Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΥΣΚΕΨΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΕΜΠΟΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΚΜ



«Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, κάναμε μια καινούρια αρχή. Ανοίξαμε μια νέα σελίδα στη διοίκηση, με βασικό άξονα τα λίγα λόγια και την πολλή δουλειά. Και στο πλαίσιο αυτό είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι εμπίπτει στην αρμοδιότητα και τις δυνατότητές μας προκειμένου να πατάξουμε το παρεμπόριο. Η σημερινή σύσκεψη δεν θα μείνει απλώς στα λόγια, αλλά θα έχει συνέχεια. Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς καταλήξαμε σε ένα κοινό σχέδιο δράσης, το οποίο δεσμευόμαστε να εφαρμόσουμε έμπρακτα και άμεσα προς όφελος των πολιτών και της αγοράς. Είμαστε εδώ για να πούμε αλήθειες, με όποιο κόστος κι αν έχει αυτό».
Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας κατά τη διάρκεια σύσκεψης με θέμα  «Παραεμπόριο και τρόποι αντιμετώπισής του» που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα συνεδριάσεων Περιφερειακού Συμβουλίου της Π.Κ.Μ., με πρωτοβουλία του κ. Τζιτζικώστα, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Στέφανου Κομνηνου και του Αντιστράτηγου εν αποστρατεία της ΕΛ.ΑΣ. και επικεφαλής του συντονιστικού κέντρου αντιμετώπισης του παραεμπορίου Δημήτρη Μπουλούκου.
«Το παρεμπόριο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η αγορά. Προκαλεί τεράστιες απώλειες στα έσοδα του κράτους και πλήττει καίρια τον επιχειρηματικό και  εμπορικό κόσμο της Κεντρικής Μακεδονίας Είναι ένα πρόβλημα πολυδιάστατο. Αφορά στη δημόσια υγεία των πολιτών, στα λουκέτα που μπαίνουν καθημερινά στα καταστήματα, στην ανεργία που πλήττει την αγορά, στο ίδιο το κράτος που χάνει έσοδα από τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή. Με τον τρόπο αυτό μπαίνουμε σε έναν κύκλο μαύρης αγοράς που οδηγεί σε αδιέξοδο και είναι εις βάρος των θυσιών των Ελλήνων πολιτών», σημείωσε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση με το παρεμπόριο έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις και, παρά τις ελάχιστες αρμοδιότητες που έχει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σκοπεύει να συνεργαστεί με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα άμεσα και αποτελεσματικά.
Ο κ. Τζιτζικώστας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην άριστη συνεργασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με το Υπουργείο Ανάπτυξης στον τομέα της πάταξης του παρεμπορίου, ενώ αναφερόμενος στο Γενικό Γραμματέα Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης Στέφανο Κομνηνό, τον ευχαρίστησε για την παρουσία του στη σύσκεψη τονίζοντας ότι πρόκειται για «μια κίνηση ουσίας που αποδεικνύει ότι το κράτος θέλει να σταθεί αρωγός στη συντονισμένη αυτή προσπάθεια. Χωρίς την υποστήριξη της Πολιτείας, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε». «Πρέπει να δούμε με ποιους τρόπους, με το συντονισμό όλων των φορέων, με κοινή δράση, θα επιτύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα» δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας, επισημαίνοντας ότι με τη νέα μορφή διοίκησης στην ΠΚΜ αρμόδιος για θέματα Βιομηχανικής Ανάπτυξης και Εμπορίου είναι ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Ημαθίας Κώστας Καραπαναγιωτίδης, ο οποίος έχει και το συντονισμό και την ευθύνη συνολικά για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στον τομέα αυτό.   
Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Στέφανος Κομνηνός ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα για την πρωτοβουλία του να συγκαλέσει σύσκεψη για το θέμα της πάταξης του παρεμπορίου και τόνισε ότι θα υπάρξει εποικοδομητική συνεργασία με την ΠΚΜ για την άμεση λύση του προβλήματος. Παράλληλα, αναφέρθηκε διεξοδικά στην πολιτική που έχει αναπτύξει το Υπουργείο προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης του προβλήματος, η οποία στηρίζεται σε 2 βασικούς πυλώνες, που περιλαμβάνουν τις αυξημένες αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας κάθε Δήμου και των Κλιμακίων Ελέγχου Λαϊκών Αγορών, καθώς και στη σχετική διαφημιστική εκστρατεία προκειμένου να ενημερωθεί εμπεριστατωμένα το αγοραστικό κοινό.
Επίσης, ο κ. Κομνηνός ανακοίνωσε τη δημιουργία του Συντονιστικού Κέντρου για την Αντιμετώπιση του Παρεμπορίου (ΣΥΚΑΠ), το οποίο θα έχει ως στόχο το συντονισμό των δράσεων των δομών που ήδη υπάρχουν για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου προκειμένου να δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές και να συγκροτεί συγκεκριμένα υπηρεσιακά σχέδια. Αναφορικά με τη λειτουργία του Κέντρου αυτού, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ζήτησε από τον κ. Κομνηνό να οριστεί η Θεσσαλονίκη ως έδρα του συγκεκριμένου φορέα.
Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου αναφέρθηκε στη συγκρότηση επιχειρησιακού σχεδίου, που θα τεθεί σε εφαρμογή από το Μάρτιο, θα έχει τριμηνιαία στοχοθεσία που θα καταλήγει σε ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα, με ορίζοντα λήξης το τέλος του 2013, ενώ ζήτησε τη δέσμευση των φορέων της αγοράς για την αρωγή τους στην προσπάθεια του Υπουργείου Ανάπτυξης με υποστηρικτικές παρεμβάσεις. «Η πάταξη του παρεμπορίου είναι κοινός σημαντικός εθνικός στόχος. Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Ανάπτυξης είμαστε αποφασισμένοι να δείξουμε μηδενική ανοχή στο φαινόμενο αυτό», σημείωσε με έμφαση ο κ. Κομνηνός.  
Ο Αντιστράτηγος εν αποστρατεία της ΕΛ.ΑΣ. και επικεφαλής του συντονιστικού κέντρου αντιμετώπισης του παραεμπορίου Δ. Μπουλούκος επισήμανε ότι «στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε πρέπει να υπάρξει μια αποφασιστική τοποθέτηση απέναντι στο πρόβλημα. Ως καταναλωτές πρέπει να γυρίσουμε την πλάτη στο παρεμπόριο και ως θεσμικοί φορείς να κάνουμε το καθήκον μας». Ο κ. Μπουλούκος τόνισε την ανάγκη να εφαρμοστεί ένα καθετοποιημένο σύστημα ελέγχου και αντιμετώπισης του παρεμπορίου με τη στενή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και με κεντρικό ρόλο των Περιφερειών, οι οποίες θα κατευθύνουν και θα συντονίζουν τα κλιμάκια ελέγχου. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις δυνατότητες που δίνει ο νέος νόμος 3982/2012 για την αποτελεσματική επίλυση του προβλήματος, ενώ έκανε λόγο και για τις αρμοδιότητες και το σπουδαίο ρόλο κάθε Δημοτικής Αστυνομίας.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Βιομηχανικής Ανάπτυξης και Εμπορίου της ΠΚΜ και Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Ημαθίας Κώστας Καραπαναγιωτίδης υπογράμμισε ότι προτεραιότητα του νέου μοντέλου διοίκησης της ΠΚΜ είναι η εφαρμογή κοινής και ενιαίας πολιτικής αντιμετώπισης του προβλήματος με τη σύσταση επιτροπών που θα απαρτίζονται από εκπροσώπους όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Η Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Πιερίας και αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού Σοφία Μαυρίδου επεσήμανε ότι χρειάζεται συνολική και στοχευμένη προσπάθεια, τονίζοντας ότι «ο εθνικός στόχος για την πάταξη του παρεμπορίου γίνεται περιφερειακός».
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των φορέων αναφέρθηκαν διεξοδικά στα αποτελέσματα των προσπαθειών τους για την καταπολέμηση του φαινομένου, στα προβλήματα και τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν καθώς και στις προτεραιότητες που έχουν θέσει προκειμένου να υπάρξει επιτυχής και αποτελεσματική λύση του προβλήματος του παρεμπορίου.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου του Υπουργείου Ανάπτυξης Στ. Κομνηνός και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου, ο Αντιστράτηγος εν αποστρατεία της ΕΛ.ΑΣ. και επικεφαλής του συντονιστικού κέντρου αντιμετώπισης του παραεμπορίου Δ. Μπουλούκος, ο Αντιπεριφερειάρχης της Μ.Ε. Θεσσαλονίκης Γ. Τσαμασλής, ο Αντιπεριφειάρχης της Π.Ε. Ημαθίας και αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Βιομηχανικής Ανάπτυξης και Εμπορίου της ΠΚΜ Κ. Καραπαναγιωτίδης, η Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Πιερίας και αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, Πολιτισμούς, Τουρισμού Σ. Μαυρίδου, η Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Δημοσιονομικής Πολιτικής Α. Αηδονά, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Α. Μπάμιατζης,  περιφερειακοί σύμβουλοι της ΠΚΜ, εκπρόσωπος της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης και εκπρόσωπος του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, εκπρόσωποι του Λιμενικού Σώματος, του Τελωνείου, του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.), η Αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης Καλυψώ Γούλα, Δήμαρχοι και Αντιδήμαρχοι καθώς και εντεταλμένοι δημοτικοί σύμβουλοι αρμόδιοι για θέματα Δημοτικής Αστυνομίας όλων των δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας,  εκπρόσωποι όλων των Επαγγελματικών Επιμελητηρίων και των Εμπορικών Συλλόγων  της Κεντρικής Μακεδονίας καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες  των αρμόδιων διευθύνσεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: