Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Λαογραφικό Μουσείο Πέλλας

Το Λαογραφικό  Μουσείο Πέλλας που λειτουργεί απο τον Σεπτέμβριο του 2006, βρίσκεται στην οδό Ταβουλάρη αρ. 22 δίπλα στον ιστορικό ναό των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου (1867) της Πέλλας. Χτίστηκε το 1937 με ντόπια ασβεστολιθική πέτρα.
Είναι διώροφο με εξωτερική σκάλα και χρησιμοποιήθηκε για κοινοτικό κατάστημα από το 1937 έως το 1991. 
Το έτος 1938 - 1944 στέγασε την πρώτη αρχαιολογική συλλογή του εξέχοντος αρχαιόφιλου δασκάλου Παύλου Χαρτομαζίδη συλλογή που κλάπηκε από τους Γερμανούς το 1944.  Ακόμη στέγασε κατά καιρούς κάποιες τάξεις του Δημοτικού Σχολείου της Πέλλας, νηπιαγωγείο, γραφεία του τοπικού συστήματος προσκόπων και αγροτικό ιατρείο. Το  κτίριο που ήταν σε κατάσταση ερείπωσης παραχωρήθηκε από τον  Δήμο Πέλλας στον Όμιλό μας και μετά από προσπάθεια εθελοντικής εργασίας δεκαοκτώ  μηνών μετατράπηκε σε Λαογραφικό Μουσείο. Τα
εκθέματα που γεμίζουν τις τέσσερις αίθουσες και την πίσω αυλή αποτελούν δωρεές κατοίκων της Πέλλας. 
Στους τρεις χώρους του ισογείου εκτίθενται κυρίως γεωργικά εργαλεία,  οι κατασκευές σε μικρότερη κλίμακα γεωργικών μηχανημάτων που κατασκεύασε με πολύ κόπο και μεράκι ο συνταξιούχος κάτοικος της Πέλλας κ. Γεώργιος Ματσούκας, καθώς και εργαλεία από επαγγέλματα όπως του τσαγκάρη, μπακάλη, ξυλουργού, κεραμοποιού, μαραγγού κ.ά. Στους τρεις χώρους του ορόφου εκτίθενται: σε προθήκη, παραδοσιακές φορεσιές(Μακεδονίας, Θράκης και Ανατολικής Ρωμυλίας), κουζίνα δεκαετίας του ‘50, αργαλειός, έγγραφα, βιβλία και χειροποίητα παιδικά παιχνίδια.  Κατασκευάστηκε παραδοσιακό τζάκι σε δωματιο που μαζί με δεκάδες άλλα αντικείμενα αναπαριστά την εποχή των παπούδων μας.  
Εκτίθεται επίσης η συλλογη αντικειμένων της δωρήτριας της βιβλιοθήκης και πινακοθήκης της Πέλλας Kας Έλλης Μισιρλή Μακαρόνα.  
Πρόσφατα ξεκίνησε και σχεδόν αποπερατώθηκε και η επέκταση στην πίσω πλευρά(ανατολική) του κτιρίου.  Λεπτομέρειες απομένουν για την ολοκλήρωση της.
Όσοι δεν το έχουν επίσκεφθεί, ας το προγραμματίσουν αξίζει τον κόπο. Ένα πολύ όμορφο ταξίδι στο παρελθόν, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεώτεροι. Το @Pella σας δίνει την ευκαιρία να πάρετε μια μικρή ηλεκτρονική «γεύση» του Λαογραφικού Μουσείου.
 







 
Πηγή: Pellaia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: