Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

«Τα Έξυπνα Μολύβια» του Δημοτικού Σχολείου Αθύρων


ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Β΄ ΤΑΞΗ 
Το πρώτο φύλλο της μαθητικής της εφημερίδας «Τα Έξυπνα Μολύβια», εξέδωσε, λίγο πριν τη λήξη της σχολικής χρονιάς, η Β΄ Τάξη του Δημοτικού Σχολείου Αθύρων.
Όπως τονίζει η υπεύθυνη δασκάλα της τάξης, Ειρήνη Παπαδημητρίου, «η ιδέα δημιουργήθηκε στο μυαλό των μαθητών από το γ΄ τεύχος του βιβλίου της γλώσσας που είναι αφιερωμένο στις μαθητικές εφημερίδες αλλά και από το αντίστοιχο μάθημα της Μελέτης Περιβάλλοντος» και προσθέτει: «Πρωταρχικός σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής ήταν η διασκέδαση των παιδιών και η ανακοίνωση στις οικογένειες τους αλλά στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον του χωριού των δραστηριοτήτων του σχολείου και της τάξης μας. Κατά δεύτερο λόγο να ασχοληθούν με τον γραπτό λόγο να συντάξουν δικά τους κείμενα και να νιώσουν την χαρά της δημιουργίας», καταλήγει η κ. Παπαδημητρίου.   
«Αποφασίσαμε να αφιερώσουμε τις ώρες της Ευέλικτης Ζώνης στην συγγραφή της εφημερίδας και να γίνουμε και εμείς μικροί δημοσιογράφοι», επισημαίνουν τα παιδιά που επιμελούνται την ύλη της αξιόλογης μαθητικής εφημερίδας, η οποία ουσιαστικά αποτελεί ένα  πρώτο «βήμα» έκφρασης και βηματισμού για την εκφορά του πρώτου δημόσιου λόγου από τους μαθητές. Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό.
Την θεματολογία της εφημερίδας, οι μαθητές την άντλησαν από θέματα που είχαν ασχοληθεί αντίστοιχα οι ήρωες του βιβλίου στην δική τους εφημερίδα, αλλά και από επίκαιρα θέματα και δραστηριότητες που έλαβαν χώρα στο σχολείο τους. Συγκεκριμένα, στην ύλη περιλαμβάνονται: Βιβλιοπαρουσιάσεις, αφιέρωμα στο Πάσχα, στα ταξίδια, στα ζώα, σε εκδρομές, στην διατροφή, ψυχαγωγικά κουίζ κ.λ.π.


Δεν υπάρχουν σχόλια: