Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Ολοκλήρωση του κύκλου των ενημερωτικών ημερίδων για την Ανακύκλωση και την ανακύκλωση τηγανελαίων στο Δήμο Πέλλας



Αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Θεοδωρίδης: Η απόκτηση περιβαλλοντικής συνείδησης αποτελεί «κλειδί» για την βιώσιμη ανάπτυξη

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, 15/3, ο κύκλος των ενημερωτικών ημερίδων για την ανακύκλωση και, ειδικότερα, την ανακύκλωση των τηγανελαίων στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας με την πραγματοποίηση της τρίτης και τελευταίας εκδήλωσης στα Γιαννιτσά, έδρα του Δήμου Πέλλας. Διοργανωτές είναι η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Πέλλας, οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (υπεύθυνοι σχολικών δραστηριοτήτων)  και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Έδεσσας-Γιαννιτσών-Συντονιστής Φορέας του Εθνικού Θεματικού Δικτύου «Απορρίμματα τα χρήσιμα άχρηστα» σε συνεργασία με την εταιρία Ionian Recycle.  

Η Ημερίδα ξεκίνησε με συνοπτική εισήγηση της Περιφερειακής Συμβούλου κας Μαρίας Ζωγράφου η οποία αναφέρθηκε στα οφέλη της ανακύκλωσης και στον συντονιστικό ρόλο που ανέλαβε η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Πέλλας για την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος «Αρχιμήδης» που αφορά την ανακύκλωση των τηγανελαίων. «Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ανταμώνουν οι περιβαλλοντικές προσδοκίες των πολιτών με έναν υλοποιήσιμο σχεδιασμό με πραγματικά αποτελέσματα για την προστασία του περιβάλλοντος. Οι εκπαιδευτικοί είναι η ψυχή των εκπαιδευτικών μονάδων και η συμβολή τους είναι ανεκτίμητη για την καλλιέργεια της περιβαλλοντικής συνείδησης στην κοινωνία», ήταν ένα χαρακτηριστικό σημείο της εισήγησής της.

Ακολούθησε η εισήγηση της Προϊσταμένης Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας κας Στέλλας Λαμπάδα και του στελέχους του Τμήματος κ. Στέφανου Αργυράκη για το θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης των απορριμμάτων και, ειδικότερα, για τις υποχρεώσεις της χώρας μας και τον ειδικότερο ρόλο της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης στην ανάπτυξη εναλλακτικών συστημάτων διαχείρισης με έμφαση στην ανακύκλωση.

Η Διευθύντρια του Κ.Π.Ε. Έδεσσας-Γιαννιτσών κα. Σοφία Θεοδωρίδου και η υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων κα. Ελισάβετ Φράγκου, αναφέρθηκαν στις παιδαγωγικές αρχές για την ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης και σε καλές πρακτικές σχολικών προγραμμάτων για την ανακύκλωση που υλοποιήθηκαν με επιτυχία στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας.

Ο Διευθυντής της Ionian Recycle κ. Διονύσης Κορσιάνος που έχει αναλάβει την υλοποίηση του προγράμματος ανακύκλωσης τηγανελαίων, αναφέρθηκε στις πρακτικές λεπτομέρειες του προγράμματος και ακολούθησε διαλογική συζήτηση.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης που παρακολουθεί την εξέλιξη του προγράμματος, δήλωσε πως η ολοκλήρωση των ενημερωτικών ημερίδων ήταν το πρώτο βασικό βήμα ώστε να υπάρξει η επιθυμητή ανταπόκριση στο πρόγραμμα. Το προσεχές χρονικό διάστημα θα ακολουθήσει η αποστολή ενημερωτικού υλικού και θα ολοκληρωθεί η τοποθέτηση κάδων συγκέντρωσης τηγανελαίων, ώστε το πρόγραμμα να έχει μία πραγματική συμβολή στην προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη της Πέλλας.     

Οι σχολικές μονάδες και ενδιαφερόμενοι φορείς ή ομάδες πολιτών που επιθυμούν να συμμετέχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα «Αρχιμήδης» για την εγκατάσταση ειδικού κάδου σε χώρο ευθύνης τους, μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα: 6980673889-6980116798, 6948648314 και στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: ionianrecyclehellas@gmail.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια: