Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Συνάντηση για την Παιδεία, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό με τη συμμετοχή της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας κας Μαυρίδου στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας


Αντιπεριφερειάρχης Σ. Μαυρίδου: Ο πολιτισμός φέρνει την Ανάπτυξη

Ευρεία σύσκεψη με την συμμετοχή της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας κας Σοφίας Μαυρίδου με θέμα την παιδεία, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό πραγματοποιήθηκε σήμερα (8/2/13) στην Έδεσσα, έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας. Στη σύσκεψη προήδρευσε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης και οργανώθηκε στο πλαίσιο ανάθεσης της αρμοδιότητας παιδείας, πολιτισμού και αθλητισμού στην κα. Μαυρίδου από τον Περιφερειάρχη κ. Απόστολο Τζιτζικώστα.  Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι κκ. Μαρία Ζωγράφου και Γιάννης Ανδρίτσος, ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτριος Γιάννου, η Διευθύντρια Αρχαιολογικής και Βυζαντινής Εφορείας κα Αγγελική Κωταρρίδη, οι Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κκ. Δ. Αδαμίδης και Κ. Κούγκας, ο Διευθυντής και Προϊστάμενοι του ΙΕΚ Έδεσσας, Γιαννιτσών και Αριδαίας, εκπρόσωποι Δήμων και στελέχη αρμόδια για την Παιδεία, τον Πολιτισμό και Αθλητισμό, κ.ά.


Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης αναφέρθηκε στο νέο ρόλο της Περιφέρειας, στην ανάγκη για σχέδιο και προγραμματισμό σε όλους τους τομείς και στις πολλές δυνατότητες που υπάρχουν για αξιοποίηση του ελληνικού πολιτισμού στο πλαίσιο μίας ενοποιημένης περιφέρειας και με στόχο την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη.

Η κα. Μαυρίδου ξεκίνησε την εισήγησή της αναφερόμενη στο Σχέδιο «Αθηνά» και στις δρομολογούμενες αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «το περιεχόμενο του σχεδίου πλήττει την τοπική κοινωνία». Τις προσεχείς ημέρες θα υπάρξει συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα ζητήσει την εφαρμογή ευρύτερων κριτηρίων που θα είναι τόσο ακαδημαϊκά, όσο και κοινωνικά και  αναπτυξιακά σε σχέση με το παρόν και το μέλλον των περιοχών που φιλοξενούν ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Στις 20 Φεβρουαρίου πρόκειται να γίνουν οι προγραμματικές ανακοινώσεις και η παρουσίαση των στόχων της Περιφέρειας για την Παιδεία, τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό. Στο πλαίσιο αυτό η κα. Μαυρίδου ζήτησε την υποβολή προτάσεων από όλους τους τοπικούς φορείς ώστε η διαμόρφωση των στόχων να είναι όσο γίνεται περισσότερο τεκμηριωμένη και ρεαλιστική, συμπεριλαμβάνονταν τις ανάγκες και ειδικές απαιτήσεις της κάθε περιοχής και φορέων. Το κεντρικό μήνυμα αυτής της προσπάθειας συμπυκνώνεται στην πρόταση «γνωρίζουμε τον τόπο μας».

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γιάννης Ανδρίτσος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι σχολικές μονάδες και ο εκπαιδευτικός κλάδος της Πέλλας. Ζήτησε να υπάρξουν συγκεκριμένες ενέργειες και πρωτοβουλίες από μέρους της Περιφέρειας ώστε να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα.

Η Περιφερειακή Σύμβουλος κα. Μαρία Ζωγράφου παρουσίασε τον πολιτιστικό χάρτη της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και πρότεινε τη δημιουργία ενός Κέντρου Διάδοσης του Πολιτισμού και της Σύγχρονης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Αντίστοιχα Κέντρα είναι σημαντικό να δημιουργηθούν σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, ανέφερε η κα. Ζωγράφου.

Ο Δήμαρχος της Έδεσσας έθεσε επιτακτικά το ζήτημα της διατήρησης του Πανεπιστημιακού Τμήματος στην Έδεσσα ενώ η Διευθύντρια Αρχαιολογικών και Βυζαντινών Αρχαιοτήτων αναφέρθηκε διεξοδικά στο έργο που επιτελεί η υπηρεσία της στην Πέλλα και Ημαθία (περιλαμβάνει έργα προϋπολογισμού 13 εκατομμ. ευρώ που υλοποιούνται με αυτεπιστασία). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ψηφιακά έργα (εικονικό μουσείο Μεγάλου Αλεξάνδρου και περιήγηση αρχαιοτήτων στην Κεντρική Μακεδονία).

Οι Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αναφέρθηκαν στις δυνατότητες που υπάρχουν για περισσότερες δράσεις πολιτισμού σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό κόσμο της Πέλλας και την καλύτερη αξιοποίηση του θεσμού των επισκέψεων των μαθητών στους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε επίσης η καλύτερη προβολή και αξιοποίηση του Διεθνούς Κωπηλατικού Κέντρου Λουδία.

Η κα. Μαυρίδου ευχαρίστησε τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας για την οργάνωση της εποικοδομητικής συνάντησης και τόνισε ότι ήταν η πρώτη επίσκεψη από τις πολλές που θα ακολουθήσουν με στόχο τη δικτύωση, τη συνεργασία και συνέργεια στην Περιφέρεια με άξονα την Παιδεία, τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: