Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

Έξαρση των διαρρήξεων και των κλοπών στην Πέλλα

Το φαινόμενο των διαρρήξεων από μάστιγα μέχρι πρότινος των μεγαλουπόλεων, τείνει να γίνει πλέον αν δεν έχει γίνει ήδη και των επαρχιακών πόλεων και χωριών. Πριν λίγα χρόνια εμείς οι επαρχιώτες το ακούγαμε ή το διαβάζαμε σαν κάτι «μακρυνό και ξένο» και τώρα ήρθε ο καιρός να το ζούμε δίπλα μας και το χειρότερο και πιο επικίνδυνο μέσα στα σπίτια μας! Διαρρήξεις και κλοπές είχαμε πάντα και στην επαρχία, αλλά αυτές περιορίζονταν σε πολύ μικρό αριθμό σε βάθος πολλών ετών.
Στην Πέλλα μέσα στο Φλεβάρη είχαμε αλλεπάλληλα κρούσματα αρχικά κλοπών σε ιδιωτικές αντλίες βαθέων φρεάτων, κοινώς "πομόνες"(αλλά και σε δημόσιες στο πρόσφατο παρελθόν) κι έπειτα διαρρήξεων σε σπίτια. Οι απόπειρες στην τελευταία περίπτωση είναι πολλαπλάσιες και το πιο ανησυχητικό απ' όλα, έχει να κάνει ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων, αυτές έγιναν μεταμεσονύκτιες ώρες και όταν οι ένοικοι ήταν μέσα στα σπίτια και κοιμόντουσαν. Την προηγούμενη βδομάδα ακούστηκε μια και μοναδική διάρρηξη μετά τα μεσάνυχτα σε διόροφο σπίτι με τους ενοίκους να κοιμούνται, με αποτέλεσμα οι δράστες να μπουν στο ισόγειο του σπιτιού και να αφαιρέσουν ένα laptop, διάφορα προσωπικά αντικειμένα και χρήματα. Όταν έγιναν αντιληπτοί από την οικογένεια, κατάφεραν να διαφύγουν γρήγορα, αλλά λίγες ώρες αργότερα επιχείρησαν κι άλλες απόπειρες στο χωριό οι οποίες όμως ήταν ανεπιτυχείς.
Χθες και πάλι είχαμε αλλεπάλληλες απόπειρες διαρρήξεων(γι' άλλους σε πέντε σπίτια, για τους πιο υπερβολικούς σε δέκα) σχεδόν μέχρι το ξημέρωμα, όμως δεν αναφέρθηκε μέχρι αυτή την στιγμή από τους παθόντες κατοίκους κάποια κλοπή. Αμφιλεγόμενες είναι οι πληροφορίες για μία κλοπή αυτοκινήτου και κάποιοες δολιοφθορές με σπασμένα παρμπρίζ τριών αυτοκινήτων. Έτσι ή αλλιώς το πρόβλημα είναι σοβαρότατο και η ανησυχία και η ανασφάλεια σε όλους μας έκδηλη. 
Κάποιοι ένοικοι που αντιλήφθηκαν τους δράστες κάνουν λόγο για ημεδαπούς, αφού τα «ελληνικά» στους μεταξύ τους διαλόγους ήταν άπταιστα. Άρα και ο μύθος περί ως επί των πλείστων αλλοδαπών δραστών, καταρρίπτεται για ακόμη μία φορά... Και η επιχείρηση «σκούπα» του Δένδια με τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, έχει εξαφανίσει την πλειοψηφία αυτών των «επικίνδυων εγκληματικών στοιχείων».
Η αστυνομία δεν μπορεί είναι βέβαιο να προλάβει και να προστατέψει με τα πενιχρά μέσα που έχει και το λιγοστό της προσωπικό. Οι περιπολίες της είναι από ελάχιστες εως μηδαμινές... Για μόνιμη αστυνομική δύναμη στην Πέλλα ούτε λόγος να γίνεται... Η «Φύλαξη Πέλλας» που κανείς δεν μπορεί να της καταλογίσει κάτι και η οποία να το τονίσω έχει διορθώσει πολλά από τα «εφηβικά» της λάθη, τηρεί συγκεκριμένο ωράριο και φυσικά δεν μπορεί να φυλάσσει επί 24ώρου βάσεως. Οπότε η κατάσταση και η αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων περνάει στα χέρια των πολιτών, που πρέπει να βρουν τρόπους να προστατέψουν τις περιουσίες και τις οικογένειές τους. Κι αυτό είναι δύσκολο, πολύ δύσκολο μάλιστα... Αλλά κάτι πρέπει να κάνουμε, δεν γίνεται να το αφήσουμε έτσι. Μερικές συμβουλές από «ειδικούς», ίσως δεν λύνουν απόλυτα το πρόβλημα, αλλά σίγουρα μπορούν να το περιορίσουν. Η αστυνομία ζητάει και τη βοήθεια των πολιτών για την προστασία της περιουσίας τους, προτείνοντας μεταξύ άλλων κάποια μέτρα. Για την ασφάλειά τους όμως δεν αναφέρει τίποτε πλην των τετριμμένων... Το θράσος των δραστών «περισσεύει», γι' αυτό και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή απ' όλους γιατί η ανθρώπινη ζωή έχει την μεγαλύτερη αξία. Ας δούμε ποια είναι αυτά τα μέτρα, κι ας τα εφαρμόσουμε ανάλογα με τις δυνατότητες μας:

1. Όταν είστε απόντες από τα σπίτια, ακόμα και για μικρό χρονικό διάστημα, προϋποθέτει το κλείδωμα πόρτων και παραθύρων.
2. Τα παραθυρόφυλλα και οι κουρτίνες πρέπει να παραμένουν κλειστά, ώστε να μην επιτέπουν στους διαρρήκτες να δουν τί υπάρχει μέσα στην κατοικία.
3. Δεν πρέπει να ανοίγετε την πόρτα χωρίς να είστε βέβαιοι ότι γνωρίζετε τον επισκέπτη. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να υπάρχει έλεγχος από το «μάτι» για το άτομο που χτυπά την πόρτα ή μέσω θυροτηλεφώνου/θυροτηλεόρασης.
4. Στην εξωτερική πόρτα πρέπει να τοποθετείτε αλυσίδα ασφαλείας.
5. Οι ένοικοι και οι ιδιοκτήτες σπιτιών δεν πρέπει να παραδίδουν κλειδιά σε καθαρίστριες ή άλλα ξένα πρόσωπα.
6. Σε καμιά περίπτωση να μην αφήνετε το κλειδί του σπιτιού κάτω από γλάστρες ή χαλάκια.
7. Το κλειδί της πόρτας δεν πρέπει να το αφήνετε στην κλειδαριά της πόρτας ούτε εξωτερικά ούτε και εσωτερικά.
8. Κανένας δεν πρέπει να αφήνει τα κλειδιά της κατοικίας του στο αυτοκίνητο, όταν το αφήνει στο πλυντήριο αυτοκινήτων ή για κάποιου είδους επισκευής ή συντήρησης.
9.Για περισσότερη ασφάλεια κρίνεται αναγκαία η τοποθέτηση στην εξωτερική πορτά κλειδαριών ασφάλειας τριών σημείων, που παρέχουν υψηλό επίπεδο ασφαλείας. Στα παράθυρα μπορούν να εγκατασταθούν συστήματα ασφαλείας όπως δαγκάνες, σιδεριές κλπ.
10. Στους εξωτερικούς χώρους, περιμετρικά, πρέπει να υπάρχει καλός φωτισμός, ο οποίος για λόγους οικονομίας μπορεί να ενεργοποιείτε με αισθητήρες κίνησης.
11. Να εξετάζεται η δυνατότητα εγκατάστασης συστήματος συναγερμού και καμέρες παρακολούθησης. Ακόμη και στην περίπτωση που στο κτήριο δεν έχει γίνει πρόβλεψη για καλώδια για το συναγερμό υπάρχει λύση με την τοποθέτηση ασύρματου συναγερμού.
12. Να εγκαθίσταται σύστημα περιοδικής χρήσης των φώτων (χρονοδιακόπτης). Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, τότε πρέπει να αφήνετε κάποιο φως αναμμένο.
13. Να μη γνωστοποιούνται στον κοινωνικό και επαγγελματικό περίγυρο πληροφορίες για περιουσιακά στοιχεία που φυλάσσονται στο σπίτι, αφού υπάρχει πάντοτε το ενδεχόμενο η πληροφορία να φθάσει και σε διαρρήκτη.
14. Να μην αφήνετε μεγάλα χρηματικά ποσά και χρυσαφικά στο σπίτι σας. Είναι προτιμότερο να φυλάγονται σε χρηματοκιβώτια ή θυρίδες ανάλογα με την αξία τους.
15. Όταν φεύγετε για διακοπές παρακαλέστε ένα γείτονα ή κάποιον φίλο να προσέχει το σπίτι.
16. Αντιμετωπίστε με επιφυλακτικότητα οποιοδήποτε άγνωστο άτομο συναντήσετε στην πόρτα σας, ή στο γκαράζ σας.
17. Αν βρεθείτε αντιμέτωποι με τον διαρρήκτη, διατηρήστε την ψυχραιμία σας και μην αντιδράσετε αν οπλοφορεί. Δώστε του την ευκαιρία να φύγει, εκτός αν έχετε τη δυνατότητα να τον εγκλωβίσετε χωρίς να θέσετε σε κίνδυνο τη σωματική σας ακεραιότητα και ειδοποιήστε την αστυνομία.
18. Η πόρτα ασφαλείας θα πρέπει να κλειδώνεται δύο φορές, ώστε οι πίροι της κλειδαριάς θα πρέπει να βρίσκονται σε πλήρη έκταση.
19.Έαν γίνουμε θύματα κλοπής καταγγέλουμε άμεσα στην αστυνομία την διαρρήξη περιγράφοντας το πως έχει γίνει και ποια πράγματα αφαιρεθήκαν από το σπίτι σας. Δεν αγγίζουμε τίποτα στους χώρους που κινήθηκαν οι ληστές μέχρι να έρθει η Σήμανση.
Υστερόγραφο: Για τις καθημερινές «κλοπές και διαρρήξεις» της τρικομματικής αναλγησίας και αυθαιρεσίας, τα λέμε κάθε μέρα και όποτε χρειαστεί θα τα ξαναπούμε...

Δεν υπάρχουν σχόλια: