«Το Συνέδριό μας δεν είναι για εσωτερική κατανάλωση, το συνέδριο αυτό αφορά την κοινωνία, αφορά την Ελλάδα που βουλιάζει», τόνισε ο Π. Λαφαζάνης. «Είναι εμφανές ότι ζούμε σε μια σατραπεία της τρόικας, σε μια δικτατορία ωμή, με μια κυβέρνηση των ανδρεικέλων που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των δανειστών» παρατήρησε ο Π. Λαφαζάνης επισημαίνοντας ότι «αυτή η δικτατορία είναι η δικτατορία της τρόικας, η δικτατορία του ευρώ». Ο Π. Λαφαζάνης υπενθύμισε ότι, εδώ και τρία χρόνια, όσα γίνονται, γίνονται με την κινδυνολογία να μην φύγουμε από το ευρώ και έθεσε το ερώτημα «ποια είναι αυτή η τρόικα;» απαντώντας: «η τρόικα είναι η Ε.Ε., η ΕΚΤ, το ΔΝΤ, τη δικτατορία την έχει επιβάλει η Ε.Ε.».
«Ουσιαστικά, πίσω από όλα αυτά είναι το γερμανικό κεφάλαιο, το διεθνές χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο, πίσω από το ΔΝΤ είναι ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός» τόνισε ο Π. Λαφαζάνης σημειώνοντας με έμφαση ότι «αυτά είναι τα μέτωπά μας». Συνεχίζοντας παρατήρησε ότι «σήμερα δεν φαίνονται τα τανκς, δεν φαίνονται οι ερπύστριες», σημειώνοντας ότι «τα σύγχρονα τανκς είναι τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ, που κάνουν χειρότερα δουλειά, με αυτούς πρέπει να συγκρουστούμε». Ο Π. Λαφαζάνης επισήμανε ότι «στο Συνέδριο πρέπει να μιλάμε χωρίς απαγορευμένες ζώνες συζήτησης» και συμπλήρωσε ότι τόσο καιρό «η μεγαλοαστική τάξη επιβάλλει την ατζέντα κι εμείς, δυστυχώς, έχουμε ανεχθεί αυτήν την απαγόρευση».
Ο Π. Λαφαζάνης σχολίασε ότι «όποιος μιλά για την ΟΝΕ, την ΟΝΕ του Μάαστριχτ, αφορίζεται ως ευρωσκεπτικιστής, ως αντιευρωπαϊστής», παρατηρώντας ότι «σε όλη την Ευρώπη η Αριστερά ανοίγει τη συζήτηση για το ευρώ, δεν μπορούμε εμείς, που είμαστε τα μεγαλύτερα θύματα, να μην τολμάμε να μιλήσουμε». Στη συνέχεια, ο Π. Λαφαζάνης υπογράμμισε ότι «πρέπει να μιλήσουμε για διαγραφή του χρέους συνολικά, όχι του μεγαλύτερου μέρους μόνο», φέρνοντας το παράδειγμα του Ιράκ, όπου το 2008 διαγράφηκε το 80% του χρέους, διαγραφή στην οποία συμμετείχε «ακόμα κι η πτωχευμένη Ελλάδα».
Για τη διαγραφή του χρέους ο Π. Λαφαζάνης υπογράμμισε ότι «έχουμε όπλο: τη στάση πληρωμών» και επισήμανε ότι «αυτός ο δρόμος δεν είναι μαξιμαλιστικός, αντίθετα είναι ο μόνος ρεαλιστικός δρόμος». Απαντώντας σε σχόλια στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ που μίλησαν για «ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ με όσους θέλουν» ο Π. Λαφαζάνης αναρωτήθηκε «υπάρχει κανείς που δεν θέλει έναν ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ;» και τόνισε ότι «ο ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ δεν γίνεται πετώντας τα βαρίδια, θέτοντας προθεσμίες και τελεσίγραφα». Κατά τον Π. Λαφαζάνη ο ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ «δεν βρίσκεται σε μέλη που μόνο ψηφίζουν, βρίσκεται σε αυτούς που βρίσκονται στον δρόμο, που βρίσκονται στο Ραδιομέγαρο» και υπογράμμισε ότι «δεν περισσεύει κανένας, από το Συνέδριο πρέπει να φύγουμε περισσότεροι, όχι λιγότεροι».

Πηγή: Avgi.gr