Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ ΣΤΟ 1ο ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝ



Τους κεντρικούς άξονες και τις αναπτυξιακές προτεραιότητες του νέου μοντέλου διοίκησης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε θεσμικό και σε οικονομικό επίπεδο παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας στην εισήγησή του στο 1ο Τακτικό Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (14-15 Φεβρουαρίου 2013), οι εργασίες του οποίου ολοκληρώνονται σήμερα στην Αθήνα.
Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε διεξοδικά στην ανάδειξη ενός νέου αυτοδιοικητικού μοντέλου στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που ενισχύει τον λειτουργικό ρόλο των αιρετών αυτοδιοικήσεων. «Αφήνουμε πίσω την ξεπερασμένη και αναποτελεσματική, όπως αποδείχτηκε στην πράξη, γεωγραφική συνένωση των νομών και περνάμε στην Ενιαία Περιφέρεια εισάγοντας την Τομεακή Διοίκηση. Με απλά λόγια, εισάγουμε ένα νέο μοντέλο διοίκησης, στο οποίο η πολιτική και οι στρατηγικές κατευθύνσεις σχεδιάζονται και υλοποιούνται ενιαία σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε τη σπουδαιότητα των θεσμικών αλλαγών προς την κατεύθυνση της εμβάθυνσης και ισχυροποίησης του θεσμού της αιρετής Περιφέρειας έτσι ώστε οι Περιφέρειες να εξελιχθούν σε τοπικές κυβερνήσεις και προέτρεψε τους Περιφερειάρχες να υιοθετήσουν αυτό το μοντέλο διοίκησης και στις υπόλοιπες Περιφέρειες της χώρας έτσι ώστε να εμπεδωθεί στην πράξη η νοοτροπία της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και να καταστούν οι Περιφέρειες πιο λειτουργικές, πιο ευέλικτες, πιο αποτελεσματικές, με σαφή και ξεκάθαρο αναπτυξιακό προσανατολισμό.
Αναφερόμενος στον οικονομικό πυλώνα των Περιφερειών, ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων με τα αρμόδια Υπουργεία και ιδιαίτερα με τα Υπουργεία Εσωτερικών και Ανάπτυξης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά τα θεσμικά και λειτουργικά προβλήματα, αλλά και να επιταχυνθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης του ΕΣΠΑ. Ο κ. Τζιτζικώστας μίλησε για τον κοινό και διττό στόχο όλων των αιρετών Περιφερειών για το ΕΣΠΑ. «Αφενός, κάνουμε όλοι έναν αγώνα δρόμου να ξεπεράσουμε τα γραφειοκρατικά εμπόδια και την υποχρηματοδότηση ώστε να επιταχύνουμε την υλοποίηση των έργων και να αυξήσουμε την απορροφητικότητα. Αφετέρου πρέπει να προετοιμάσουμε τον ορθολογικό, συμμετοχικό και ολοκληρωμένο σχεδιασμό ανάπτυξης για την επόμενη Προγραμματική Περίοδο 2014-2020», σημείωσε με έμφαση ο κ. Τζιτζικώστας.
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας έθεσε το ζήτημα του συγχρονισμού και της εναρμόνισης του προϋπολογισμού μεταξύ Κράτους και Περιφερειών, προκειμένου «να δοθεί μεγαλύτερη ευελιξία στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και στη μεταφορά πόρων μεταξύ των κεντρικών πηγών χρηματοδότησης», αλλά και την ανάγκη απόδοσης των οφειλόμενων πόρων στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση από τα Υπουργεία, που εισπράττονται για υπηρεσίες στις οποίες η Περιφέρεια έχει τον ενδιάμεσο ρόλο μεταξύ του κεντρικού κράτους και των πολιτών, ενώ αναφέρθηκε επίσης στα αναπτυξιακά στοιχήματα και στις προκλήσεις της εξωστρέφειας, της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας για τις Περιφέρειες.
«Πρέπει να γίνουν οι Περιφέρειές μας ακόμα πιο ανοιχτές, ακόμα πιο φιλικές στις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα. Αυτός είναι ο στόχος που υπηρετούμε στην Κεντρική Μακεδονία. Γιατί η ανάπτυξη, οι νέες θέσεις εργασίας, το νέο εισόδημα δημιουργούνται μόνο μέσα από την επιχειρηματική και την επενδυτική δραστηριότητα», κατέληξε στην εισήγησή του ο κ. Τζιτζικώστας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: