Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ



ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ΠΕΛΛΑΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΗΦΑΚΗΣ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ  Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ  ΠΕΛΛΑΣ

Αγαπητοί συντοπίτες της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας

     Ζούμε πρωτόγνωρες συνθήκες κρίσης, μια περίοδο που η πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης, με την πλήρη υποταγή στα κελεύσματα των δανειστών και την απόλυτα αναποτελεσματική πολιτική σκληρής λιτότητας, έχει οδηγήσει τη χώρα με ταχύτητα στο γκρεμό, την κοινωνία σε απόγνωση και ανθρωπιστική κρίση, την οικονομία σε βαθιά παρατεταμένη ύφεση, την ανεργία σε επίπεδο ρεκόρ, την δημοκρατία στο εδώλιο με την υποβάθμιση των θεσμών, την άδικη φορολογική πολιτική, τις επιστρατεύσεις απεργών και τις συνειδητές προσπάθειες αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης με την διαχείριση των φαινομένων βίας. Κυβερνούν με σημαία τον αυταρχισμό, προκαλούν την κοινωνία που χειμάζεται με δηλώσεις ότι ο κατώτερος μισθός είναι ακόμη υψηλός, κατάργησαν τις κλαδικές συμβάσεις και πολλά άλλα.  
     Σε αυτές τις συνθήκες ο κοινωνία πρέπει να δείξει την δύναμη της μέσα από μεγάλους ενιαίους κοινωνικούς αγώνες, αποκρούοντας την πολιτική του  κοινωνικού κανιβαλισμού που φέρνει την μια κοινωνική ομάδα εναντίον της άλλης, να σηκωθεί από τον «καναπέ» και να απαιτήσει την μεγάλη ανατροπή. Την απομάκρυνση της επικίνδυνης «εγχώριας τρόϊκας» και την ανάδειξη αριστερής κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ  που αποτελεί πλέον την μόνη ελπίδα για τον λαό και την χώρα μας.
   Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ  Πέλλας οργανώθηκε και σε Νομαρχιακό επίπεδο (πέραν των οργανώσεων του στους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας) με βασικούς άξονες δράσης : 
     
1.   Την ανάγκη προστασίας των κοινωνικών στρωμάτων που πλήττονται από την κρίση στον Νομό :
·    Των αγροτών, κτηνοτρόφων και υλοτόμων που αποτελούν την παραγωγική βάση του Νομού και δυστυχώς πλήττονται βάναυσα.  Ο αγρότης να μπορεί να καλλιεργήσει τη γη του και να μην την εγκαταλείπει, να πάει στο χωράφι του με φτηνό πετρέλαιο,  να μειωθεί το κόστος της παραγωγής, να προστατευθεί η κατώτερη τιμή του προϊόντος του, να πληρώνεται αμέσως από την πώληση των προϊόντων του, να πουλήσει απευθείας χωρίς μεσάζοντες με άμεσο αποτέλεσμα και την καλυτέρευση της θέσης του αλλά και την μείωση της λιανικής τιμής των προϊόντων για τους εργαζόμενους -καταναλωτές.  Να γίνουν οι αναγκαίες θεσμικές αλλαγές για να διευκολυνθεί η αυτοοργάνωση των αγροτών, κτηνοτρόφων και υλοτόμων με ουσιαστικό έλεγχο των εκπροσώπων τους με τέτοιο τρόπο που να σταματήσει στα μάτια τους η έννοια της αυτοοργάνωσης τους να είναι συνώνυμο της «λαμογιάς» και της αδιαφάνειας.
·          των καταστημάτων που κλείνουν ή φυτοζωούν, των μικρομεσαίων και τους υπαλλήλων που φτωχοποιούνται, των αγροτουριστικών εγκαταστάσεων που αδυνατούν να πληρώσουν τα δάνεια παγίων εγκαταστάσεων τους με την πτώση του τζίρου τους και των υπόλοιπων κοινωνικών στρωμάτων που βάλλονται.

2.   Να προστατευτούν οι κοινωνικές δομές, που έχουν αναληφθεί από τους Δήμους με τον «Καλλικράτη» με δεδομένη την μείωση κατά 60% των πόρων των ΟΤΑ. Άμεσα να αποφασιστεί και νομοθετηθεί η συνέχιση, με όποιο όνομα, του κοινωνικού προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» με μεταφορά του προσωπικού του στους Δήμους ή σε προνοιακού και κοινωνικού χαρακτήρα ΝΠΔΔ του Δήμου με συμβάσεις αορίστου χρόνου και  παράλληλη ενίσχυση των Δήμων μέσω του κρατικού προϋπολογισμού. Να συνεχιστεί απρόσκοπτα η κοινωνική πρόνοια σε 130.000 ηλικιωμένους και ΑΜΕΑ.
3.   Να αποτραπεί κάθε αυθαίρετη παρέμβαση στην σημερινή δομή των Νοσοκομείων, να αποτραπεί η υποβάθμιση των Κέντρων Υγείας.
4.     Να αποτραπεί η χωρίς μελέτη, χωρίς δημοκρατικό διάλογο και χωρίς δημόσια διαβούλευση απομάκρυνση σχολών, υπηρεσιών κλπ από τους Δήμους του Νομού και από όλο τον Νομό, αποφάσεις που αποτελούν οριζόντιες μνημονιακές δεσμεύσεις και που το μόνο που «καταφέρνουν» είναι η υποβάθμιση περιοχών ή και όλου του Νομού και η ταλαιπωρία των πολιτών.
5.    Η καθιέρωση θεσμών αλληλεγγύης από τους Δήμους ή άλλους κοινωνικούς φορείς είναι στην πρώτη γραμμή της πάλης μας. Η ενίσχυση τους όπου υπάρχουν και η δημιουργία τους όπου δεν υπάρχουν. Στις συνθήκες της ανθρωπιστικής κρίσης η στήριξη των φτωχότερων στρωμάτων που εξαθλιώνονται είναι στην πρώτη προτεραιότητα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς
6.    Μέσα σε συνθήκες βαθιάς ύφεσης η παρέμβαση στην κατεύθυνση της όποιας αναπτυξιακής  διαδικασίας είναι στο κέντρο του ενδιαφέροντος μας. Βασικές επιλογές όπως η εύκολη έξοδος του Νομού προς την Εγνατία, η ενίσχυση φτηνών μέσων μεταφοράς και η επέκταση τους σε όλο το Νομό, όπως ο σιδηρόδρομος καθώς και πολλές άλλες κοινωνικές αναπτυξιακές προτεραιότητες είναι στην πρώτη γραμμή της πάλης μας.
7.     Να προστατευτεί το περιβάλλον  , να προστατευτεί ο Δασικός πλούτος του Νομού από την μάστιγα της λαθροϋλοτομίας, ιδίως αυτής που προορίζεται για εμπορική χρήση. Ιδιαίτερα φέτος η κατάσταση έχει ξεφύγει από οποιονδήποτε έλεγχο. Γίνεται ανεξέλεγκτο έγκλημα σε βάρος του Δασικού περιβάλλοντος χωρίς καμιά αντίσταση από τα οικονομικά αποδυναμωμένα Δασαρχεία και από τους Δήμους του Νομού. 
8.      Να ενισχυθούν οι αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές πρωτοβουλίες

Καλούμε όλους τους πολίτες του Νομού σε συστράτευση, σε μαζικούς αγώνες σε ενιαίο κοινωνικό μέτωπο.  Δεν περισσεύει κανένας. Η κοινωνία πρέπει να σωθεί. Η ελπίδα να νικήσει τον φόβο. Η γενική απεργία της 20 Φλεβάρη ας είναι μια καλή αρχή!  Μαζί θα τα καταφέρουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: