Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Ιταλία: "Πλημμύρισαν" οι δρόμοι - Βραζιλία: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις

Κι ενώ παγκοσμίως όπου υπάρχει καταπίεση, εξαθλίωση, αυταρχισμός υπάρχει αντίδραση και αντίσταση, εμείς στης Ελλάδα της «ευημερίας και της ανάπτυξης», όχι μόνο μένουμε αδρανείς και τους ανεχόμαστε, αλλά τους βγάζουμε και πρώτους σε δημοσκοπήσεις, στηρίζουμε τις συνδικαλιστικές τους παρατάξεις στα σωματεία και τους συλλόγους, τροφοδοτούμε και ενισχύουμε την κοινωνική πόλωση και τον κοινωνικό κανιβαλισμό, αδιαφορούμε ή ακόμα και επιθυμούμε τον εργασιακό θάνατο του διπλανού μας. Άξιοι της μοίρας μας είμαστε τελικά! Είμαστε ότι μας αξίζει!


Ιταλία-"Πλημμύρισαν" οι δρόμοι
Πάνω από 100.000 συνταξιούχοι και εργαζόμενοι συμμετείχαν σήμερα το πρωί στην ενιαία κινητοποίηση των ιταλικών συνδικάτων Cgil, Cisl και Uil.
Κύριες διεκδικήσεις των ιταλικών συνδικαλιστικών οργανώσεων είναι η χρηματοδότηση του ταμείου ανεργίας, η μείωση των φόρων που βαρύνουν εργαζόμενους και συνταξιούχους και η παρουσίαση συγκεκριμένων μέτρων για την μείωση της ανεργίας των νέων.
«Πέφτουμε στο βάραθρο, η φτώχεια αυξάνεται δραματικά. Το οφείλουμε αποκλειστικά και μόνο σε εσφαλμένες οικονομικές επιλογές», δήλωσε ο γραμματέας του συνδικάτου Uil, Λουίτζι Ανζτελέτι.
«Δεν μας ενδιαφέρουν συνεχείς εξαγγελίες οι οποίες δεν μετατρέπονται σε μέτρα που η χώρα έχει άμεση ανάγκη», συμπλήρωσε η Σουζάνα Καμούσο, επικεφαλής του κεντροαριστερού συνδικάτου Cgil.
Tα μεγαλύτερα συνδικάτα της Ιταλίας προχώρησαν σε κοινή διαδήλωση, έπειτα από δέκα χρόνια χωριστών κινητοποιήσεων, συνέπεια --σύμφωνα με τους παρατηρητές-- της βαθύτατης οικονομικής ύφεσης που διέρχεται η χώρα και η οποία δεν έχει κανένα ανάλογο προηγούμενο τις τελευταίες έξι δεκαετίες.
Στο μεταξύ ανεβαίνουν οι τόνοι και στο πολιτικό πεδίο, με την μπερλουσκονική κεντροδεξιά η οποία πιέζει όλο και εντονότερα, με στόχο να αποφασισθεί μείωση της φορολογικής πίεσης: «πρέπει να αποφευχθεί η αύξηση του ΦΠΑ και να μειωθούν άμεσα οι φόροι για τις επιχειρήσεις» προειδοποίησε σήμερα ο κεντροδεξιός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λέτα, Ανζτελίνο Αλφάνο. «Η μελλοντική πορεία και βιωσιμότητα του κυβερνητικού συνασπισμού θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή των μέτρων αυτών», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, η νέα δέσμη μέτρων με στόχο την μείωση της ανεργίας των νέων θα παρουσιασθεί από την κυβέρνηση Λέτα, την ερχόμενη Τετάρτη, μια ημέρα πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο της 27ης και 28ης Ιουνίου.
Όσον αφορά όμως την προσπάθεια να «παγώσει» η αύξηση του ΦΠΑ από το 21% στο 22% --η οποία έχει προγραμματισθεί για την 1η Ιουλίου-- τα περιθώρια δείχνουν να είναι πολύ στενά και, όπως μεταδίδει η δημόσια τηλεόραση Rai, το μόνο που μπορεί να επιτευχθεί, ενδεχομένως, είναι μια τρίμηνη αναβολή της συγκεκριμένης αύξησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Βραζιλία:Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις
Οι διαδηλωτές απέκλεισαν χθες δρόμους στο Σάο Πάολο και πραγματοποίησαν πορεία προς ένα στάδιο, το οποίο μέλλει να φιλοξενήσει έναν σημαντικό αγώνα ποδοσφαίρου στη βορειοανατολική Βραζιλία, καθώς κορυφώνεται το κύμα αγανάκτησης για την ποιότητα των δημόσιων υπηρεσιών, τον πληθωρισμό και άλλες σοβαρές ελλείψεις στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής.
Μία εβδομάδα μετά το ξέσπασμα των σημαντικότερων κινητοποιήσεων σε όλη τη Βραζιλία την τελευταία 20ετία, ο παλμός των διαδηλώσεων παρέμεινε αμείωτος στις μεγάλες πόλεις, ενώ χθες αυτές επεκτάθηκαν σε περίπου 70 μικρότερες πόλεις.
Οι χθεσινές διαδηλώσεις στο Σάο Πάολο, την πόλη στην οποία εκδηλώθηκε με μεγαλύτερη ένταση το κίνημα διαμαρτυρίας, ακολούθησαν μία μακρά νύκτα επεισοδίων, κατά τη διάρκεια των οποίων σημειώθηκαν πολλοί βανδαλισμοί και λεηλασίες. Η αστυνομία συνέλαβε 63 πρόσωπα έπειτα από την πυρπόληση ενός αστυνομικού τμήματος, ενώ το πλήθος προσπάθησε να επιτεθεί στο δημαρχιακό μέγαρο και έσπασε προθήκες καταστημάτων, τα οποία στη συνέχεια λεηλατήθηκαν.
«Ο κόσμος σαφώς έχει δικαίωμα να συμμετέχει σε διαδηλώσεις», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Φερνάντου Χαντάντ, επικρίνοντας ωστόσο την αναταραχή που προκάλεσαν τα έκτροπα «στο δικαίωμα των άλλων ανθρώπων στη δουλειά και στο να μεταβαίνουν σπίτι τους».
Ο ίδιος ανακοίνωσε χθες πως εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει το κόμιστρο των εισιτηρίων στα λεωφορεία, έπειτα από την αντίστοιχη απόφαση που έλαβαν οι αρχές σε άλλες πρωτεύουσες Πολιτειών, αλλά ακόμη δεν έχει λύσει τον γρίφο πως θα αντισταθμισθεί η απώλεια του εσόδου αυτού στη μεγαλύτερη πόλη της Βραζιλίας, που αποτελεί τη βιομηχανική κι οικονομική πρωτεύουσά της.
Σε απάντηση, το Κίνημα Ελεύθερου Εισιτηρίου, μία οργάνωση που διεκδικεί δωρεάν μετακινήσεις κι αποτελεί έναν από τους κυριότερους εμψυχωτές των διαδηλώσεων, καυτηρίασε την κίνηση των αρχών να «αλλάξουν το θέμα»: «υποστηρίζουν πως οι διαδηλώσεις παραβιάζουν το δικαίωμα του πληθυσμού στη μετακίνηση. Αλλά ο λαός που διαδηλώνει μάχεται ακριβώς για την εξασφάλιση αυτού του δικαιώματος», επεσήμανε στην ανακοίνωσή της η οργάνωση αυτή.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: