Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Εκτός ρύθμισης το 95% των υπερχρεωμένων δανειοληπτών

Ακόμη ένα νομοσχέδιο έκτρωμα από την τρικομματική κυβέρνηση είναι έτοιμο να κατατεθεί για ψήφιση και δεν είναι άλλο από το πολυαναμενόμενο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Όμως και πάλι άνθρακας ο θησαυρός και αποδεικνύει ή ότι η τρικομματική είναι μονίμως εκτός ελληνικής πραγματικότητας ή ότι πρόκειται για εσκεμμένες πρωτοβουλίες και μεθοδεύσεις, προς όφελος των φίλων τραπεζιτών της.
Δεν πέρασε ούτε ένα 24ωρο από τη γνωστοποίηση των όρων του νομοσχεδίου (Διαβάστε ΕΔΩ) για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και η αντίδραση από την Ένωση Καταναλωτών Ηρακλείου είναι ... θυελλώδης. Μάλιστα σε ανακοίνωσή της, σε σκληρό ύφος, καταγγέλλει την κυβέρνηση για εξυπηρέτηση συμφερόντων χαρακτηρίζοντας το νομοσχέδιο προπαγανδιστικό κακέκτυπο. Μάλιστα παρουσιάζει και στοιχεία σύμφωνα με τα οποία μόλις το 5% των υπερχρεωμένων δανειοληπτών που έχουν προσφύγει στην Ένωση, θα μπορέσει να υπαχθεί στη ρύθμιση.
Η Ένωση Καταναλωτών Ηρακλείου – Κρήτης υπολογίζει, από τα αρχεία που τηρεί με τους χιλιάδες υπερχρεωμένους που έχουν καταφύγει στο γραφείο υποστήριξης υπερχρεωμένων, ότι μόνο ένα 5% των δανειοληπτών θα αφορά υπό προϋποθέσεις το προωθούμενο νομοσχέδιο της κοροϊδίας. Οι προϋποθέσεις ένταξης είναι τόσο αυστηρές που κάλλιστα θα μπορούσε να ονομαστεί νομοσχέδιο αποκλεισμού από την ρύθμιση, σημειώνει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της.
Ουσιαστικά, κανένα κούρεμα χρέους, καμία ουσιαστική διευκόλυνση δεν προτείνεται ούτε καν η αποφυγή πλειστηριασμού των ενυπόθηκων εγγυήσεων της πρώτης κατοικίας. Ακόμη και στην περίοδο χάριτος προβλέπεται τοκισμός του κεφαλαίου με 2% περίπου δηλαδή αν κάποιος έχει περίοδο χάριτος 4 χρόνια και έχει δάνειο 100.000 Ε, στο τέλος της 4ετίας θα βρεθεί με ένα χρέος 108.000 Ευρώ. Χαρακτηριστικά η ένωση καταναλωτών επισημαίνει πως από μια πρώτη εκτίμηση του οικονομικού μας τμήματος, υπάρχουν περιπτώσεις που οι ίδιες τράπεζες υπό προϋποθέσεις προτείνουν καλύτερους διακανονισμούς από αυτούς του εν λόγω σχεδίου.
Η Ένωση Καταναλωτών Ηρακλείου μετά την γνωστοποίηση των λεπτομερειών του νομοσχεδίου για την ανακούφιση δήθεν, των ενήμερων δανειοληπτών, έρχεται να καταγγείλει το νομοσχέδιο αυτό σαν μια προσπάθεια να ριχτεί στάχτη στα μάτια ανθρώπων που μάταια ενάμιση χρόνο τώρα περιμένουν κάτι δραστικό και πρακτικά ωφέλιμο για αυτούς. Αντί αυτού βλέπουμε ένα κακέκτυπο σχέδιο, φωτοαντίγραφο των σχεδίων που κατά καιρούς εκπονεί και προπαγανδίζει η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών με κεντρική ιδέα την διασφάλιση των κερδών των τραπεζών. Για μια ακόμη φορά οι διοικούντες αντιμετωπίζουν την κοινωνία σαν εχθρό και όχι σαν σύμμαχο στην λύση ενός τεράστιου κοινωνικού προβλήματος.
Η Ένωση Καταναλωτών θεωρεί ότι η μόνη σημαντική διάταξη που βοηθά παρά τις αδυναμίες της τους υπερχρεωμένους, είναι ο νόμος 3869/2010 (γνωστό ως νόμος Κατσέλη) ο οποίος αφορά αυτούς που πραγματικά βρίσκονται σε αδυναμία αποπληρωμής και καλεί τους καταναλωτές να εξετάζουν την ένταξη τους σε αυτόν καταφεύγοντας στο γραφείο της και στο Τμήμα υποστήριξης υπερχρεωμένων που έχει συστήσει.

Πηγή: prismanews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: