Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

Φόρος ακινήτων 2014: Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν

Μικρές μειώσεις στις φορολογικές επιβαρύνσεις των ηλεκτροδοτούμενων κτισμάτων που βρίσκονται σε περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες κινούνται σε επίπεδα χαμηλότερα των 2.250 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο αναμένεται να προκύψουν από το 2014 με την εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων. Ωστόσο, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες θα υποστούν αυξημένες επιβαρύνσεις, καθώς στο νέο φόρο θα υπαχθεί η συνολική ακίνητη περιουσία τους, μεγάλο μέρος της οποίας σήμερα απαλλάσσεται από τη φορολογία.
Όπως αναφέρει ο Τύπος της Κυριακής, σύμφωνα με το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί ήδη το υπουργείο Οικονομικών, ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα αντικαταστήσει:
- το χαράτσι, το οποίο καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος για όλα τα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα,
- το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, που επιβαρύνει όσους φορολογουμένους κατέχουν κτίσματα και εντός σχεδίου οικόπεδα συνολικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ.
Ο νέος φόρος θα επιβάλλεται σε όλα τα ακίνητα, δηλαδή σε όλα ανεξαιρέτως τα κτίσματα, στα εντός σχεδίου οικόπεδα και στις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης (αγρούς, αγροτεμάχια, βοσκότοπους κ.λπ.). Θα επιβαρύνει δηλαδή επιπλέον
-όλα τα μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα, τα περισσότερα από τα οποία είναι κατοικίες και κτίρια επαγγελματικής στέγης που έχουν ξενοικιαστεί και έχουν μείνει «κενά», δηλαδή ανεκμετάλλευτα, επειδή λόγω της οικονομικής κρίσης οι ιδιοκτήτες δεν μπόρεσαν να βρουν νέους ενοικιαστές,
-τα εντός σχεδίου οικόπεδα των ιδιοκτητών με ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας χαμηλότερης των 200.000 ευρώ, τα οποία σήμερα απαλλάσσονται,
-αγρούς, αγροτεμάχια, βοσκότοπους και λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίου, που σήμερα απαλλάσσονται.
Ελαφρύνσεις
Σύμφωνα με υπολογισμούς του «ΤτΚ», οι οποίοι αποτυπώνονται και στα σχετικά αναλυτικά παραδείγματα που παραθέτουμε, για όσους φορολογουμένους κατέχουν μόνο ηλεκτροδοτούμενα διαμερίσματα και πληρώνουν σήμερα μόνο το χαράτσι μέσω των λογαριασμών ρεύματος, οι επιβαρύνσεις που θα προκύψουν από την επιβολή του Ενιαίου Φόρου με την παραπάνω κλίμακα θα είναι, στις περισσότερες περιπτώσεις, ελάχιστα μειωμένες. Συγκεκριμένα, στις περισσότερες περιοχές της χώρας, όπου ισχύει το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων και οι τιμές ζώνης ανά τ.μ. είναι χαμηλότερες των 2.250 ευρώ, ο Ενιαίος Φόρος που θα επιβαρύνει κάθε ηλεκτροδοτούμενο κτίσμα θα είναι λίγο χαμηλότερος από το χαράτσι. Στις περιοχές με τιμές ζώνης άνω των 2.250 ευρώ ανά τ.μ. ο Ενιαίος Φόρος θα είναι υψηλότερος από το χαράτσι.
Ωστόσο, οι περισσότεροι φορολογούμενοι δεν κατέχουν μόνο ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα, αλλά είναι ιδιοκτήτες κι άλλων κατηγοριών ακινήτων, τα οποία σήμερα φοροαπαλλάσσονται αλλά με την εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου θα επιβαρύνονται.
Ειδικότερα, όσοι κατέχουν μονοκατοικίες απαλλάσσονται σήμερα από το φόρο για τα οικόπεδα στα οποία βρίσκονται οι κατοικίες αυτές. Με τον Ενιαίο Φόρο θα πληρώνουν φόρο και για τα οικόπεδα.
Πώς θα υπολογίζεται
Ο Ενιαίος Φόρος για τα κτίσματα θα υπολογίζεται με κλίμακα 33 συντελεστών, οι οποίοι θα ξεκινούν από τα 2 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης μέχρι 500 ευρώ ανά τ.μ. και θα φθάνουν μέχρι τα 23,1 ευρώ ανά τ.μ. για περιοχές όπου οι τιμές ζώνης υπερβαίνουν τα 8.250 ευρώ. Κατά τη διαμόρφωση του τελικού ποσού του Ενιαίου Φόρου θα λαμβάνονται υπόψη μόνο η επιφάνεια και η παλαιότητα του κτίσματος.
Θα εφαρμόζεται δηλαδή το ίδιο «ισοπεδωτικό» σύστημα υπολογισμού που ισχύει και στην περίπτωση του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων, το οποίο επιβάλλεται μέσω λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος! Αυτό σημαίνει ότι κατά την επιβολή του Ενιαίου Φόρου δεν θα συνυπολογίζεται κανένα άλλο από τα λοιπά χαρακτηριστικά του κτίσματος, όπως ο όροφος, ο αριθμός των προσόψεων που «βλέπουν» σε δρόμο, η εμπορικότητα του δρόμου, η φάση αποπεράτωσης, ο τρόπος κατασκευής, η ύπαρξη ή μη συνιδιοκτησίας, τα οποία λαμβάνονται υπόψη κατά τον υπολογισμό της φορολογητέας αξίας με βάση το σύστημα των αντικειμενικών τιμών.
Δεν γλιτώνουν τα χωράφια
Εκατομμύρια Έλληνες κατέχουν εκτάσεις γης εκτός σχεδίων πόλεων, όπως αγροτεμάχια, αγρούς, βοσκότοπους κ.λπ., που σήμερα απαλλάσσονται από το φόρο αλλά με το νέο καθεστώς θα φορολογούνται. Ο Ενιαίος Φόρος στα ακίνητα αυτής της κατηγορίας θα κυμαίνεται από 1 έως 3 ευρώ ανά στρέμμα για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, ενώ για τους υπόλοιπους το ποσό της επιβάρυνσης θα είναι πολύ μεγαλύτερο. Συγκεκριμένα, ο φόρος του 1 έως 3 ευρώ το στρέμμα θα προσαυξάνεται και θα μπορεί να φθάσει μέχρι και πάνω από τα 10 ευρώ το στρέμμα για εκτάσεις με μεγάλη αξία, που βρίσκονται σε τουριστικές και παραθαλάσσιες περιοχές (νησιά κ.λπ.) και δεν ανήκουν σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.
Σε κάθε περίπτωση, για τη διαμόρφωση του τελικού συντελεστή του φόρου θα λαμβάνονται υπόψη διάφορα κριτήρια όπως η γεωγραφική θέση της εδαφικής έκτασης (το εάν δηλαδή βρίσκεται σε ορεινή, ημιορεινή ή πεδινή περιοχή, το εάν βρίσκεται κοντά στη θάλασσα κ.λπ.), το εάν η έκταση καλλιεργείται ή είναι χέρσα, το είδος της καλλιέργειας (μονοετής, πολυετής κ.λπ.), το εάν είναι μισθωμένη ή ιδιόκτητη κ.λπ.
Πόσο θα πληρώσουμε
Διαμέρισμα 60 τ.μ. παλαιότητας 14 ετών στο Περιστέρι
Η φορολογική επιβάρυνση ενός ιδιοκτήτη διαμερίσματος 60 τ.μ., 3ου ορόφου και παλαιότητας 14 ετών, το οποίο βρίσκεται σε περιοχή του Δήμου Περιστερίου με τιμή ζώνης 800 ευρώ ανά τ.μ., θα ανέλθει σε 217,80 ευρώ. Η επιβάρυνση θα είναι μειωμένη μόλις κατά 6,6 ευρώ ή κατά 2,9%, καθώς με το ισχύον σήμερα καθεστώς ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου ακινήτου πληρώνει, μέσω ΔΕΗ, 224,40 ευρώ.
Διαμέρισμα 50 τ.μ. παλαιότητας 20 ετών στην Αθήνα
Το ποσό που θα κληθεί να καταβάλει ο ιδιοκτήτης ενός ισόγειου διαμερίσματος 50 τ.μ., παλαιότητας 20 ετών, το οποίο βρίσκεται σε περιοχή του Δήμου Αθηναίων, όπου η τιμή ζώνης είναι 1.100 ευρώ ανά τ.μ., θα ανέλθει σε 215,25 ευρώ. Η επιβάρυνση θα είναι μειωμένη μόλις κατά 7,87 ευρώ ή κατά 3,5%, καθώς σήμερα ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου ακινήτου πληρώνει, μέσω ΔΕΗ, χαράτσι (ΕΕΤΑ) 223,12 ευρώ.
Διαμέρισμα 85 τ.μ. παλαιότητας 16 ετών στο Γαλάτσι
Φορολογούμενος που κατέχει διαμέρισμα 85 τ.μ., 1ου ορόφου και παλαιότητας 16 ετών, το οποίο βρίσκεται στο Γαλάτσι, σε περιοχή με τιμή ζώνης 1.550 ευρώ ανά τ.μ., θα πληρώσει 439,45 ευρώ. Με το ισχύον σήμερα καθεστώς πληρώνει για το ίδιο ακίνητο χαράτσι (ΕΕΤΑ) 476,85 ευρώ. Συνεπώς, με τον Ενιαίο Φόρο η επιβάρυνση του συγκεκριμένου ακινήτου θα μειωθεί κατά 37,40 ευρώ ή κατά 7,84%.
Μονοκατοικία 80 τ.μ. παλαιότητας 8 ετών στη Θεσσαλονίκη
Το ποσό που θα κληθεί να πληρώσει ιδιοκτήτης μονοκατοικίας 80 τ.μ. και παλαιότητας 8 ετών, η οποία βρίσκεται σε περιοχή του Δήμου Θεσσαλονίκης με τιμή ζώνης 1.800 ευρώ ανά τ.μ., θα ανέλθει σε 480 ευρώ. To ποσό των 480 ευρώ θα είναι η επιβάρυνσή του μόνο για το κτίσμα. Για το τμήμα του οικοπέδου το οποίο δεν καλύπτεται από το κτίσμα της μονοκατοικίας θα υποχρεωθεί να πληρώσει επιπλέον φόρο, που θα υπολογιστεί με διαφορετική κλίμακα. Με το ισχύον σήμερα καθεστώς, ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου ακινήτου πληρώνει χαράτσι 489,60 ευρώ μόνο για το ηλεκτροδοτούμενο κτίσμα της μονοκατοικίας. Συνεπώς, με την εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου η επιβάρυνση του ιδιοκτήτη θα αυξηθεί, καθώς θα κληθεί να πληρώσει φόρο όχι μόνο για το κτίσμα, αλλά και για την ακάλυπτη επιφάνεια του οικοπέδου.
Διαμέρισμα 60 τ.μ. παλαιότητας 11 ετών στα Χανιά
Η επιβάρυνση για ιδιοκτήτη διαμερίσματος 60 τ.μ., 1ου ορόφου και παλαιότητας 11 ετών, το οποίο βρίσκεται σε περιοχή του Δήμου Χανίων με τιμή ζώνης 2.250 ευρώ ανά τ.μ., θα φθάσει τα 462,30 ευρώ. Η επιβάρυνση θα είναι μειωμένη μόλις κατά 6,90 ευρώ ή κατά 1,47%, καθώς με το ισχύον σήμερα καθεστώς ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου ακινήτου πληρώνει, μέσω ΔΕΗ, Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ), το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 469,20 ευρώ.
Μονοκατοικία 120 τ.μ. παλαιότητας 17 ετών στη Ραφήνα
Η φορολογική επιβάρυνση για ιδιοκτήτη μονοκατοικίας 120 τ.μ. και παλαιότητας 17 ετών, η οποία βρίσκεται σε περιοχή του Δήμου Ραφήνας με τιμή ζώνης 2.500 ευρώ ανά τ.μ., θα φθάσει τα 1.108,80 ευρώ. Τo ποσό αυτό θα είναι η επιβάρυνση του ιδιοκτήτη μόνο για το κτίσμα. Για το τμήμα του οικοπέδου το οποίο δεν καλύπτεται από το κτίσμα της μονοκατοικίας θα υποχρεωθεί να πληρώσει επιπλέον φόρο, που θα υπολογιστεί με διαφορετική κλίμακα. Με το ισχύον σήμερα καθεστώς, ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου ακινήτου πληρώνει, μέσω ΔΕΗ, χαράτσι (ΕΕΤΑ) 897,60 ευρώ μόνο για το ηλεκτροδοτούμενο κτίσμα της μονοκατοικίας. Συνεπώς, με την εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου η επιβάρυνση του ιδιοκτήτη αυτού θα αυξηθεί σημαντικά, καθώς θα κληθεί να πληρώσει φόρο αυξημένο κατά 211,20 ευρώ ή κατά 23,53% για το κτίσμα, καθώς επίσης και φόρο για την ακάλυπτη επιφάνεια του οικοπέδου.
Διαμέρισμα 70 τ.μ. παλαιότητας 5 ετών στο Ελληνικό
Το ποσό που θα κληθεί να καταβάλει ο ιδιοκτήτης ενός ισόγειου διαμερίσματος 70 τ.μ., παλαιότητας 5 ετών, το οποίο βρίσκεται σε περιοχή του Δήμου Ελληνικού, όπου η τιμή ζώνης είναι 3.050 ευρώ ανά τ.μ., θα ανέλθει σε 882 ευρώ. Η επιβάρυνση θα είναι αυξημένη κατά 25,20 ευρώ ή κατά 2,94%, καθώς σήμερα ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου ακινήτου πληρώνει, μέσω ΔΕΗ, χαράτσι (ΕΕΤΑ) 856,80 ευρώ.
Μονοκατοικία 250 τ.μ. παλαιότητας 10 ετών στη Μύκονο
Η επιβάρυνση για ιδιοκτήτη μονοκατοικίας 250 τ.μ., παλαιότητας 10 ετών, η οποία βρίσκεται σε περιοχή του Δήμου Μυκόνου, όπου η τιμή ζώνης είναι 3.700 ευρώ ανά τ.μ., θα ανέλθει σε 3.363,75 ευρώ. Τo ποσό αυτό θα είναι η επιβάρυνση του ιδιοκτήτη μόνο για το κτίσμα. Για το τμήμα του οικοπέδου το οποίο δεν καλύπτεται από το κτίσμα της μονοκατοικίας, ο ιδιοκτήτης θα υποχρεωθεί να πληρώσει επιπλέον φόρο, που θα υπολογιστεί με διαφορετική κλίμακα. Με το ισχύον σήμερα καθεστώς, ο ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου ακινήτου πληρώνει, μέσω ΔΕΗ, Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ακινήτων (ΕΕΤΑ), το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 2.932,50 ευρώ μόνο για το ηλεκτροδοτούμενο κτίσμα της μονοκατοικίας. Συνεπώς, με την εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου η επιβάρυνση της συγκεκριμένης μονοκατοικίας θα αυξηθεί κατά 431,25 ευρώ ή κατά 14,70%. Επιπλέον, ο ιδιοκτήτης θα κληθεί να πληρώσει Ενιαίο Φόρο και για την ακάλυπτη επιφάνεια του οικοπέδου στο οποίο βρίσκεται η μονοκατοικία, οπότε η αύξηση της συνολικής επιβάρυνσης θα είναι πολύ μεγαλύτερη.
Τέλος, σημειώνει το δημοσίευμα υπάρχουν αυτό τον καιρό πάρα πολλοί ιδιοκτήτες κτισμάτων τα οποία έχουν μείνει ανεκμετάλλευτα, επειδή έχουν ξενοικιαστεί και έχουν πάψει να ηλεκτροδοτούνται, οπότε δεν επιβαρύνονται με το χαράτσι. Και αυτά τα ακίνητα πλέον θα φορολογούνται με τον Ενιαίο Φόρο!
Ως εκ τούτου, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι, με την εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες θα πληρώσουν σημαντικά αυξημένες επιβαρύνσεις για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας τους. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι η συμφωνία του υπουργείου Οικονομικών με την τρόικα είναι να επιδιωχθεί, μέσω της επιβολής του Ενιαίου Φόρου, η είσπραξη εσόδων ύψους 2,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,1 δισ. ευρώ από τα κτίσματα και τα εντός σχεδίου οικόπεδα και 600 εκατ. ευρώ από τις εκτάσεις γης εκτός σχεδίου.

Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: