Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Εμένα ποιος θα με φυλάξει;

Δραματική η κατάσταση στα μουσεία με την υποστελέχωση που παρατηρείται στη φύλαξή τους. Σε μια χώρα με συγκριτικό πλεονέκτημα τον τουρισμό της, τα μουσεία κάνουν... ακροβατικά για να εφαρμόσουν το διευρυμένο ωράριο τους καλοκαιρινούς μήνες.
Ακόμα και η απλή διαίρεση δείχνει ότι υπάρχει πρόβλημα. Περί τους 300 είναι οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία ανά την Ελλάδα, περί τους 3.000, σύμφωνα με «επιεικείς» υπολογισμούς, οι φύλακες αρχαιοτήτων. Από αυτούς, περίπου οι μισοί (1.600-1.700) είναι μόνιμοι και αορίστου χρόνου. Οι υπόλοιποι είναι εποχικοί (περί τους 500) και εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν μέσω ΜΚΟ. Δηλαδή νέοι, με διάθεση για δουλειά, χωρίς πείρα όμως. Και, φυσικά, όπως συνηθίζεται στις μέρες μας, υποαμειβόμενοι.

«Είμαστε ένας γερασμένος κλάδος» λέει στο «Ποντίκιart» ο Τάκης Τσιντώνης, μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων. «Οι τελευταίες προσλήψεις έγιναν πριν από 25 χρόνια και περισσότερο». Από εκεί και πέρα, τα κενά γίνεται προσπάθεια να συμπληρωθούν εμβαλωματικά, με προσλήψεις ωρομίσθιων, εποχικών, έκτακτων και ούτω καθ’ εξής.

Το αποτέλεσμα;
Δραματικό.
Μισοί οι φύλακες της Ακρόπολης
Τέσσερις φύλακες έχει το Ακρωτήρι Σαντορίνης, λέει το ΚΚΕ με ερώτησή του που κατέθεσε στη Βουλή. Ο συνομιλητής μας σημειώνει πως ανάλογη υποστελέχωση παρατηρείται στη Δήλο και αλλού. Ακόμη και η Ακρόπολη, των 140 φυλάκων κάποτε, τώρα έχει μόνο τους μισούς. Είναι λίγοι; «Σαφώς» απαντά. «Έχουμε διπλοβάρδια και μερικοί υπηρετούν ως νυχτοφύλακες. Το οποίο σημαίνει ότι σε κάθε μία από τις δύο βάρδιες υπάρχουν περίπου 30 φύλακες. Για ένα μνημείο που μπορεί να δεχτεί έως και 10.000 επισκέπτες σε μια μέρα. Και μάλιστα, όταν, εκτός από τη φύλαξη, πρέπει να υπάρχει και παροχή υπηρεσιών, αν θέλουμε οι επισκέπτες αυτοί να έρθουν ξανά».

Ο χαμηλός αριθμός των φυλάκων είναι η αιτία που οι χώροι δεν ανοίγουν με ωράριο 8-6, όπως έχει ανακοινώσει ο υπουργός αναπληρωτής Πολιτισμού. Οι αρχαιοφύλακες, αν και δέχονται πιέσεις, δεν συναινούν. Ιδίως μετά το καταστροφικό γεγονός στο Μουσείο Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία, στο οποίο έγινε κλοπή, οι φύλακες θέλουν να έχει διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι για… επαναλήψεις.
Τι θα γίνει; Είναι η εύλογη ερώτηση.

«Μια προσπάθεια να ισορροπήσουμε ακροβατικά. Δηλαδή, θα συγκεντρωθούν δυνάμεις στους μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους και οι μικρότεροι ίσως ακολουθήσουν το διευρυμένο ωράριο κατά περίπτωση».

Είναι όμως αυτή εικόνα μιας χώρας που το συγκριτικό της πλεονέκτημα είναι ο τουρισμός σε συνδυασμό με τις αρχαιότητες; Ο Τάκης Τσιντώνης είναι κατηγορηματικός. Η εικόνα δεν θα αλλάξει υπέρ των συμφερόντων του Δημοσίου ούτε με τη νέα επιτροπή που δημιουργήθηκε στο (τέως) υπουργείο και στην οποία μετέχουν τουριστικοί πράκτορες, ξενοδόχοι κ.λπ. Διότι, ναι, να εξυπηρετηθούν τα πρακτορεία. Όχι όμως σε βάρος της τοπικής κοινωνίας αλλά και των φυλάκων.

Τι εννοεί; Απλό: αν κάποια κρουαζιέρα περιλαμβάνει, π.χ., το Δίον και το ανοίξεις αργά το απόγευμα κατ’ εξαίρεσιν, αυτό, πέρα από την ταλαιπωρία των φυλάκων που έχουν φύγει στις 3 και τους γυρίζεις στις 6, σημαίνει πως οι πελάτες του συγκεκριμένου πράκτορα δεν θα αφήσουν ούτε σεντ στην τοπική κοινωνία. Θα βγουν από το πλοίο, θα πάνε στον αρχαιολογικό χώρο και θα επιστρέψουν σε αυτό. Ενώ, αν έμεναν στην περιοχή, τα οφέλη θα ήταν πολλαπλά.

Χωρίς μελέτες επισκεψιμότητας

«Με αίσθημα ευθύνης, η παράταξή μας, η Δημοκρατική Συνεργασία, κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση για τα ωράρια, η οποία στηρίζεται στη βάση των σύγχρονων αναγκών λειτουργίας των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων, στην καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών, των κοινωνικών αναγκών των αρχαιοφυλάκων και όχι στην εξυπηρέτηση των όποιων ιδιωτικών συμφερόντων» απαντά.

«Ζητήσαμε και τώρα, όπως και πέρυσι, μελέτη επισκεψιμότητας, διοργάνωση ημερίδας με τους συναρμόδιους φορείς καθώς και έκτακτο Γενικό Συμβούλιο και έκτακτη Γενική Συνέλευση, για να αποφασίσουν οι ίδιοι οι αρχαιοφύλακες για το μέλλον τους. Όσο τίποτα από αυτά δεν γίνεται, τόσο τα προβλήματα θα μεγαλώνουν. Τι σημαίνει σύγχρονο μουσείο; Ποιες είναι οι παροχές που απαιτούνται ώστε να είναι πλήρης ένας σύγχρονος αρχαιολογικός χώρος; Όσο εξαντλούμαστε μονάχα στα ωράρια, δεν πηγαίνουμε πουθενά» καταλήγει.

Δάφνη Πασχάλη
Πηγή: topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: