Έξω από το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου θα τη "στήσουν" την Πέμπτη 14 Μαρτίου οι εργαζόμενοι στο Υπουργείο Πολιτισμού στο πλαίσιο της κινητοποίησης των υπαλλήλων του Υπουργείου, πανελλαδικά.

Στις 11.00 το πρωί της Πέμπτης, το παράρτημα Κρήτης του Συλλόγου των Εκτάκτων Αρχαιολόγων θα πραγματοποιήσουν διαμαρτυρία έξω από το Μουσείο με τους μόνιμους εργαζόμενους να απεργούν και να διεκδικούν:
ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ με επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση, προκειμένου οι Υπηρεσίες του να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες τόσο της προστασίας-ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς όσο και της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας.

ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΧΕΔΙΟΥ ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ Γ.Γ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, που εκπονήθηκε από την Επιτροπή Αξιολόγησης Δομών του ΥΔΜΗΔ, και • ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & όλων των αρμοδιοτήτων, • κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων με τακτικό προσωπικό, •άμεση πρόσληψη των 192 συναδέλφων που έχουν ΦΕΚ διορισμού από τον Δεκέμβριο του 2010.

ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΦΟΡΕΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ, δηλαδή της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, και διασφάλιση της συνταγματικής επιταγής για προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Άμεση απόσυρση των διατάξεων του νομοσχεδίου του Υπουργείου Ανάπτυξης, με τις οποίες παρακάμπτεται ευθέως η Αρχαιολογική Νομοθεσία (Ν.3028/02) στις περιπτώσεις ύπαρξης αρχαιοτήτων εντός μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων (άρθρο 5) και συστήνεται Τμήμα Αρχαιολογικών Αδειών (!) στο Υπουργείο Ανάπτυξης (άρθρο 12).

ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΚΩΛΥΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ του ΕΣΠΑ στον πολιτισμό. Εξαίρεση των προσλήψεων του ΙΔΟΧ προσωπικού στα έργα πολιτισμού από την υποχρέωση της έκδοσης ΠΥΣ 33/2006 και άμεση παράταση των συμβάσεων του προσωπικού, καθώς –παρά την ύπαρξη των σχετικών πιστώσεων– πολλοί από τους 5.000 εργαζόμενους στα 400 έργα σε μνημεία, που εκτελεί η Αρχαιολογική Υπηρεσία με αυτεπιστασία σε όλη τη χώρα, παραμένουν απλήρωτοι για μήνες και τα έργα απειλούνται με κλείσιμο, λόγω των θεσμικών κωλυμάτων εκ μέρους του Υπουργείου ΔΜΗΔ και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΕΡΓΑΣΙΑ & ΜΙΣΘΟ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ με • Καταβολή του ανθυγιεινού επιδόματος ισότιμα στους μόνιμους, αορίστου χρόνου & ΙΔΟΧ εργαζόμενους όλων των κλάδων που απασχολούνται σε έργα ανασκαφών και αναστηλώσεων. • Υπογραφή κλαδικής σύμβασης των έκτακτων αρχαιολόγων με αξιοπρεπείς αμοιβές. • Άμεση αποζημίωση για οδοιπορικά και υπερωρίες των υπαλλήλων του πολιτισμού & αποζημίωση για την εργασία τα Σαββατοκύριακα, ώστε να λειτουργούν χωρίς προβλήματα μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι. •Μισθολογική και βαθμολογική αναγνώριση της προϋπηρεσίας σε αρχαιολογικά έργα για όλους τους υπαλλήλους.

ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΜΑΖΙΚΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ του προσωπικού των αρχαιολογικών ερευνών στο ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης, με άμεση έναρξη των εργασιών στα υπόλοιπα ανασκαφικά μέτωπα και ολοκλήρωση της καταγραφής και δημοσίευσης των ευρημάτων & ΕΠΑΝΑΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ του σταθμού Βενιζέλου, προκειμένου να συμπεριλάβει το μοναδικό ιστορικό σταυροδρόμι της βυζαντινής Θεσσαλονίκης.

Η Κεντρική συγκέντρωση Αθήνας θα πραγματοποιηθεί στις 11.00 π.μ. στο κεντρικό κτίριο του Υπουργείου Πολιτισμού (Μπουμπουλίνας)

Συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν και στην Πλατεία Αριστοτέλους (πάνω από την οδό Τσιμισκή) στη Θεσσαλονίκη, στο Δημοτικό Θέατρο στην Πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου στην Κρήτη, στην Κεντρική Πλατεία στη Σπάρτη.