Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2013

Πρόγραμμα δράσης του Δημοτικού Σχολείου Αθύρων



ΑΠΟ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΣΤ΄ ΤΑΞΗΣ
Είμαστε τα παιδιά της ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Αθύρων. 
Αυτό το διάστημα ασχολούμαστε με ένα project που αφορά την τοπική ιστορία του χωριού μας και συγκεκριμένα την περίοδο της γερμανικής κατοχής. Αφορμή για αυτό στάθηκε μία μαρμάρινη πλάκα που βρέθηκε στο υπόγειο του σχολείου μας, ακριβώς κάτω από την τάξη μας, λίγες ημέρες πριν τις διακοπές των Χριστουγέννων. Πάνω σε αυτήν την μαρμάρινη πλάκα αναγράφονται τα ονόματα πέντε συγχωριανών μας που σκοτώθηκαν κατά την περίοδο της κατοχής.
Ήταν τόσο μεγάλος ο ενθουσιασμός μας - δεν βρίσκει κανείς κάθε μέρα τέτοιες πλάκες - που θελήσαμε να ασχοληθούμε περισσότερο με αυτό το θέμα. Η επιστήμη της ιστορίας στηρίζεται σε πηγές. Έτσι κι εμείς καλέσαμε τις «πηγές» στην τάξη μας. Προγραμματίσαμε μία σειρά συνεντεύξεων για να συλλέξουμε πληροφορίες που θα μας βοηθούσαν να συμπληρώσουμε το παζλ του συγκεκριμένου γεγονότος. Ετοιμάσαμε τις ερωτήσεις, φέραμε κάμερες, φωτογραφικές μηχανές και δημοσιογραφικά μαγνητοφωνάκια… ήταν πολύ συγκινητικό να έχουμε κοντά μας την «ζωντανή ιστορία του χωριού μας».
Από αυτές τις συνεντεύξεις συλλέξαμε πληροφορίες όχι μόνο για το γεγονός των εκτελέσεων αλλά και γενικά για εκείνη τη δύσκολη περίοδο της κατοχής. Η ιστορία ζωντάνεψε μέσα από τις αφηγήσεις των πέντε συνολικά καλεσμένων μας. Αυτά που διαβάζουμε στα βιβλία και φαίνονται απλά γεγονότα, απόμακρα από τα δικά μας βιώματα, έγιναν κομμάτι της ζωής και της σκέψης μας. Ήταν πολύ σημαντικό να έχουμε  κοντά μας και να μας μιλούν άνθρωποι που έζησαν άμεσα αυτά που εμείς διαβάζουμε στα βιβλία και ήρθαν αντιμέτωποι ακόμη και με τον θάνατο. Ήταν σαν να έχουν ζωντανέψει οι ήρωες της ελληνικής ιστορίας μπροστά στα μάτια μας.
Σίγουρα θα υπάρχουν στοιχεία που δεν καταφέραμε να ανακαλύψουμε, όμως η όλη επαφή με το θέμα μάς έκανε πιο πλούσιους, όχι μόνο γνωστικά αλλά και ψυχολογικά. Μας έμαθε ότι οι ήρωες δεν είναι κάποιοι υπεράνθρωποι που σπάνια εμφανίζονται στη γη, αλλά άνθρωποι καθημερινοί που ζουν ανάμεσά μας, αλλά έχουν κάποια οράματα και ιδεώδη που τους εμπνέουν και τους ωθούν να ξεπεράσουν τον εαυτό τους και τις ανάγκες τους για το καλό και τις ανάγκες των συνανθρώπων τους και στην προκειμένη περίπτωση, του τόπου και της χώρα τους.
Μέσα από αυτό το άρθρο, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους καλεσμένους μας: Γίδαρη Αριστείδη, Κεχαγιά Γεώργιο, Ριζόπουλο  Δημοσθένη, Πεπέ Δημήτριο και Σαρβάντη Αθανάσιο, που δέχτηκαν με τόση προθυμία και ευγένεια τις προσκλήσεις μας για συνέντευξη. 
Τέλος, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι βιώσαμε και όχι απλώς μάθαμε πόσο σημαντικό είναι οι παλιότερες γενιές να μεταδίδουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους στις νεότερες γενιές και οι νεότερες γενιές να διδάσκονται και να παραδειγματίζονται από την ιστορία και την παράδοση.




Δεν υπάρχουν σχόλια: