Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Σύσκεψη για τον Τουρισμό στην Π.Ε. Πέλλας



Θ. Θεοδωρίδης: «Η νέα σελίδα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει ως πυλώνα ανάπτυξης τον τουρισμό»

Σύσκεψη με θέμα τον τουρισμό πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Διοικητήριο με τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας και Αναπτυξιακού Προγραμματισμού-Σχεδιασμού της Π.Κ.Μ. κ. Θεόδωρου Θεοδωρίδη και του Αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής και Τουρισμού της Π.Κ.Μ. κ. Ιωάννη Γιώργου. Παρόντες ήταν ακόμη οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κ.κ. Ι. Ανδρίτσος, Μ. Καράμπελα, Μ. Ζωγράφου-Τσαντάκη, οι Δήμαρχοι Έδεσσας και Αλμωπίας κ.κ. Δ.  Γιάννου και Δ. Πασόης, ο Άντιδήμαρχος Τουρισμού του Δ. Έδεσσας κ. Χρ. Βερυκούκης, ο Διευθυντής Ανάπτυξης της Π.Ε. Πέλλας κ. Δ. Μανδάλης, η υπεύθυνη του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Έδεσσας κα. Σ. Θεοδωρίδου, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Λουτρών Λουτρακίου κ. Ι. Ιωαννίδης, εκπρόσωποι του Δ. Πέλλας, εκπρόσωποι του Δ. Έδεσσας και αρκετοί επαγγελματίες τουρισμού που δραστηριοποιούνται στην Π.Ε. Πέλλας.
 
Η συζήτηση ξεκίνησε με τον κ. Θεοδωρίδη ο οποίος τόνισε ότι «η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας γυρίζει μία νέα σελίδα με το νέο Περιφερειάρχη κ. Απόστολο Τζιτζικώστα και αυτό αποτυπώνεται και στον τομέα της τουριστικής προβολής και ανάπτυξης του τουριστικού προϊόντος». Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε «η χάραξη κοινής πολιτικής αντιμετώπισης των αναγκών και εξεύρεσης λύσεων στα προβλήματα απαιτεί συλλογική προσπάθεια και συμμετοχή από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Σε αυτό το νέο ξεκίνημα ο τουρισμός και η αγροτική οικονομία αποτελούν τους δύο βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της Πέλλας και της Κεντρικής Μακεδονίας. Η τοπική περιφερειακή κυβέρνηση, με τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ και του Αναπτυξιακού Νόμου θα επιδιώξει να μεταλαμπαδεύσει το όραμα του νέου Περιφερειάρχη για ενιαία, θεματική στρατηγική ανάπτυξης σε όλους τους τομείς και να το κάνει πράξη». Ακόμη, ο κ. Θεοδωρίδης ανέφερε ότι «πρέπει να παράγουμε πολιτική σε μία κρίσιμη περίοδο όπου διεθνοποιείται ο τουρισμός και να επιλέξουμε τουριστικούς προορισμούς – ορόσημα για τη συλλογική στήριξη και προβολή τους ώστε να έχουμε ανάλογα, προσοδοφόρα αποτελέσματα». Επίσης, δήλωσε ότι η νέα μορφή διοίκησης έχει εντοπίσει τις αδυναμίες της λειτουργίας της περιφερειακής αυτοδιοίκησης το προηγούμενο διάστημα και ότι βρίσκεται πάντα σε διάθεση συνεργασίας με τους Δήμους και άλλους φορείς για θέματα τουριστικού ενδιαφέροντος.

Στη συνέχεια ο κ. Ιωάννης Γιώργος και υπεύθυνος Τουρισμού της Π.Κ.Μ. αναφέρθηκε στην ανάγκη συλλογικής εργασίας, αναφερόμενος στη νέα αντίληψη λειτουργίας και διοίκησης στην Π.Κ.Μ. που υπάρχει πλέον με τον κ. Τζιτζικώστα. Ο μακρόπνοος σχεδιασμός μίας τουριστικής βιομηχανίας στην οποία θα συμμετέχουν πολλοί επαγγελματικοί κλάδοι με έμφαση στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού αποτελεί σύμφωνα με τον κ. Γιώργο, ένα σύγχρονο μοντέλο ανάπτυξης του τουρισμού που θα αποφέρει απτά αποτελέσματα και θα αναδείξει το τουριστικό προϊόν της Πέλλας και της Κεντρικής Μακεδονίας. Κυρίως, στάθηκε στην επιλογή γεωγραφικών και θεματικών brands τα οποία είναι αναγνωρίσιμα και ελκυστικά και μέσω σύγχρονων μεθόδων και τεχνολογιών, μπορούν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ανάδειξης των τουριστικών προορισμών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Τέλος, όπως ανέφερε, πρέπει να συνδεθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία με τις προσπάθειες της αυτοδιοίκησης ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Έπειτα, στην τοποθέτησή του ο κ. Γιάννου μίλησε για την ανάγκη εξάλειψης του ανταγωνισμού μεταξύ των πόλεων της ίδιας περιφερειακής ενότητας και επισήμανε ότι το θέμα του τουρισμού απασχολεί ιδιαιτέρως το Δήμο Έδεσσας. Από την πλευρά του ο κ. Πασόης, δήλωσε ότι δεν αρμόζουν τοπικιστικά σύνδρομα σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος όπου απαιτείται συνεργασία ενώ, στάθηκε στα προβλήματα του οδικού δικτύου στην Π.Ε. Πέλλας.

Από τους Περιφερειακούς Συμβούλους η κα. Καράμπελα εξήρε τη σημασία του πρωτογενή τομέα στην Πέλλα και αναφέρθηκε στο οδικό δίκτυο που αποτελεί περιοριστικό παράγοντα προσέλκυσης επισκεπτών. Ο κ. Ανδρίτσος απαρίθμησε τους τουριστικούς προορισμούς της Π.Ε. Πέλλας και υπογράμμισε την ανάγκη αποτελεσματικού «παντρέματος» περιοχών με διαφορετικά θετικά σημεία στην Π.Κ.Μ. ώστε να αποφευχθεί η απαξίωση επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού. Η κα. Ζωγράφου – Τσαντάκη χαρακτήρισε το κομμάτι της κατάλληλης προβολής και της προώθησης των τουριστικών προορισμών της Πέλλας πολύ σημαντικό και έδωσε έμφαση στις προοπτικές ανάπτυξης του θρησκευτικού τουρισμού.

Όσον αφορά τις υπόλοιπες παρεμβάσεις ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Βερυκούκης αναφέρθηκε στα προβλήματα βιωσιμότητας των επιχειρήσεων στον τομέα του τουρισμού και στο θέμα ανάπτυξης των υφιστάμενων υποδομών. Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Λουτρών κ. Ιωαννίδης αναφέρθηκε στην αναγνώριση των λουτρών Πόζαρ από την πολιτεία που είναι πολύ σημαντική εξέλιξη, στην προσπάθεια προσέλκυσης επισκεπτών όλων των ηλικιών και στο ρόλο που πρέπει να διαδραματίσουν άνθρωποι με βαθιά γνώση του αντικειμένου της ανάπτυξης του τουρισμού. Η εκπρόσωπος του Δ. Πέλλας κ. Μαρία Τριανταφυλλίδου τόνισε την ανάγκη διατήρησης της αρχιτεκτονικής τοπίου της Π.Ε. Πέλλας σε συνδυασμό με την προστασία του περιβάλλοντος και σε συνάρτηση πάντα με τις επενδύσεις στον τουρισμό. Επιπλέον ο Διευθυντής Ανάπτυξης κ. Δ. Μανδάλης ανέφερε επιγραμματικά  τις προτάσεις που έχει καταθέσει η Π.Ε. Πέλλας αναφορικά με την τουριστική προβολή για το 2013 και πρότεινε στοχευμένες δράσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν με συνεργασία όλων των αρμοδίων υπηρεσιών. Η κα. Θεοδωρίδου από τη μεριά της αναφέρθηκε στο θέμα του ουσιαστικού σχεδιασμού, της κατευθυνόμενης χρηματοδότησης και της αξιολόγησης ώστε να υπάρξουν μετρήσιμα, θετικά αποτελέσματα.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την εισήγηση του Ειδικού Συμβούλου του Αντιπεριφερειάρχη, Μηχανικού της Ανάπτυξης κ. Αν. Παπαδάκη ο οποίος στάθηκε στην ανυπολόγιστη αξία του  Ελληνικού Πολιτισμού, που κατέχει περίοπτη θέση στην Πέλλα και την Κεντρική Μακεδονία και στη σύνδεσή του με τον Τουρισμό. Μάλιστα ανέφερε το παράδειγμα του Αγίου Όρους ως ένα δείγμα αποτελεσματικής συνεισφοράς μίας σημαντικής πτυχής του Ελληνικού Πολιτισμού στην ανάδειξη μίας μορφής τουρισμού πολύ σημαντικής. Επισήμανε ότι οι αξίες του Ελληνικού Πολιτισμού, όπως η θρησκεία και η γλώσσα πρέπει να αποτελέσουν τις κινητήριες δυνάμεις ανάπτυξης του Τουρισμού σε μία νέα φιλοσοφία σε ολόκληρη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Κλείνοντας, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος δήλωσε ότι θα υπάρξουν και άλλες συναντήσεις ώστε να καταγραφούν συγκεκριμένες προτάσεις. Τέλος, ευχαρίστησε τον κ. Θεοδωρίδη για τη φιλοξενία και το υψηλό επίπεδο συνάντησης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: