Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Διευκρινίσεις από το υπ. Οικονομικών για τον ΦΠΑ στην εστίαση

Διευκρινίσεις επί διευκρινίσεων από το υπουργείο Οικονομικών μετά το αλαλούμ που έχει προκύψει με τον ΦΠΑ στην εστίαση μία ημέρα πριν εφαρμοστεί ο χαμηλός συντελεστής 13% από 23% σήμερα.

Παράγοντες της αγοράς διαβάζοντας την εγκύκλιο που δόθηκε στη δημοσιότητα εκτιμούν ότι με άλλο (μειωμένο ΦΠΑ) θα επιβαρύνουν τα προϊόντα που καταναλώνονται εντός των καταστημάτων και με άλλον (αυξημένο) όταν τα προϊόντα αυτά καταναλώνονται εκτός καταστήματος.
Μείζον θέμα έχει προκύψει με τα αναψυκτικά. Αν κάποιος τα καταναλώσει ενώ κάθεται στο εστιατόριο θα επιβαρυνθεί με ΦΠΑ 13% ενώ αν ο πελάτης αγοράσει ένα αναψυκτικό για να το καταναλώσει π.χ. στην παραλία τότε θα επιβαρυνθεί με 23%.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων διευκρινίζει με ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα το μεσημέρι της Τετάρτης, ότι η σχετική εγκύκλιος για την μείωση ΦΠΑ στην εστίαση, σύμφωνα με το Κοινοτικό Δίκαιο είναι σαφής και ολοκληρωμένη.

Διευκρινίζει ωστόσο ότι η παράδοση των αναψυκτικών υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ  (23%) σε όλες τις πράξεις που αφορούν την αλυσίδα διανομής τους (εισαγωγή, παραγωγή, χονδρική πώληση, λιανική πώληση) από οποιασδήποτε μορφής επιχείρηση  (π.χ. σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, περίπτερα, κυλικεία, κλπ.). Ο συντελεστής αυτός ισχύει από 1.9.2011, σύμφωνα με το άρθρο 34 του ν. 3986/2011.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι η παροχή υπηρεσίας εστίασης, και συνεπώς η κατανάλωση αναψυκτικών εντός του καταστήματος, με την πρόσφατη διάταξη υπάγεται από 1.8.13 έως 31.12.13 στο  μειωμένο συντελεστή (13%).
Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων αναφέρει επίσης ότι «κατά πάγια νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιου για την αυθεντική ερμηνεία των διατάξεων του κοινοτικού δικαίου, ως παροχή υπηρεσίας εστίασης θεωρείται η επιτόπια κατανάλωση εντός καταστημάτων με παράλληλη παροχή υπηρεσιών (διάθεση τραπεζοκαθισμάτων, επιτραπέζιων σκευών, σερβίρισμα, καθαρισμός χώρων, κλπ.), ενώ στην περίπτωση που δεν παρέχονται πρόσθετες υπηρεσίες ως ανωτέρω, πρόκειται για παράδοση αγαθών, η οποία υπάγεται στον προβλεπόμενο συντελεστή για κάθε είδους αγαθού (Απόφαση της 10.3.2011 για τις συνεκδικαζόμενες υποθέσεις C-497/09, C- 499/09, C-501/09 και C-502/09)».

Τέλος, η ΓΓΔΕ διευκρινίζει ότι «δεν είναι ακριβές ότι ο συντελεστής των έτοιμων φαγητών διαφοροποιείται ανάλογα με το αν καταναλώνονται στο κατάστημα ή εκτός (π.χ. με παράδοση κατ' οίκον). Στην παράδοση των εν λόγω αγαθών εφαρμόζεται σε κάθε περίπτωση ο μειωμένος  συντελεστής  (13%.)».

Κατά συνέπεια σύμφωνα με τα όσα είχε δηλώσει ο κύριος Θεοχάρης νωρίτερα μέσω του tweeter αλλά και με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για τα αναψυκτικά θα υπάρχουν δύο συντελεστές (13% για κατανάλωση εντός καταστημάτων και 23% για εκτός) και για τα έτοιμα φαγητά θα ισχύει το 13% όπου και αν αυτά παραδίδονται και καταναλώνονται. Μένει να διαπιστωθεί στην πράξη αν όλες αυτές οι διευκρινίσεις θα εφαρμοστούν αύριο στην πράξη ή οι πολίτες θα κρατούν από τη μία την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών και από την άλλη το κομπιουτεράκι για να υπολογίσουν πόσο και τι θα πληρώσουν.
 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: