Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ- ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΜΕΝΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Ολοκληρώθηκε σήμερα, κατά την ειδική δημόσια συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, η πρώτη φάση διαβούλευσης για τη μελέτη που αφορά στην αξιολόγηση – αναθεώρηση και εξειδίκευση του θεσμοθετημένου Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το οποίο θα τεθεί προς έγκριση στην προσεχή τακτική συνεδρίαση του Σώματος, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2013.

«Είναι επιτακτική η ανάγκη για ένα νέο όραμα μέσα από τη χάραξη νέων πολιτικών και τη διαμόρφωση νέων κατευθύνσεων, με στόχο να δοθεί ώθηση στην οικονομία, και να επαναπροσδιοριστεί ο ρόλος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και σε συνάρτηση  με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις και τις αναπτυξιακές προοπτικές του μέλλοντος»,  υπογράμμισε, κατά την εισήγησή του, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδ0νίας Απόστολος Τζιτζικώστας. Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας «μιας διεθνώς ανταγωνιστικής Περιφέρειας, που θεμελιώνεται πάνω σε δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας, με έμφαση στην εξωστρέφεια, τη σύγχρονη επιχειρηματικότητα της γνώσης και της καινοτομίας και την ενσωμάτωση της αειφορικής διαχείρισης των πόρων».
Στη συνέχεια, ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Σερρών και αρμόδιος του τομέα υποδομών και χωρικού σχεδιασμού της ΠΚΜ Γιάννης Μωυσιάδης παρουσίασε αναλυτικά τις θέσεις της διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τη μελέτη αξιολόγησης του νέου Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδιασμού. Όπως τόνισε ο κ. Μωυσιάδης, απαιτείται η προσαρμογή των στρατηγικών κατευθύνσεων και των προτεραιοτήτων του ΠΠΧΣΑΑ στις νεώτερες ανάγκες και δεδομένα, με έμφαση σε κομβικούς τομείς της οικονομίας όπως ο πρωτογενής και δευτερογενής τομέας (βιομηχανία, εξόρυξη) και ο τουρισμός. Ο κ. Μωυσιάδης έκανε λόγο για επαναπροσδιορισμό του πρωτογενούς τομέα στην οικονομία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας μέσα από την αναδιάρθρωση της γεωργίας και τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων, καθώς και τη διάδοση σύγχρονων γεωργικών πρακτικών στο πλαίσιο μιας αειφορικής προσέγγισης.
Σχετικά με τον τομέα της βιομηχανίας, ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Σερρών και αρμόδιος για θέματα υποδομών και χωρικού σχεδιασμού της ΠΚΜ Γ. Μωυσιάδης δήλωσε ότι στόχος του νέου  ΠΠΧΣΑΑ πρέπει να είναι η χωρική οργάνωση της διάσπαρτης μεταποιητικής δραστηριότητας, ενεργοποιώντας τη χρήση νέων χωροταξικών εργαλείων για την ανάπτυξη και οργάνωση επιχειρηματικών πάρκων. Αναφερόμενος στον τομέα της εξόρυξης, ο κ. Μωυσιάδης τόνισε ότι «τα σημαντικά κοιτάσματα ορυκτών που έχουν καταγραφεί καθώς και αυτά των αδρανών υλικών που υπάρχουν σε διάφορα σημεία της ΠΚΜ θα πρέπει να αξιοποιηθούν, δίνοντας ώθηση στην τοπική οικονομία, αλλά με πολύ αυστηρούς όρους και σωστή διαχείριση ώστε να προστατευθεί το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον».
Ο κ. Μωυσιάδης αναφέρθηκε και στις τουριστικές δραστηριότητες, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη άλλων μορφών τουρισμού στην ενδοχώρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπως ορεινός τουρισμός, αγροτουρισμός, οικοτουρισμός, πολιτιστικός και θρησκευτικός τουρισμός, καθώς και να αξιοποιηθεί το φυσικό τοπίο και το αξιόλογο πολιτιστικό και οικολογικό απόθεμα της ΠΚΜ, με σκοπό την ισόρροπη τουριστική ανάπτυξη τόσο στην παράκτια ζώνη όσο και στην ενδοχώρα.
Ακολούθησε η παρουσίαση της Α΄φάσης της μελέτης «Αξιολόγησης-Αναθεώρησης και Εξειδίκευσης του θεσμοθετημένου Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας» από μελετητική ομάδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και υπηρεσιακά στελέχη της ΠΚΜ, καθώς και η ανταλλαγή απόψεων επί του θέματος από όλες τις παρατάξεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο, εκπροσώπους των επιμελητηρίων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: