Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Φορο-κεραμίδα 8,5 δισ. μέχρι το Φεβρουάριο

Βουλιάζουν τα έσοδα από φόρο εισοδήματος λόγω συρρίκνωσης εισοδημάτων και ανεργίας. «Αφαίμαξη» φορολογουμένων τους επόμενους μήνες με εισφορά αλληλεγγύης, ΕΕΤΗΔΕ, τέλος επιτηδεύματος και ΦΑΠ. Εφιαλτικές προβολές για έκρηξη των ληξιπρόθεσμων χρεών. 
Βαρύ είναι το φορτίο της εφορίας που καλούνται να σηκώσουν χιλιάδες νοικοκυριά το επόμενο διάστημα, λόγω της προχειρότητας και της έλλειψης σχεδιασμού από την πλευρά της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών να επιμερίσει τον όγκο των φορολογικών υποχρεώσεων των φορολογουμένων, έτσι ώστε να μη συγκεντρωθούν όλες τους δύσκολους μήνες του έτους.

Το συνολικό πακέτο που πρέπει να πληρωθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, οπότε και κλείνει το οικονομικό έτος ξεπερνά τα 8,5 δισ. ευρώ, σε μια περίοδο όπου η ρευστότητα της συντριπτικής πλειονότητας των νοικοκυριών βρίσκεται στο κόκκινο και η ανεργία κινείται στο επίπεδο του 27%.
Μόνο από τον φόρο εισοδήματος, την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης και το Τέλος Επιτηδεύματος έχουν προϋπολογιστεί έσοδα 3,7 δισ. ευρώ (εκ των οποίων 2,56 δισ. ευρώ από τον φόρο εισοδήματος, 960 εκατ. ευρώ από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και 200 εκατ. ευρώ από το τέλος επιτηδεύματος).
Στο μέτωπο της φορολογίας των ακινήτων, οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν 1,9 δισ. ευρώ μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και άλλα περίπου 1,5 δισ. ευρώ για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας της τριετίας 2011-2013. Από τον Νοέμβριο και μέχρι το τέλος του έτους, θα πρέπει να πληρωθούν και περίπου 1,2 δισ. ευρώ για τέλη κυκλοφορίας. Κοντά στα 150 εκατ. ευρώ είναι το ποσό που υπολογίζει να εισπράξει το υπουργείο Οικονομικών από τον φόρο πολυτελείας.
Στο ποσό των 8,5 δισ. ευρώ περίπου δεν συνυπολογίζονται οι εισπράξεις από τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων προς το Δημόσιο οφειλών, η οποία για το τρέχον έτος πρέπει να αποδώσει συνολικά 1,9 δισ. ευρώ, με βάση τον μνημονιακό στόχο.
Υπό τις παρούσες συνθήκες είναι σχεδόν βέβαιο ότι ένα μεγάλο μέρος των προαναφερθέντων υποχρεώσεων θα μετατραπεί σε φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη.
Στο υπουργείο Οικονομικών οι προβολές που κάνουν γύρω από το θέμα είναι εφιαλτικές! Εκτιμούν ότι στην επόμενη τριετία η νέα γενιά των ληξιπρόθεσμων χρεών θα ξεπεράσει τα 25 δισ. ευρώ.
Μόνο για το 2013 τα νέα χρέη που θα δημιουργηθούν υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν στα 13 - 14 δισ. ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιέζει για αλλαγές στο υφιστάμενο μοντέλο είσπραξης.
Το Ταμείο θεωρεί ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του χρόνου όπου οι πολίτες δεν βαρύνονται από άλλες φορολογικές υποχρεώσεις θα πρέπει να εισπράττεται το 70% των παλαιών οφειλών.
Βουλιάζουν τα έσοδα
Οι πρώτες παρτίδες των εκκαθαριστικών σημειωμάτων που ταχυδρομήθηκαν φέτος αποκαλύπτουν την καθίζηση που υπέστησαν οι εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος, λόγω της σημαντικής μείωσης των εισοδημάτων που δηλώνονται φέτος σε σύγκριση με τα εισοδήματα που δηλώθηκαν πέρυσι.
Αιτία για την εξέλιξη αυτή είναι οι απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων και τα αλλεπάλληλα μέτρα υπερφορολόγησης και περικοπών στα εισοδήματα των πολιτών, τα οποία επιβάλλονται με την πολιτική του μνημονίου. Τα μέτρα αυτά έχουν ως συνέπεια τη συρρίκνωση όλων ανεξαιρέτως των οικονομικών δραστηριοτήτων, το βάθεμα της ύφεσης και εν τέλει τη σημαντική μείωση των φορολογητέων εισοδημάτων και των αναλογούντων φόρων.
Αυτοί που καλούνται να πληρώσουν φόρους με τα νέα εκκαθαριστικά είναι πολύ λιγότεροι σε σύγκριση με πέρυσι. Τα συνολικά έσοδα που έχουν βεβαιωθεί μέχρι στιγμής από την εκκαθάριση περίπου 800.000 δηλώσεων είναι μειωμένα περίπου 80% σε σχέση με το 2012 και αναμένεται να εισπραχθούν με καθυστέρηση τουλάχιστον ενός μηνός.
Η εξέλιξη αυτή είναι άκρως αρνητική για την πορεία υλοποίησης του φετινού προϋπολογισμού, καθώς δείχνει ότι τα έσοδα του κράτους από τους τρεις φόρους που ενσωματώνονται στα εκκαθαριστικά σημειώματα των φορολογικών δηλώσεων -του εισοδήματος φυσικών προσώπων, την ειδική εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος- κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα: όχι μόνο είναι μειωμένα πέραν κάθε προσδοκίας, αλλά βεβαιώνονται και με μεγάλη καθυστέρηση και επιπλέον είναι αμφίβολο εάν θα εισπραχθούν στο σύνολό τους από τους ήδη υπερχρεωμένους φορολογούμενους.
Πέρυσι, το Δημόσιο εισέπραξε περίπου 5 δισ. ευρώ από τον φόρο εισοδήματος, την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης και το Τέλος Επιτηδεύματος, ενώ φέτος έχει προϋπολογίσει 3,7 δισ. ευρώ (μείωση 26%).
Η σημαντική μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων που αναγράφουν τα φετινά εκκαθαριστικά σημειώματα οφείλεται στο γεγονός ότι τώρα η κλίμακα υπολογισμού του τελικού φόρου εισοδήματος είναι ίδια με την κλίμακα υπολογισμού του φόρου που παρακρατήθηκε. Για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, που είναι η μεγαλύτερη μερίδα των φορολογουμένων, το γεγονός αυτό σημαίνει ότι τα ποσά του φόρου εισοδήματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που αναλογούν στις αποδοχές του έτους 2012 έχουν ήδη προκαταβληθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος τους με τη μορφή των μηνιαίων κρατήσεων που αποδόθηκαν πέρυσι.
Συνεπώς, με την τελική εκκαθάριση των φόρων αυτών, η οποία γίνεται με την έκδοση των εκκαθαριστικών των φετινών φορολογικών δηλώσεων, είτε δεν προκύπτουν καθόλου φόροι προς πληρωμή ή προκύπτουν φόροι σημαντικά μειωμένοι σε σύγκριση με τα πολύ μεγάλα ποσά που ανέγραφαν τα περυσινά εκκαθαριστικά.
Αντιθέτως, στα περυσινά εκκαθαριστικά -όπως έδειξε και η επεξεργασία των στοιχείων των περυσινών δηλώσεων- οι τελικοί φόροι ήταν υπέρογκοι για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, αφού υπολογίστηκαν εκ των υστέρων με δυσμενέστερη φορολογική κλίμακα από αυτήν με την οποία υπολογίστηκε η παρακράτηση του φόρου επί των μισθών και των συντάξεων.

Πηγή: euro2day.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: