Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΠΑΜΕ ΣΙΝΕΜΑ;»


«Στο νέο ξεκίνημα που κάνουμε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας βασικός άξονας και προτεραιότητά μας είναι ο πολιτισμός. Και ο πολιτισμός αποκτά ιδιαίτερη σημασία όταν συνυφαίνεται με την παιδεία. Ως εκ τούτου ανταποκριθήκαμε άμεσα στην πρόσκληση του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και σήμερα προχωράμε ως βασικός φορέας υλοποίησης του προγράμματος. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Πάμε Σινεμά» υλοποιείται από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία και με την έμπρακτη στήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Κέντρου Πολιτισμού της ΠΚΜ, που παραχωρούν δωρεάν την αίθουσα «Αλέξανδρος» και συνδιοργανώνουν όλες τις δράσεις που το πλαισιώνουν» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου για την παρουσίαση του μαθητικού προγράμματος «Πάμε Σινεμά;» που πραγματοποιήθηκε σήμερα  στην αίθουσα «Αλέξανδρος» της ΠΚΜ.
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας υπογράμμισε ότι «πρόκειται για ένα ιδιαίτερα επιτυχημένο πρόγραμμα, που σε όλη τη διάρκεια της εφαρμογής του το έχουν παρακολουθήσει 240.000 μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από 3200 σχολεία και έχουν δημιουργηθεί και προβληθεί 520 ταινίες μικρού μήκους».   «Στο σύγχρονο κόσμο ο νέος μαθητής πρέπει να λαμβάνει όσο το δυνατόν περισσότερα και ευρύτερα ερεθίσματα. Και είναι και προσωπική μου πεποίθηση ότι η εκπαιδευτική διαδικασία είναι μία δυναμική διαδικασία, που πρέπει πάντα, έγκαιρα και αποτελεσματικά, να ενσωματώνει τα στοιχεία της σύγχρονης εποχής. Ένα εκπαιδευτικό σύστημα δεν μπορεί να είναι αδιάφορο μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τζιτζικώστας.
«Είναι τιμή για μας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να συμβάλλουμε με όσα μέσα και δυνατότητες διαθέτουμε σε εκπαιδευτικά προγράμματα,  που ενισχύουν την προσπάθεια για την εδραίωση ενός νέου και σύγχρονου εκπαιδευτικού περιβάλλοντος», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας και προσκάλεσε την εκπαιδευτική κοινότητα να αξιοποιήσει την ευκαιρία που δίνει το πρόγραμμα και να συμμετάσχει δυναμικά στις δράσεις και στις προβολές του «Πάμε Σινεμά». Τέλος, ευχαρίστησε θερμά για τη συνεργασία το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και ιδιαίτερα τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Γ. Καρατάσιο, δηλώνοντας ότι «χρειάζεται συνεργασία για να φέρουμε απτά αποτελέσματα για το όφελος της εκπαιδευτικής κοινότητας».
Από την πλευρά του ο Διευθυντής του Προγράμματος «Πάμε Σινεμά;» Αντώνης Κιούκας ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα «ο οποίος παρόλο που ανέλαβε πρόσφατα τα καθήκοντά του, έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την άμεση στήριξη του προγράμματος από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας» και τόνισε ότι «τέτοια προγράμματα, ειδικότερα μέσα σε συνθήκες κρίσης, μπορούν να κάνουν την ποιοτική διαφορά στην εκπαίδευση». Ο κ. Κιούκας αναφέρθηκε στην καινοτομία του «Πάμε Σινεμά» στη Θεσσαλονίκη, όπου είναι αξιοσημείωτη η μεγάλη συμμετοχή μαθητών από δημοτικά σχολεία.
Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Καρατάσιος ευχαρίστησε προσωπικά τον κ. Τζιτζικώστα για την έμπρακτη στήριξή του στην προσπάθεια αυτή, «η οποία δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να διακρίνουν τη σωστή πληροφορία, καθώς ζουν σε έναν κόσμο όπου κατακλύζεται από πληθώρα πληροφοριών».
Για «ένα εξαιρετικό πρόγραμμα» έκανε λόγο ο Αναπλ. Καθηγητής Παιδαγωγικής του Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Παύλος Πανταζής, «το οποίο αποτελεί μια πολιτισμική απάντηση στην κρίση που ζούμε, διότι διευρύνει την εκπαιδευτική διαδικασία και εισάγει τον πολιτισμό στα σχολεία». Ο κ. Πανταζής μίλησε για τη συνεργασία του Τμήματος Κινηματογράφου του Α.Π.Θ. με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τη διδασκαλία των μαθητών από φοιτητές.
Το Πρόγραμμα «Πάμε Σινεμά;» παρουσίασε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Καρατάσιος, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδαγωγικής του Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Παύλος Πανταζής  και ο Διευθυντής του Προγράμματος «Πάμε Σινεμά;» Αντώνης Κιούκας.
Το Πρόγραμμα «Πάμε Σινεμά;» στη βόρεια Ελλάδα για το 2013 υλοποιείται  με τη συνεργασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του προγράμματος «Πάμε Σινεμά;» και τελεί υπό την αιγίδα και την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Tο  «Πάμε Σινεμά;» αποτελεί έναν πετυχημένο θεσμό που ξεκίνησε το 2000 και έχει ως στόχο να φέρει τους μαθητές  της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε επαφή με την τέχνη του κινηματογράφου και την κατανόηση των βασικών αρχών της οπτικοαουστικής αφήγησης.  Περιλαμβάνει ποικίλες καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές δράσεις όπως μαθήματα κινηματογράφου, προβολές κινηματογραφικών ταινιών, παραγωγές κινηματογραφικών ταινιών μικρού μήκους από τους ίδιους τους μαθητές και τη διοργάνωση του Φεστιβάλ Μαθητικών Ταινιών «Πάμε Σινεμά;» στην οποία βραβεύονται οι καλύτερες συμμετοχές μαθητικών ταινιών.
Την ίδια ημέρα, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας συνομίλησε με μαθητές και εκπαιδευτικούς από 15 σχολεία, που συγκεντρώθηκαν έξω από την αίθουσα «Αλέξανδρος» για μια κοινή ραδιοφωνική δράση και μετάδοση, στο πλαίσιο της πρώτης πανελλαδικής συνάντησης σχολείων που ενεργοποιούνται στο εκπαιδευτικό δίκτυο Μαθητικού Διαδικτυακού Ραδιοφώνου “European School Radio”.
Η πρώτη «φυσική» συνάντηση των σχολείων που συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό δίκτυο “European School Radio” πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013 και συνεχίζεται και σήμερα Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013 με την ευκαιρία της διοργάνωσης των  1ων Ραδιοφωνικών Βραβείων Ελλάδας - Κύπρου που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, από το Κέντρο Διάδοσης Επιστήμης και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: