Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Δωρεάν αποδοχές 2.000 ευρώ το μήνα σε όλους!

Το Bloomberg αποκαλύπτει πρωτοβουλίες για θέσπιση άνευ όρων βασικού εισοδήματος περίπου 2.000 ευρώ το μήνα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, κάτι που ήδη έχει προχωρήσει στην Ελβετία.
Ένα κίνημα που ζητά να θεσπιστεί «άνευ όρων βασικό εισόδημα» -χωρίς να απαιτείται η παροχη υπηρεσιών- έχει ολοένα μεγαλύτερη απήχηση στην Ευρώπη. Στη μεγαλύτερη του νίκη μέχρι σήμερα, οι υποστηρικτές του στην Ελβετία συγκέντρωσαν νωρίτερα αυτό το μήνα περισσότερες από 100.000 υπογραφές και πέτυχαν να τεθεί η πρόταση προς ψήφιση. 

«Θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που μια χώρα θα ψηφίσει στην πραγματικότητα για το αν θέλει ένα βασικό εισόδημα για όλους», λέει ο Stanislas Jourdan, «ακτιβιστής των media» στη Γαλλία που εργάζεται σε μια παρόμοια πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία. Για να τεθεί προς ψήφιση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η πρωτοβουλία απαιτεί 1 εκατομμύριο υπογραφές και έχει συγκεντρώσει περίπου 100.000 από την αρχή του 2013.

Δεν υπάρχει τίποτα ανάλογο που να συμβαίνει στις ΗΠΑ, όπου ο όρος είναι να μπορείς να αποσπάσεις στήριξη της κυβέρνησης για τους νέους και αρτιμελείς. Δεν μπορείς να συλλέξεις ασφάλιση ανεργίας χωρίς απόδειξη ότι ψάχνεις ενεργά για μια θέση εργασίας. Και από την κυβέρνηση Κλίντον και μετά, δεν μπορείς να πάρεις επίδομα κρατικής πρόνοιας χωρίς να πληρείς προϋποθεσεις που ποικίλλουν μεταξύ των πολιτειών.

Η ελβετική πρωτοβουλία για ψηφοφορία, η οποία δεν έχει προγραμματιστεί ακόμα, δεν αναφέρει πόσο μεγάλη θα ήταν η «δωρεάν» χρηματοδότηση, αλλά οι υποστηρικτές της έχουν κάνει λόγο για 2.500 ελβετικά φράγκα το μήνα, που είναι λίγο κάτω από 2.800 δολάρια και περίπου 2.000 ευρώ.

Ρώτησα τον Jourdan έαν το να δώσεις στους ανθρώπους χρήματα χωρίς όρους θα τους ωθήσει να είναι τεμπέληδες .

«Ο καθένας θέλει να κάνει κάτι στη ζωή του. Το ερώτημα είναι εάν εμπιστευόμαστε τους ανθρώπους να το κάνουν αυτό ή πιστεύουμε ότι πρέπει να αναγκάσουμε τους ανθρώπους να κάνουν μια δουλειά», είπε. «Η ηθική της εργασίας ξεθωριάζει επειδή οι άνθρωποι μπορούν να δουν πως είτε εργάζονται είτε όχι, δεν ανταμείβονται ανάλογα με τις προσπάθειές τους».

Και προσθέτει: «Πολλοί υποστηρικτές του βασικού εισοδήματος λένε ότι είναι επίσης ένας τρόπος να κατανεμηθούν καλύτερα οι θέσεις εργασίας. Στη Γαλλία υπάρχουν 3 εκατομμύρια άνθρωποι που δεν εργάζονται και 5 εκατομμύρια που εργάζονται πάρα πολύ. Σίγουρα μπορούμε να βρούμε μια καλύτερη αναλογία από αυτή».

Επανήλθα στο θέμα του κατά πόσον οι άνθρωποι θα χαλάρωναν εάν η κυβέρνηση τους έδινε χρήματα χωρίς καμία δέσμευση. «Δεν πιστεύω πραγματικά πως οι άνθρωποι είναι τεμπέληδες», είπε. «Νομίζω ισχύει το αντίθετο. Είμαστε όλοι δημιουργικοί. Δεν θέλουμε να πίνουμε μπύρες μπροστά από την τηλεόραση». Παραδέχτηκε ότι μερικοί άνθρωποι μπορεί να κάνουν κατάχρηση του συστήματος αλλά πρόσθεσε: «Είναι καλύτερο να δίνουμε έμφαση στο 99% και να τους παροτρύνουμε να κάνουν αυτό που θα θέλουν, αυτό που τους γεμίζει».

Έχοντας εξασκηθεί στην τέχνη του εντυπωσιασμού, στις 4 Οκτωβρίου οι διοργανωτές άφησαν μπροστά από το κοινοβούλιο στη Βέρνη ένα φορτηγό με 8 εκατομμύρια νομίσματα των πέντε λεπτών, ένα για κάθε άτομο στην Ελβετία.

Πηγήnewsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: