Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Νέοι στην ανεργία, μουσεία χωρίς φύλακες

  • Το φαινόμενο δεν είναι μόνο «προνόμιο» του Β. Αιγαίου, αλλά με πανελλήνια διάσταση.
  • Βαρύτατες καταγγελίες από Γιάννη Ζερδελή για το πώς χάθηκαν 51 θέσεις εργασίας ενώ υπηρεσίες θα υπολειτουργούν.
Στα τέλη του προηγούμενου μήνα άνοιξε ένα πρόγραμμα για την πρόσληψη προσωπικού μέσω προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας σε υπηρεσίες πολιτισμού, δηλαδή σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία. Σε ό,τι αφορά στο Βόρειο Αιγαίο, προβλεπόταν να προσληφθούν 87 άτομα κάτω των 35 ετών για πέντε μήνες. Από αυτούς, οι 59 θα προσλαμβάνονταν στη Λέσβο, έξι στη Λήμνο, 18 στη Χίο και τέσσερις στη Σάμο.
Τη διαχείριση του προγράμματος (ο τίτλος του είναι «Δημιουργία θέσεων απασχόλησης σε τοπικό επίπεδο μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα στον τομέα του πολιτισμού στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου») ανέλαβε η μη κυβερνητική οργάνωση ΕΠΕΚΑ.
Πριν από 10 ημέρες, ανακοινώθηκε το τελικός πίνακας των προσληπτέων, σύμφωνα με τον οποίο προσλαμβάνονται 36 νέοι άνεργοι, όμως μένουν κενές 51 θέσεις εργασίας. Μέχρι στιγμής, είναι άγνωστο αν θα καλυφθούν οι θέσεις αυτές ή όχι. Δηλαδή 51 νέοι που θα μπορούσαν να έχουν βρει δουλειά έστω και για πέντε μήνες, παραμένουν άνεργοι. Παράλληλα, όμως, οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία του Βορείου Αιγαίου αντιμετωπίζουν τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και δεν μπορούν να λειτουργήσουν εύρυθμα.
Το θέμα ανέδειξαν με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές τού ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ζερδελής, Δημήτρης Στρατούλης, Τάσος Κουράκης και Αγνή Καλογερή. Στον τίτλο της ερώτησης κάνουν λόγο για σκανδαλώδη διαχείριση από την πλευρά του φορέα διαχείρισης του προγράμματος.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου, αναφέρει ότι σε αυτεπάγγελτο έλεγχο νομιμότητας που έκανε το ΑΣΕΠ στον πρώτο πίνακα προσληπτέων, είχε ως αποτέλεσμα την ακύρωση των μοριοδοτήσεων σε ποσοστό άνω του 40% εξ αυτών. Η μη κυβερνητική οργάνωση ΕΠΕΚΑ που διαχειρίζεται το πρόγραμμα, υποχρεώθηκε έτσι από το ΑΣΕΠ να αναπροσαρμόσει τους πίνακες.
Αρκετοί από τους υποψηφίους για πρόσληψη στο πρόγραμμα είχαν καταθέσει ενστάσεις, αμφισβητώντας τη μοριοδότησή τους και τον αρχικό πίνακα και μάλιστα ένας από αυτούς είχε στείλει επιστολή στο «Ε», περιγράφοντας τα όσα είχαν συμβεί τον περασμένο Απρίλιο.
Αρκετοί από τους προσληπτέους του πρώτου πίνακα είχαν υποχρεωθεί να μεταβούν στη Μυτιλήνη για την υπογραφή συμβάσεων (αντίγραφο ουδέποτε τους δόθηκε) και κάποιοι από αυτούς ουδέποτε ξεκίνησαν να εργάζονται, σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου, ο οποίος θυμίζει ότι οι μηνιαίες αποδοχές όσων προσλαμβάνονται στο πρόγραμμα είναι μόλις 625 ευρώ.
Κριτική στην κυβέρνηση
Πέρα από τα ζητήματα με τη διαχείριση του προγράμματος που τίθενται, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση πως καλύπτει τα οργανικά κενά των υπηρεσιών μέσα από προγράμματα κοινωφελούς εργασίας. Παράλληλα δίνει τη διαχείριση των έργων αυτών εργολαβία σε μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι νέοι που ζητούν εργασία, να είναι ευάλωτοι σε πολιτικές πατρωνίες και πελατειακές διευκολύνσεις, να υφίστανται ταλαιπωρία και συνεχή εργασιακή ανασφάλεια, την ίδια ώρα που στην ανάδοχο μη κυβερνητική οργάνωση δεν έχει επιβληθεί καμμία κύρωση, όπως προβλέπεται στην πρόσκληση ενδιαφέροντος, όπως υποστηρίζει η Τοπική Οργάνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πηγή: ΕμπρόςNet

Δεν υπάρχουν σχόλια: