Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Αλέξης Τσίπρας: Ιστορικό αντάμωμα για την Αριστερά και την Δημοκρατία το 1ο ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Ιστορικό αντάμωμα για την Αριστερά και τον τόπο χαρακτήρισε το 1ο ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ο Αλέξης Τσίπρας καλώντας τον δημοκρατικό κόσμο να αγκαλιάσει την προσπάθεια "για να ξαναχτίσουμε σε στέρεα θεμέλια τη προοπτική και το μέλλον του λαού και της πατρίδας μας", όπως χαρακτηριστικά είπε. Ταυτόχρονα εξήγγειλε έξι δεσμεύσεις με την οποίες η χώρα μπορεί να βγει από την κρίση ακουμπώντας τόσο στις δημοκρατικές αρχές, αλλά και στις ανάγκες της κοινωνίας.
"Δεσμευόμαστε για ριζοσπαστικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, για εκδημοκρατισμό στη λειτουργία των ΜΜΕ, για ριζική αλλαγή στη δημόσια διοίκηση και το κοινωνικό κράτος, για καταπολέμηση της ανεργίας και προστασία των ανέργων, για άμεσα μέτρα ανακούφισης από τη φτώχεια και για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ελλάδας", είπε εμφατικά ο Αλέξης Τσίπρας.
Τόνισε, όμως ότι προϋπόθεση είναι η ανατροπή του γερασμένων δυνάμεων της διαφθοράς και της διαπλοκής. Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε, μάλιστα, ότι "η ανατροπή χρειάζεται την συνένωση των αριστερών και δημοκρατικών δυνάμεων με άξονα το "εμείς", που το τόνισε Αλέξης Τσίπρας καλώντας από όλο τον δημοκρατικό κόσμο να συνδράμει.
"Όλες οι γερασμένες δυνάμεις της χώρας, όλες οι γερασμένες δυνάμεις του παλιού κόσμου που φεύγει, ενώθηκαν σε μια ιερή συμμαχία για να κυνηγήσουν αυτό το φάντασμα", επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας εννοώντας το "φάντασμα" του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς που καταφέρνει να ενώνει το λαό μας σε ένα ευρύ μέτωπο νίκης και ανατροπής. "Φοβούνται εμάς γιατί εμείς έχουμε το πιο σημαντικό όπλο που δε μπορούν να νικήσουν. Έχουμε χέρια καθαρά, μυαλό ανοιχτό και ψυχή βαθιά. Έχουμε αγάπη για την Ελλάδα και το λαό μας. Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας και δεν έχουμε εξάρτηση από κανένα. Δεν διεκδικούμε τίποτα για εμάς. Για αυτό και είμαστε σε θέση να διεκδικήσουμε τα πάντα για όλους", είπε εμφατικά ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.
Διαβεβαίωσε, μάλιστα, για την ετοιμότητα για την διακυβέρνηση του τόπου "πιο δύσκολη στιγμή της νεότερης ιστορίας του, με στόχο να αποκαταστήσουμε τη δημοκρατία, την εθνική ανεξαρτησία και την αξιοπρέπεια του Ελληνικού λαού". Εξέφρασε αντάμα και την πίστη "να αναλάβουμε την ευθύνη της ανατροπής της μνημονιακής τυραννίας και της παλαιοκομματικής φαυλοκρατίας".
Με ιστορική αναφορά στην πορεία της Αριστεράς από την Αντίσταση έως τους σημερινούς αγώνες, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως: "Δεν είμαστε σπορά της τύχης. Ερχόμαστε από πολύ μακριά και πάμε πολύ μακριά. Και ξέρουμε σε κάθε στιγμή, σε κάθε στροφή, σε κάθε περίπτωση με ποιον είμαστε, προς τα πού πηγαίνουμε". Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι "η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σήμερα μπροστά στην πρόκληση μιας καίριας, μιας απόλυτης επιλογής". Με ζεύγη όρισε τα διλήμματα ανάμεσα την ακύρωση ή συνέχιση των Μνημονίων, την δημοκρατική αναγέννηση ή την δημοκρατική συρρίκνωση, την κοινωνική δικαιοσύνη ή την διαπλοκή και την τραπεζοκρατία. Εν τέλει ο Αλέξης Τσίπρας θέτει το δίλημμα ανάμεσα στην περηφάνια ή την εθελοδουλία.
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι "η συγκρότηση και η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ συνιστά ένα λαμπρό εγχείρημα ισότιμης συνάντησης των μεγάλων ρευμάτων της ιστορικής Αριστεράς", αναγορεύοντας το ρόλο του σε "συλλογικό διανοούμενο που είναι έτοιμος να αφήσει πίσω εγωισμούς, ιστορικές δικαιώσεις, ιδεολογικές καθαρότητες και απόλυτες αλήθειες", υπογραμμίζοντας ότι σκοπός του είναι να αποτελέσει "σύγχρονο, μαζικό πλουραλιστικό και δημοκρατικό κόμμα, που η μόνη του δικαίωση θα είναι η εμπιστοσύνη και η ενεργός στήριξη των δυνάμεων της εργασίας".
Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε "ώριμο" τον μετασχηματισμό σε ένα μαζικό δημοκρατικό κόμμα, δεν είναι αποκλειστικά μια εσωτερική μας υπόθεση, αλλά αποτελεί μια μείζονα ανάγκη για τα λαϊκά στρώματα, επισημαίνοντας ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ των μελών είναι το απαραίτητο εκείνο εργαλείο για να οργανώσουμε καλύτερα την αυθεντική πολιτική εκπροσώπηση των δυνάμεων της εργασίας".

Πηγή: Avgi.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: