Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

Αντιπεριφερειάρχης Θ. Θεοδωρίδης: Να αποφύγουμε την λαίλαπα της δασικής πυρκαγιάς στην Πέλλα

Μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας για την συμμετοχή των πολιτών στην μάχη για την προστασία των δασών

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης απευθύνει έκκληση στους κατοίκους και επισκέπτες της Πέλλας να αποφύγουν κάθε ενέργεια που μπορεί να αποτελέσει αιτία έναρξης δασικής πυρκαγιάς:

«Κατά τη διάρκεια των πρώτων δύο μηνών του καλοκαιριού δε σημειώθηκε καμία αξιόλογη δασική πυρκαγιά και σε αυτό βοήθησε η προσοχή του κόσμου αλλά και οι τακτικές βροχές. Το προσεχές χρονικό διάστημα αναμένεται να έχουμε καύσωνες αλλά και αέρηδες που καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολο το έργο της δασοπυρόσβεσης. Είναι σημαντικό όλοι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Πέλλας να έχουμε το νου μας ώστε να αποφύγουμε κάθε ενέργεια που μπορεί να προκαλέσει δασική πυρκαγιά.

Η Πέλλα διαθέτει μία μοναδική φύση η οποία αποτελεί το συγκριτικό μας πλεονέκτημα για την προώθηση της τοπικής ανάπτυξης. Στις Προστατευόμενες Περιοχές της Πέλλας υπάρχουν πολλά ενδημικά και σπάνια είδη καθώς, επίσης, και βιότοποι και τοπία μεγάλης οικολογικής αξίας. Η αποτελεσματική προστασία τους με την προσωπική μας ευαισθησία και φροντίδα αποτελεί πράξη ευθύνης απέναντι στη νέα γενιά και τις γενιές που θα ακολουθήσουν.

Απαιτείται κοινωνική εγρήγορση και υιοθέτηση μίας στάσης ζωής φιλικής προς την φύση και το περιβάλλον. Η καταστροφή τους σημαίνει δραματική μείωση της ποιότητας της ζωής μας αλλά και των δυνατοτήτων για περιφερειακή ανάπτυξη.

Το έργο των εθελοντικών ομάδων που συνεργάζονται με τις τοπικές και περιφερειακές υπηρεσίες που έχουν την ευθύνη σχεδιασμού και υλοποίησης των σχεδίων πολιτικής προστασίας είναι σημαντικότατο. Η συμμετοχή μας ως εθελοντές στην μάχη προστασίας των δασών από δασικές πυρκαγιές δεν αποτελεί χάσιμο χρόνου. Είναι μία πολύτιμη εμπειρία και πράξη ζωής».

Σε περίπτωση που αντιληφθείτε πυρκαγιά καλέστε αμέσως τον Πανελλαδικό Αριθμό ενημέρωσης της Πυροσβεστικής 199, την Αστυνομία 100 ή τον Πανευρωπαϊκό Αριθμό Αναφοράς Εκτάκτου Ανάγκης 112. Ακολουθούν μερικές σημαντικές οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την πρόληψη από τις δασικές πυρκαγιές (http://www.gscp.gr/ggpp/site/home/ws/promote/odigies/pirkagies.csp):

Τι πρέπει να προσέχετε για να αποτρέψετε την εκδήλωση πυρκαγιάς
·        Μην καίτε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών.
·        Μην ανάβετε τους θερινούς μήνες υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα.
·        Αποφύγετε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).
·        Μην πετάτε ποτέ αναμμένα τσιγάρα όταν βρίσκεστε σε υπαίθριους χώρους.
·        Μην αφήνετε σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
·        Σεβαστείτε τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιόδους υψηλού κίνδυνου.

Πώς πρέπει να ενεργήσετε μόλις αντιληφθείτε πυρκαγιά
·        Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στο Κέντρο της Πυροσβεστικής (στον αριθμό κλήσης 199) και δώστε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε, καθώς και πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βλέπετε την πυρκαγιά.
·        Περιγράψτε το είδος της βλάστησης που καίγεται.
·        Προσδιορίστε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.
·        Μην κλείσετε το τηλέφωνο προτού δώσετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.

Αν η πυρκαγιά είναι στο κατώφλι σας
·        Μην επιχειρείτε την εγκατάλειψη του χώρου σας, εκτός εάν η διαφυγή σας είναι πλήρως εξασφαλισμένη.
·        Η πιθανότητα επιβίωσης σε ένα οικοδόμημα κατασκευασμένο από άφλεκτα υλικά είναι μεγάλη, ενώ αντίθετα είναι μικρή μέσα σε αυτοκίνητο το οποίο βρίσκεται σε καπνούς και φλόγες.
·        Μπείτε μέσα στο σπίτι μαζί με όλη την οικογένεια σας και τα κατοικίδια ζώα σας.
·        Κλείστε καλά όλες τις πόρτες και τα παράθυρα και φράξτε όλες τις χαραμάδες με βρεγμένα πανιά για να μην μπει καπνός στο εσωτερικό του κτιρίου.
·        Απομακρύνετε τις κουρτίνες από τα παράθυρα.
·        Απομακρύνετε προς το εσωτερικό των δωματίων τα έπιπλα που βρίσκονται κοντά στα παράθυρα και τις εξωτερικές πόρτες.
·        Κλείστε όλες τις ενδιάμεσες πόρτες για να επιβραδύνετε την εξάπλωση της πυρκαγιάς στο εσωτερικό του κτιρίου.
·        Γεμίστε τις μπανιέρες, τις λεκάνες και τους κουβάδες έτσι ώστε να υπάρχει άμεσα εφεδρικό νερό.
·        Συγκεντρωθείτε όλοι μαζί σε ένα χώρο.
·        Προβλέψτε να έχετε ένα φακό και εφεδρικές μπαταρίες δίπλα σας σε περίπτωση που διακοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα.
·        Αν το σπίτι σας είναι ξύλινη κατασκευή, αναζητήστε καταφύγιο σε γειτονικό κτιστό σπίτι.
·        Αν διαταχθεί εκκένωση της περιοχής ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες και τις διαδρομές που θα σας δοθούν.

Μόλις περάσει η πυρκαγιά
·        Μόλις περάσει η πυρκαγιά βγείτε έξω από το σπίτι σας και σβήστε αμέσως τις μικροεστίες που παραμένουν.
Ελέγχετε για τουλάχιστον 48 ώρες, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, την περίμετρο και όλους τους εξωτερικούς χώρους του κτίσματος για πιθανές μικροεστίες και αναζωπυρώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: