Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Αλλάζει "πρόσωπο" σε 9 βιβλιοθήκες της χώρας

Με στόχο να φέρουν τους νέους σε "επαφή" με τις βιβλιοθήκες, το Future Library με αποκλειστική χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος έρχεται να ανατρέψει τα έως πρότινος δεδομένα, μετατρέποντας 9 βιβλιοθήκες της χώρας σε πρωτοποριακούς χώρους μάθησης.
Ξεχνώντας ό,τι έχουμε στο μυαλό μας, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Δράμας, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς, η Παπαχαραλάμπειος Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ναυπάκτου, η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Τρικάλων, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορίνθου, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κερατσινίου - Δραπετσώνας, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηλιούπολης και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Χανίων αλλάζουν "πρόσωπο" και από τα τέλη του χρόνου θα "φιλοξενούν" άνετους και ελκυστικούς χώρους δημιουργικότητας.
Βαδίζοντας στα πρότυπα του εξωτερικού, οι συγκεκριμένες βιβλιοθήκες θα φιλοξενούν Media Labs, παρέχοντας κίνητρα στους νέους να βάλουν στο πρόγραμμά τους έναν ακόμα "σταθμό".
Στόχος, όπως εξήγησε ο διαχειριστής του Future Library Δημήτρης Πρωτοψάλτου, να δοθούν ευκαιρίες κυρίως σε εφήβους, μαθητές, φοιτητές, νέους επαγγελματίες, ανέργους και μετανάστες να εκτεθούν στις τέχνες και την τεχνολογία.
"Να διοχετευθεί το μικρόβιο του πειραματισμού και της επιχειρηματικότητας στο DNA των βιβλιοθηκών, ως οργανισμών", όπως σημείωσε.
Η κατασκευή αναμένεται να ξεκινήσει το καλοκαίρι, ώστε να εγκαινιαστούν τα Media Labs τον Δεκέμβριο του 2013, πλαισιωμένοι από έναν μαραθώνιο δημιουργικών και καινοτόμων δράσεων.
Στο πλαίσιο αυτής της δράσης, οι υπάλληλοι των Βιβλιοθηκών θα εκπαιδευτούν με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορέσουν να υποστηρίξουν κατάλληλα τους νέους χώρους.
"Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος πιστεύει ακράδαντα στην ανάγκη να υποστηρίξουμε με όσα μέσα διαθέτουμε τις πρωτοβουλίες εκείνες και τις δράσεις που θα εξοπλίσουν με τα αναγκαία εφόδια την κοινωνία για τον εικοστό πρώτο αιώνα.
Αυτή η πίστη είναι που οδηγεί το Ίδρυμα να διαθέτει πάνω από το 60% των συνολικών του δωρεών σε προγράμματα για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και τις τέχνες, πολλά από τα οποία απευθύνονται στους νέους και τη δημιουργική χρήση των νέων τεχνολογιών", σημείωσε η επικεφαλής της Ομάδας Παιδείας, Τέχνης και Πολιτισμού του Ιδρύματος "Σταύρος Νιάρχος" Εύα Πολυζωγοπούλου.
Στην προσπάθεια του Future Library συμμετέχει και η Google, παρέχοντας τεχνογνωσία στη σχεδίαση χώρων που προάγουν τη δημιουργικότητα και την καινοτομία και θα ενισχύσει την εκπαίδευση των υπάλληλων των Βιβλιοθηκών σε θέματα βέλτιστης εκμετάλλευσης του διαδικτύου και της τεχνολογίας.
"Συνεργαζόμαστε με το Future Library για τη μετεξέλιξη των Βιβλιοθηκών σε σημεία αναφοράς για τις τοπικές κοινωνίες σε όλη την Ελλάδα.
Κοινό μας όραμα είναι οι Βιβλιοθήκες να γίνουν χώροι ανταλλαγής ιδεών, δημιουργικότητας, καινοτομίας και πρόσβασης στην παγκόσμια γνώση & πληροφορία", επισήμανε ο Public Policy Manager της Google Διονύσης Κολοκοτσάς.
Ο Αλέξανδρος Κομνηνός της εταιρίας A&M Architects που ανέλαβε τον σχεδιασμό των Media Labs σημείωσε πως πως "στοχεύουν στην ενοποίηση του φυσικού με τον ψηφιακό χώρο μέσα από άνετους, εργονομικούς και ελκυστικούς χώρους".
Με μία πινελιά ανανέωσης, ώστε οι βιβλιοθήκες να γίνουν το νέο "hot spot", επιδιώκεται η προσέλκυση της αποκαλούμενης Generation Y, οι νέοι δηλαδή ηλικίας 18-34, που ούτε οι βιβλιοθήκες στο εξωτερικό έχουν κατορθώσει να προσεγγίσουν με μεγάλη επιτυχία. Με την ελπίδα ότι θα γίνει η αρχή...




Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: