Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΛΑΖΙ


«Προκαταβολές αποζημιώσεων τώρα στους κατεστραμμένους παραγωγούς»!

Εσπευσμένα, παρά τις υποχρεώσεις του στη Βουλή, επέστρεψε από την Αθήνα ο Γιώργος Καρασμάνης, προκειμένου να διαπιστώσει ιδίοις όμμασιν, τις τρομακτικές συνέπειες της θεομηνίας που έπληξε το απόγευμα της Δευτέρας, δενδροκαλλιέργειες, κηπευτικά και άλλες καλλιέργειες, σε εκτεταμένες περιοχές του Νομού μας. Ειδικότερα σε περιοχές που συνορεύουν με τον Νομό Ημαθίας.
Οι ζημιές είναι τεράστιες. Η σφοδρή χαλαζόπτωση – τόσο σε ένταση όσο και σε μέγεθος χαλάζης – αποτέλειωσε ό,τι είχε απομείνει από την ακαρπία και την καρπόπτωση εξ αιτίας του παγετού της 17ης Μαρτίου – όχι μόνον σε καρπούς αλλά και σε φυτικό κεφάλαιο. Κόποι μιας χρονιάς χάθηκαν ολοκληρωτικά, οι ελπίδες για ένα έστω ελάχιστο εισόδημα φέτος εξανεμίστηκαν, χιλιάδες άνθρωποι έχουν βυθιστεί σε απόγνωση.
Άμεσα ο Βουλευτής επικοινώνησε με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τη Διοίκηση του ΕΛΓΑ, μετέφερε το φοβερό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι πληγέντες παραγωγοί. Έλαβε δε τη διαβεβαίωση από τον Αναπληρωτή Υπουργό Μάξιμο Χαρακόπουλο, ότι το απόγευμα της Τετάρτης, θα επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές για να σχηματίσει και προσωπική αντίληψη για το μέγεθος και την έκταση της καταστροφής.
Ο Γιώργος Καρασμάνης, ζήτησε επίσης, να επισπευσθούν οι διαδικασίες για να περιληφθούν η ακαρπία και η καρπόπτωση στους κινδύνους που καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ. Υπογράμμισε μάλιστα ότι, σήμερα παρά ποτέ άλλοτε, είναι επιτακτική η ανάγκη για τροποποίηση του ασφαλιστικού Κανονισμού, και η προσαρμογή του στις σημερινές και συνεχώς επιδεινούμενες κλιματικές αλλαγές και στις καταστροφικές συνέπειές τους στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή.
Ακόμη, ο Γιώργος Καρασμάνης, ζήτησε να υιοθετηθεί η δική του πρόταση Νόμου και στην οποία υπάρχει άρθρο που προβλέπει: Όταν έχουμε μεγάλες και εκτεταμένες καταστροφές – όπως η χαλαζόπτωση της Δευτέρας που έπληξε όχι μόνον την Πέλλα αλλά και όμορους Νομούς – να δίδονται αμέσως προκαταβολές στους πληγέντες, ώστε να επιβιώσουν οι οικογένειές τους αλλά και οι τοπικές κοινωνίες και, βέβαια, να ανταποκριθούν στις μεγάλες υποχρεώσεις τους και να μπορούν να συνεχίσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: