Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Συνάντηση πενταμελούς αντιπροσωπείας της Π.Ο.Ε.Ι.Δ.Δ. με τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Τζαβάρα

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Π.Ο.Ε.Ι.Δ.Δ.
ΧΡΟΝΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 1981
ΑΡΙΘΜΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΑΣ 318 ΕΙΔ.2919/3-3-82
www.poeidd.gr
ΧΑΛΚΟΚΟΝΔΥΛΗ 13 (5Ος ΟΡΟΦΟΣ) ΤΗΛ.: 210 52 25 158, 210 52 27 2 37
104 32 ΑΘΗΝΑ ΦΑΞ : 210 52 26 705
Email: poeidd@gmail.com
Αθήνα, 06 Φεβρουαρίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Την Δευτέρα 4-2-2013 η ΠΟΕΙΔΔ με πενταμελή αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τους πρόεδρο Ζαχαρακη Νίκο, γενικό γραμματέα Σαμαρτζη Σπύρο, β’ αντιπρόεδρο Χασομέρη Νίκο, αναπληρωτή γενικό γραμματέα Βασιο Άρη, και το μέλος της διοίκησης Γεωργίου Παναγιώτη πραγματοποίησε συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, κο Τζαβαρα, για θέματα που αφορούν τα σωματεία του πολιτισμού.
Στη συνάντηση θέσαμε το θέμα της μη καταβολής του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, που προβλέπει ο Ν.4024 και το οποίο καταβάλλεται ήδη στους μόνιμους και ΙΔΑΧ συναδέλφους μας, και επισημάναμε ότι είναι παντελώς άδικο εργαζόμενοι, που κάνουν την ίδια δουλειά με τις ίδιες συνθήκες, να διαφοροποιούνται ως προς αυτό, αλλά και ότι το πνεύμα του νόμου είναι όλοι οι εργαζόμενοι να αμείβονται με τον ίδιο τρόπο. Η απάντηση του υπουργού ήταν ότι το αίτημά μας είναι δίκαιο και ότι συμφωνεί με την καταβολή του, αλλά δεν είναι μόνο δικό του θέμα, ενώ στο πλαίσιο του ζητήματος αυτού διαβουλεύεται με τους συναρμόδιους συναδέλφους του, ούτως ώστε να καταβληθεί το επίδομα και στος εργαζόμενους ΙΔΟΧ.. Στην απαίτησή μας να μας δώσει κάποιο χρονικό όριο, που το πρόβλημα θα τακτοποιηθεί, απέφυγε να καθορίσει συγκεκριμένη χρονική δέσμευση. Στο ίδιο θέμα, ζητήσαμε να εξετάσει και τη δυνατότητα επέκτασης του ανθυγιεινού επιδόματος σε όλες τις ειδικότητες εργασιών πεδίου/εργοταξίου, καθώς -ειδικά για τα συγχρηματοδοτουμενα έργα- η καταβολή του εν λόγω επιδόματος δεν θα επιβαρύνει στο ελάχιστο τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς αμείβονται αποκλειστικά από τα έργα του ΕΣΠΑ.
Στο αίτημα της Ομοσπονδίας μας για την καταβολή της αμοιβής για νυχτερινή εργασία -που προβλέπει ο Ν.4024- και αφού του αναλύσαμε το θέμα και αναδείξαμε το παράλογο του πράγματος να είναι ίδια η αμοιβή για ημέρα και νύχτα, δεσμεύτηκε να εξετάσει το ζήτημα.
Του κάναμε γνωστό ότι η ΚΥΑ με ΦΕΚ 414/Β΄/14-02-2012 (Καθορισμός αποδοχών του προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου) προβλέπει τον εντελώς άδικο και παράλογο όρο να υπολογίζεται μέγιστος χρόνος προϋπηρεσίας μισθολογικά για τους ΙΔΟΧ τα 7 χρόνια, τη στιγμή που κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται σε καμία περίπτωση από το Ν.4024/2011. Επειδή όμως το συγκεκριμένο δεν αποτελεί δική του αρμοδιότητα, ζητήσαμε τη συνδρομή του στην προσπάθεια μας για τροποποίηση του συγκεκριμένου όρου και αποκατάσταση της αδικίας και της ανισότητας, με την οποία αντιμετωπίζει το κράτος τους εργαζόμενους, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας.
Στο ζήτημα των προκηρύξεων για ΙΔΟΧ, ζητήσαμε να καταργηθεί ο εντελώς αυθαίρετος όρος του μέγιστου αναγνωρίσιμου χρόνου εμπειρίας των 60 μηνών, καθώς η εμπειρία -όπως είναι απολύτως λογικό- δεν σταματά στο 60μηνο. Ακόμα, στο ίδιο θέμα του κάναμε γνωστό ότι αρκετοί διαγωνισμοί διαφοροποιούνταν από το πρότυπο προκηρύξεων του Υπουργείου, γεγονός που δημιουργεί ερώτημα για «φωτογραφικές» προκηρύξεις. Μας απάντησε ότι για το ζήτημα των ύποπτων προκηρύξεων έχει ήδη ζήτηση από τις κατά τόπους Υπηρεσίες του ΥΠΠΟ, κάθε διαγωνισμός που θα βγαίνει να αποστέλλεται πρώτα από το υπουργείο για έλεγχο και κατόπιν να δημοσιεύεται, ώστε να σταματήσουν τέτοιου είδους φαινόμενα αδιαφάνειας.
Θέσαμε, επίσης, το θέμα των καθυστερήσεων πληρωμών στους συμβασιούχους. Τονίσαμε ότι τα φαινόμενα μεγάλης καθυστέρησης στη διεκπεραίωση των μισθοδοσιών εμφανίζανται ιδιαίτερα κατά τους πρώτους μήνες των συμβάσεων, με αποτέλεσμα να τίθεται θέμα μέχρι και αδυναμίας προσέλευσης στην εργασία. Μας απάντησε ότι το ζήτημα αυτό έχει να κάνει με το μεγάλο πρόβλημα της γραφειοκρατίας και ότι αντιμετωπίζεται συνολικά, ενώ του ζητήσαμε να διατεθεί -όπου κρίνεται απαραίτητο- επίπλέον προσωπικό, διότι η μισθοδοσία έχει να κάνει με την επιβίωση των συναδέλφων και ιδιαίτερα στις σημερινές οικονομικές συνθήκες. Στο θέμα αυτό δεσμεύτηκε να εκδόσει άμεσα σχετική εγκύκλιο με οδηγίες για την επίσπευση των προβλεπομένων διαδικασιών.
Κάναμε γνωστό στον υπουργό ότι σε πολλά έργα δε γίνεται σεβαστό το Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας για τα Μεγάλα Δημόσια Έργα και ιδιαίτερα στο θέμα των μετακινήσεων του προσωπικού, αλλά και στις απαραίτητες υποδομές στους τόπους δουλειάς (όπως η ύπαρξη τουαλέτας κλπ.). Ο υπουργός μας ζήτησε συγκεκριμένες αναφορές, ούτως ώστε να επιληφθεί του θέματος.
Επίσης, ζητήσαμε από τον υπουργό ενόψει των συγχωνεύσεων, που θα γίνουν εν γένει στη Δημόσια Διοίκηση αλλά και στο Υπουργείο Πολιτισμού, να κοινοποιηθεί στην Ομοσπονδία μας η πρόταση του Υπουργείου για τις συγχωνεύσεις των Υπηρεσιών του. Του εκφράσαμε την έντονη ανησυχία μας για το ενδεχόμενο απολύσεων και ότι θεωρούμε απαράδεκτη την οποιαδήποτε μείωση προσωπικού, με δεδομένο ότι ήδη παρατηρούνται τεράστιες ελλείψεις, ενώ τονίσαμε περαιτέρω συρρίκνωσή του θα αποτελούσε τη χαριστική βολή για τον Πολιτισμό. Ακόμα, σε περιόδους όπου η ανεργία καλπάζει, θεωρούμε απαράδεκτο το κράτος, το οποίο θα έπρεπε να μεριμνά για τη μείωσή της, να απολύει εργαζόμενους. Μας απάντησε κατηγορηματικά ότι στο υπουργείο δεν θα υπάρξουν απολύσεις, καθώς έχει εξαιρεθεί ήδη από το μέτρο αυτό. Όσον αφορά στις συγχωνεύσεις, μας είπε ότι σε καμία περίπτωση δε θα υπάρξει μείωση του αντικειμένου του υπουργείου, αλλά μεταβίβαση αρμοδιοτήτων και ότι θεωρεί απαράδεκτο κρατικές αρμοδιότητες να ασκούνται από ΝΠΙΔ.
Ακόμα, θέσαμε το θέμα των αιτήσεων θεραπείας του ΠΔ 164/2004 των συναδέλφων μας, που ακόμα εκκρεμούν, καθώς με διάφορες προφάσεις όλες οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα κωλυσιεργούν τη διεκπεραίωση τους και τον τερματισμό της ομηρίας για μια δεκαετία. Μας είπε πως ότι αφορά τον ίδιο δεν θα υπάρξει καμία κωλυσιεργία.
Τέλος, ζητήσαμε από τον υπουργό τη διευκόλυνση των Σωματείων στη συνδικαλιστική τους δράση, καθώς παρατηρούνται φαινόμενα έμμεσης ή άμεσης παρακώλυσης συνδικαλιστικης δράσης.
Για όλα τα παραπάνω δεσμεύτηκε να τα εξετάσει και σε επόμενη συνάντηση μας -που θα πραγματοποιηθεί στο προσεχές 20μερο- να μας απαντήσει αναλυτικά.
Η ΠΟΕΙΔΔ θα συνεχίσει αταλάντευτα την διεκδίκηση των ζητημάτων που αφορούν τα μέλη της σε όλα τα υπουργεία και το σταμάτημα επιτέλους των διαχωρισμών-διακρίσεων σε βάρος των ιδιωτικού δικαίου εργαζομένων.

Επειδή στη συνάντηση ο υπουργός μας ζήτησε συγκεκριμένα στοιχεία για τις εν γένει παραλήψεις-παρατυπίες, που παρατηρούνται σε εργασιακούς χώρους, παρακαλούνται τα σωματεία να αποστείλουν στην ομοσπονδία στοιχεία για τα επιμέρους αυτά θέματα, ώστε τα προωθήσουμε άμεσα στον υπουργό.

ΓΙΑ ΤΗ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ Π.Ο.Ε.Ι.Δ.Δ.
Ο Πρόεδρος                            Ο Γεν. Γραμματέας
Ζαχαράκης Νίκος                    Σαμαρτζής Σπύρος


Πηγή: www.poeidd.gr

Σχόλιο Πέτρος Κάνος
Πολύ σημαντική και αναγκαία η συνάντηση, όπως επίσης και τα θέματα που τέθηκαν, έστω κι αν παραλείφθηκε να τεθεί, το σοβαρότατο ζήτημα με τον αποκλεισμό των ΙΔΟΧ από τις εξαιρέσιμες και πέραν 5νθημέρου αμοιβές, που είναι ίσως η πιο οδυνηρή «περικοπή» που μας έχει επιβληθεί μέχρι σήμερα, με απώλειες εισοδημάτων πλέον των 3.000€ ετήσιως! Ένα ζήτημα που δημιουργεί σοβαρή δυσλειτουργία(κι ας μην το παραδέχονται οι Προϊστάμενοι) πέραν της οικονομικής του διάστασης και μεγάλα προβλήματα στις υπηρεσίες, με συνέπεια όταν δίνονται άδειες στους μονίμους και ΙΔΑΧ να τους καλούν να δουλεύουν τα ενδιάμεσα ΣΚ και αργίες ακόμα και ασθενείς λόγω ελλείψεως προσωπικού, να μην μπορούν επίσης να κάνουν ρεπό ΣΚ και αργίες και γενικότερα «αρρυθμίες» σε όλα τα ρεπό, να υπάρχουν βάρδιες μ' έναν μόνο φύλακα σε τεράστιους Χώρους και Μουσεία, να «εκβιάζονταιν» και να «παραμυθιάζονται» ΙΔΟΧ συνάδελφοι για στήριξη και βοήθεια στις υποθέσεις τους ώστε να δουλεύουν αυτές τις μέρες κτλ

Δεν υπάρχουν σχόλια: