Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Γ. Στουρνάρας: Το ΣτΕ επικυρώνει την κατάργηση Βενιζέλος- Κουβέλης: Η ΕΡΤ πρέπει να επαναλειτουργήσει

Στου κουφού την πόρτα, πάρε την πόρτα και φύγε...

Με διαφορετικό τρόπο ερμήνευσαν οι πολιτικοί αρχηγοί την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα: «με την απόφαση του ΣτΕ επικυρώνεται η κατάργηση της ΕΡΤ και του Διοικητικού Συμβουλίου της, και διατάσσεται ο υπουργός Οικονομικών και ο αρμόδιος υφυπουργός να εκπέμψουν πρόγραμμα από δημόσιο φορέα μέχρι να συσταθεί ο νέος φορέας. Παράλληλα επανέλαβε ότι για την κυβέρνηση μείζον θέμα είναι οι μεταρρυθμίσεις».

Από την πλευρά τους, οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, Ευάγγελος Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης.

«Περιμένουμε από την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό να ερμηνεύσει σωστά την απόφαση του ΣτΕ» είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Η άποψη μου είναι ότι η ΕΡΤ πρέπει να επαναλειτουργήσει καθώς δεν υπάρχει άλλος δημόσιος φορέας αυτή την στιγμή» σημείωσε ο Ευ. Βενιζέλος. Παράλληλα τόνισε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να συνεχιστούν «όχι με προχειρότητα. Δεν μπορεί μια κυβέρνηση να λειτουργεί σε αντίθεση με την κοινοβουλευτική δύναμη. Καμία κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να αναστείλει τα όσα αναφέρει το Σύνταγμα για την λειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να ρίξει μαύρο στην οθόνη».

Από την πλευρά ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ τόνισε ότι η «η απόφαση του ΣτΕ αμφισβητεί την διακοπή λειτουργίας της ΕΡΤ. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να ρίξει μαύρο. Οφείλει ο Πρωθυπουργός να αρχίσει την επαναλειτουργία της ΕΡΤ και στην συνέχεια να δρομολογηθούν οι αλλαγές. Ήταν λάθος η μονομερής απόφαση του Πρωθυπουργού να διακόψει την λειτουργία χωρίς να την έχουν υπογράψει τέσσερις υπουργοί.

Την Τετάρτη θα ξανασυναντηθούν στο Μέγαρο Μαξίμου οι τρεις αρχηγοί των κομμάτων της συγκυβέρνησης, προκειμένου -όπως είπε μετά τη συνάντηση Δευτέρας ο Ευάγγελος Βενιζέλος- η κυβέρνηση να «ερμηνεύσει σωστά» την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την ΕΡΤ.

Από εκεί και πέρα, ανοίγουν όλα τα θέματα του ανασχηματισμού, του συντονισμού του κυβερνητικού έργου, καθώς και της ενδεχόμενης συμμετοχής των κ.κ. Βενιζέλου και Κουβέλη στην κυβέρνηση.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι η συζήτηση άρχισε με αφορμή την ΕΡΤ αλλά το βασικό, όπως είπε, είναι η ανάγκη σεβασμού των κανόνων, και η κυβέρνηση να λειτουργεί «όχι ως μονοκομματική που ανέχεται τους άλλους δύο εταίρους της».

«Δεν μπορεί καμία κυβέρνηση να λειτουργεί σε αντίθεση με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση «πρέπει να επαναθεμελιώσει την ύπαρξή της», αφού λυθούν «τα θέματα δημοκρατίας» που άνοιξαν με την ΕΡΤ και ο πρωθυπουργός «ερμηνεύσει σωστά την απόφαση του ΣτΕ.

Ο κ. Σαμαράς -είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- φάνηκε να αποδέχεται ότι επείγει η ανάγκη επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας, η ανάγκη ανασχηματισμού και η ανάγκη ενός σχήματος συντονισμού και εφαρμογής των αποφάσεων που λαμβάνουν οι πολιτικοί αρχηγοί.

Την ανάγκη πραγματικής συλλειτουργίας των κομμάτων στο πλαίσιο του κυβερνητικού έργου υπογράμμισε ο Φώτης Κουβέλης τονίζοντας  πως η ΔΗΜΑΡ όχι μόνο δεν είναι αντίθετη στις μεταρρυθμίσεις, αλλά είναι επισπεύδουσα δύναμη, και αναμένει να εξέλιξη της συζήτησης προκειμένου να αντιμετωπιστούν όλα τα ζητήματα που έχουν σχέση με την ανάγκη πραγματικής συλλειτουργίας της κυβέρνησης.

Πηγές: tovima.gr, in.gr, real.gr, ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: