Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Περί παραιτήσεων

Η παραίτηση από μια θέση είναι μία μοναδική ευκαιρία για ισορροπία σε τεντωμένο σχοινί και απαιτεί σημαντική προετοιμασία. Δυστυχώς, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να παραιτηθείτε από κάτι και ευτυχώς πολλοί τρόποι. Ο τρόπος που φεύγει κανείς είναι εξίσου σημαντικός με τον λόγο. Σε κάθε περίπτωση όμως, αν έχετε αποφασίσει ότι δεν πάει άλλο, πρέπει να ακολουθήσετε ορισμένες γενικά αποδεκτές αρχές. Σ΄ αυτές τις περιπτώσεις δεν χωράνε ούτε ντροπές, ούτε συναισθήματα εκδίκησης, ούτε και τάσεις αποφυγής καταστάσεων. Δεν υπάρχει χειρότερη εικόνα από κάποιον που "φεύγει νύχτα". Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να βεβαιωθείτε ότι έχετε έναν αρκετά καλό λόγο για να παραιτηθείτε από τη θέση σας. Η διαφωνία με τη διοίκηση ή με έναν συνάδελφο, οι δυσκολίες συνεργασίας μπορεί να μην είναι καν λόγος για να φύγετε από εκεί που είστε.
Οι άνθρωποι πια δεν έχουν την υπομονή ή έναν αρκετά ισχυρό χαρακτήρα για να συνεργαστούν και να πάρουν μια σωστή απόφαση. Ωστόσο, όλα μπορούν να βελτιωθούν και μια παραίτηση είναι εύλογη μόνο όταν έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια. Σκεφτείτε το αυτό, όταν θα αισθανθείτε ότι η μόνη σας επιλογή είναι να παραιτηθείτε. Κάντε μια προσπάθεια προτού διαψευσθούν οι προσδοκίες σας με το πιο τρομακτικό τρόπο.
Φυσικά, το δίδαγμα εδώ είναι να μην παραιτηθείτε μέσα από την παρόρμηση μιας στιγμής. Ακόμη και αυτοί που είναι σε μεγάλο βαθμό δυσαρεστημένοι και ίσως, αγανακτισμένοι καταλαβαίνουν ότι δεν πρέπει να αφήσουν τα συναισθήματά τους να τους κυριέψουν. Πολλοί ψυχολόγοι διευκρινίζουν ότι κάποιος δεν πρέπει να παραιτείται όταν έχει γίνει έξαλλος με διάφορες καταστάσεις και συμπεριφορές αλλά όταν θα νιώθει αρκετά δυνατός και σίγουρος με τον εαυτό του. Επομένως φαίνεται να είναι καλύτερο για τον οποιοδήποτε να παραιτείται πριν οι συνθήκες γίνουν ιδιαίτερα φορτικές για αυτόν ή αν έχουν ήδη γίνει, όταν καταφέρει να ισορροπήσει μέσα σε αυτές και νιώσει ότι τις χειρίζεται και βγαίνει νικητής μέσα από τη δύσκολη κατάσταση.
Από την άλλη, βέβαια, η παραίτηση από μια κατάσταση που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στον ψυχισμό, σε καθημερινή βάση, μπορεί να προσφέρει μεγάλη ανακούφιση και ηρεμία. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να σταθμίσει ο καθένας τις επιπτώσεις της απόφασής του σε αυτόν.
Πάντως, επειδή κάποιος ποτέ δεν ξέρει, πότε μπορεί να ξανασυναντήσει τους πρώην συνεργάτες του και υπό ποιες συνθήκες, καλό είναι να χωρίζει με όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο.
Με τιμή   
Κούλης Σταύρος

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

να βγουν καποιοι ποδοσφαιριστές και να αναλαβουν την ευθύνη της ηττας τους μαζι με τον προπονητή τους.αυτο είναι το αντρικό.

ΒΑΣΙΛΗΣ είπε...

ΑΝΤΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΛΙΓΟ ΛΕΩ ΕΓΩ ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ ΡΕΖΙΛΙ ΔΙΧΩΣ ΛΟΓΟ. Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΕΧΕΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ. ΘΑ ΤΟΝ ΚΡΙΝΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ.

Ανώνυμος είπε...

απ ολα απουσιαζει ο κυριος υπευθυνος του αγωνιστικου κοματιου,που κουρνιαζει στο παγκο αμεριμνος.Α ρε Ανδρέα που είσαι ?

Ανώνυμος είπε...

τόσα δικά μας παιδιά δεν καναν για παγκο.Ηρθε ο φωστήρας.

Ανώνυμος είπε...

1:32 τον Αντρεα λιγο τον κραξαμε?Και η ειρωνεια ειναι οτι τον κραζανε οι ιδιοι που κραζουνε τωρα τον Γιαννη και πριν τον Στεργιο................. 12:32 ετσι ξεκινησε,αλλα...........

Ανώνυμος είπε...

ο Γυρι αποχαιρετά μετα το Μυλότοπο!