Κυριακή 2 Ιουνίου 2013

Δεσμεύσεις που γράφτηκαν στο χιόνι...

Πέρσι το καλοκαίρι και λίγο πριν την έναρξη της προετοιμασίας της ομάδας, το γήπεδο ήταν σε τραγική κατάσταση τόσο εντός αγωνιστικού χώρου όσο εκτός στον περιβάλλοντα. Το ΔΣ του συλλόγου ζήτησε την βοήθεια του καθ' ύλιν αρμόδιου του Δήμου Πέλλας για την αποκάτασταση της θλιβερής αλλά και επικίνδυνης για αθλούμενους και φιλάθλους κατάστασης στις εγκατάστασεις και υποδομές του γηπέδου. Ο χρόνος ήταν πιεστικός ενόψει της έναρξης των επίσημων υποχρεώσεών της ομάδας σε κύπελλο και πρωτάθλημα... 
Ο Δήμος καταρχήν απορρίπτοντας κάθε άλλη εργασία βελτίωσης ή αποκατάστασης λόγω οικονομικής αδυναμίας, δεσμεύτηκε μόνο γι' αυτή του αγωνιστικού χώρου τόσο του μεγάλου γηπέδου, όσο και του βοηθητικού. Το δίλλημα που τέθηκε στην διοίκηση από τον Δήμαρχο ήταν το εξής: εάν το έργο ξεκινούσε πέρσι τον Αύγουστο του 2012 και για να ήταν έτοιμο στις αρχές του πρωταθλήματος, θα μπορούσε να γίνει μόνο επανασπορά ή εάν υπήρχε συναίνεση το έργο να ξεκινήσει με την λήξη των αγωνιστικών υποχρεώσεων της ομάδας, δηλαδή το Μάιο του 2013 αλλά με ολική αποκατάσταση και αντικατάσταση του χλοοτάπητα του γηπέδου και μόνο επανασπορά του βοηθητικού. Όπως ήταν φυσικό η διοίκηση συναίνεσε στην δεύτερη πιο ριζική και πιο αποτελεσματική λύση, δίνοντας παράλληλα καθημερινά μάχη για να διατηρήσει τα γήπεδα σε υποφερτή κατάσταση για την αγωνιστική σεζόν 2012-13. Ο Δήμος χωρίς καμία άλλη παρέμβαση ή συμμετοχή της διοίκησης, θα ανέθετε πλήρως το έργο σε συμβεβλημένο εργολάβο που έχει αναλάβει κι άλλα παρόμοια έργα.
Με χίλια δυο προβλήματα η σεζόν τέλειωσε και το γήπεδο αν και «κακοποιήθηκε» από φυσικές ή άλλες αιτίες, έβγαλε τη χρονιά χωρίς σοβαρά ευτυχώς προβλήματα. Ήρθε όμως το πλήρωμα του χρόνου να υλοποιηθεί η δέσμευση του Δημάρχου για την ολική αποκατάσταση. Ο Δήμαρχος ακολουθώντας «σημεία των μνημονιακών καιρών», με «διπλή πιρουέτα» ανασκεύασε την αρχική δέσμευση του, λέγοντας ότι ο Δήμος θα «επιχορηγήσει» μόνο τα υλικά του έργου και για κάθε άλλη εργασία που θα χρειαστεί, η ευθύνη θα έπρεπε να αναληφθεί από την διοίκηση βρίσκοντας αυτή τους ανθρώπους, τον τρόπο και τα μέσα για να το πράξει! Μοιραία αυτό στάθηκε αδύνατο να γίνει για πολλούς και διάφορους εύκολα κατανοητούς σε όλους μας λόγους, που όμως κανένας απ' αυτούς δεν απενοχοποιεί την αλλαγή στάσης του Δημάρχου Πέλλας... Οι υποσχέσεις και οι δεσμεύσεις του κ. Δημάρχου είχαν γραφτεί στο χιόνι δυστυχώς και έλιωσαν με τις πρώτες υψηλές θερμοκρασίες της φετινής Άνοιξης... Κι αυτή η ανασκευή της στάσης(τη λες και κωλοτούμπα) του απέναντι στο γήπεδο, δεν είναι η μόνη που βαρύνει το κ. Δήμαρχο απέναντι σε σοβαρά θέματα του οικισμού μας και μάλλον θα αναγκαστώ να επανέλθω λίαν συντόμως, για την κατάντια στην οποία έχει περιέλθει η παραμελημένη Πέλλα...
Ας δούμε επιγραμματικά την κατάσταση των γηπεδικών εγκαταστάσεων, εκτός απ' αυτά που φαίνονται στις ενδεικτικές φωτογραφίες σ' έναν μόλις φρεσκοκουρεμένο μάλιστα αγωνιστικό χώρο:

  • Αγωνισιτκός χώρος τόσο στο μεγάλο γήπεδο όσο και στο βοηθητικό είναι ακατάλληλοι για ποδόσφαιρο πρώτιστα, ενώ εγκυμονούν πολλούς κινδύνους σε όλους τους αθλούμενους για σοβαρούς τραυματισμούς. Αγωνιστικός χώρος που αλλού πατάς κι αλλού βρίσκεσαι στην κυριολεξία!
  • Κανένα σύστημα αποχετευσης μετά από κάθε βροχόπτωση σε πολλά σημεία δημιουργούνται μικρές ή μεγάλες λίμνες.
  • Τα συστήματα ποτίσματος είναι άλλα προβληματικά κι άλλα εντελώς κατεστραμένα, με αποτέλεσμα τα γήπεδα να ποτίζονται ελλειπέστατα, κατά περιοχές και κατά περίσταση.
  • Οι πάγκοι αναπληρωματικών θυμίζουν δεκαετία του '90 και πολλοί αναπολούν ακόμα και τους κινητούς πάγκους της δεκαετίας του '80 και του '70
  • Η εσωτερική περίφραξη του μεγάλου γηπέδου είναι σε άθλια κατάσταση με τρύπες, μπαλώματα, κομμένα σύρματα, σάπια στηρίγματα, διαλυμένες πόρτες, έρμαιο πάντα των δυνατών ανέμων που κυρίως στην νότια πλευρά είναι εντελώς ετοιμόρροπη.. 
  • Περιμετρικά του γηπέδου είναι αδύνατη η πρόσβαση και παρακολούθηση από φιλαθλους κάθε αθλητικής δραστηριότητας, με τα τρωκτικά και τα ερπετά να έχουν φτιάξει το δικό τους βασίλειο!
  • Ίδια και χειρότερη η κατάσταση περιμετρικά του βοηθητικού, που ως επί τω πλείστων αθλούνται μικρά παιδιά και πολίτες.
  • Η κεντρική πύλη του γηπέδου ούτε κλείνει, ούτε ανοίγει διαλυμένη εδώ και αρκετό καιρό.
  • Η πρόσοψη του γηπέδου θυμίζει εμπόλεμη ζώνη και βομβαρδισμένο τοπίο, χωρίς ίχνος συντήρησης εδώ και πολλά χρόνια.
  • Βομβαρδισμένο τοπίο και οι κερκίδες χωρίς την πρόνοια κάποιου προστατευτικού καλλύματος και κάποιας πόρτας για την παρεμπόδιση εισόδου σε κάθε κακοπροαίρετο.
  • Όσοι από τους προβολείς ακόμα φέγγουν που μέρα με τη μέρα είναι όλο και λιγότεροι, το κάνουν σε όποια κατεύθυνση το επιτάσσει η φορά των ανέμων.
  • Μηδενική συντήρηση και φροντίδα σε όποια εργαλείο, μηχάνημα, υποδομή και κατασκευή αντέχει ακόμα στο χρόνο, όπως συμβαίνει βέβαια από άκρη σε άκρη σε ολόκληρο τον οικισμό!
  • Ακόμα και το ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ συντηρείται με την αγάπη και την φροντίδα των αθλούμενων
  • Για το θέμα της βόρειας κερκίδας δεν κάνω λόγο γιατί θα θεωρηθώ γραφικός, αν και σαν δημότες πληρώνουμε ακόμα και σήμερα πολυδάπανες κερκίδες σε κάποια δημοτικά γήπεδα της περιφέρειας μας... Αυτή μάλλον θα κοιτάξουμε να την κάνουμε μόνοι μας χωρίς τη βοήθειά σας κ. Δήμαρχε...

Άραγε όλοι αυτοί οι δημοτικοί υπαλληλοι καθαριότητας κτλ που προσελήφθησαν πριν λίγο καιρό, δεν θυμάμαι τον ακριβή αριθμό που είναι μεγάλος, που βρίσκονται; Έχουν μόνη και αποκλειστική προτεραιότητα την πόλη των Γιαννιτσών; Το φιλότιμο, η προσωπική ευαισθησία και εργασία κάποιων εθελοντών πολιτών, δεν αρκούν κ. Δήμαρχε, χρειάζεται και οι υπηρεσίες του Δήμου που πληρώνουμε όλοι οι πολίτες να βάλουν λίγο το χεράκι τους! Κι εμείς εδώ ψηφίζουμε!





















Δεν υπάρχουν σχόλια: