Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

ΣΥΡΙΖΑ: Μαζί με την κοινωνία για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας!

·        Στην κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
Λέμε ΟΧΙ:
·        Στο κλείσιμο των πολυιατρείων του ΕΟΠΥΥ (ΙΚΑ)

Ενώ η ελληνική κοινωνία εξαθλιώνεται καθημερινά από τις επιπτώσεις των αντικοινωνικών μνημονιακών μέτρων, η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ επιδίδεται σε μια ανηλεή επίθεση στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας το οποίο βρίσκεται υπό κατάρρευση.

Παράλληλα με τη διάλυση και το κλείσιμο δημόσιων νοσοκομείων αρχικά στην Αττική και στη συνέχεια σε ολόκληρη τη χώρα, το Υπουργείο Υγείας προχωρά τους καταστροφικούς σχεδιασμούς του και στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Η υλοποίηση του σεναρίου για «ξαφνικό θάνατο» του ΕΟΠΥΥ ως σύστημα παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης είναι προ των πυλών.

Οι κυβερνητικές διαρροές περί ένταξης των δομών του ΕΟΠΥΥ στο ΕΣΥ δεν πρέπει να ξεγελάσουν  κανέναν. Αυτό που ετοιμάζουν είναι κλείσιμο των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ-ΙΚΑ, διαθεσιμότητα 10.000 εργαζόμενων για να καλυφθεί η μνημονιακή δέσμευση των 12.500 και βεβαίως παράδοση των δομών της ΠΦΥ σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα με περαιτέρω επιβάρυνση των ασθενών που ήδη ταλαιπωρούνται και πληρώνουν.

Αν κλείσουν τις μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ-ΙΚΑ οι ασφαλισμένοι θα χάσουν:

ü      Δωρεάν πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη
ü      Δωρεάν συνταγογράφηση
ü      Δωρεάν εργαστηριακές εξετάσεις (βιοχημικές, ακτινογραφίες, αξονικές κ.ά)
ü      Δωρεάν γυναικολογικές εξετάσεις και παρακολούθηση εγκύων
ü      Δωρεάν εμβολιασμούς κ.ά

Το μοντέλο που προωθούν και θέλει το νέο ΕΟΠΥΥ μόνο «αγοραστή» υπηρεσιών, ευνοεί προνομιακά τις μεγάλες  επιχειρήσεις υγείας και θα οδηγήσει σε ένα εφιαλτικό περιβάλλον όπου οι λειτουργοί της υγείας θα υποβαθμίζονται επαγγελματικά και επιστημονικά ενώ οι ασθενείς θα βάζουν όλο και πιο βαθειά το χέρι στην τσέπη την ώρα που θα έχουν ανάγκη.
Ήδη τα τρία χρόνια της μνημονιακής καταιγίδας εκτός από την υποχρηματοδότηση των υπηρεσιών υγείας οι πολίτες έχουν επιβαρυνθεί οικονομικά με την αύξηση της πληρωμής για να κλείσουν ραντεβού σε γιατρό, με επιβολή συμμετοχής 15% στις εξετάσεις, με εισιτήριο στα νοσοκομεία, με αύξηση της συμμετοχής στα φάρμακα κ.ά

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην Ελλάδα είναι από τις χαμηλότερα  χρηματοδοτούμενες στη ζώνη του ΟΟΣΑ και στην ΕΕ. Με την ανεργία να φτάνει το 30% και με περισσότερα από 3 εκατομμύρια συμπολίτες μας ανασφάλιστους σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, κάθε περαιτέρω μείωση του προϋπολογισμού για την Πρωτοβάθμια Υγεία που σχεδιάζουν κυβέρνηση – τρόικα θα έχει δραματικές επιπτώσεις στην υγεία του ελληνικού λαού.

Είναι φανερό πως η λύση στα προβλήματα του συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη χώρα μας βρίσκεται στον αντίποδα των μνημονιακών πολιτικών.

  • Με αναβάθμιση και επαρκή στελέχωση  των σταθερών δομών του ΕΟΠΥΥ-ΙΚΑ,
  • Με πλήρη λειτουργία, εξοπλισμό και στελέχωση των εργαστηρίων,
  • Με διασφάλιση εργασιακών δικαιωμάτων,
  • Με αναπροσανατολισμό της λειτουργίας των πολυϊατρείων στην κατεύθυνση Κέντρου Υγείας αστικού τύπου και διευρυμένου ωραρίου 24ωρης λειτουργίας,
  • Με παροχή υπηρεσιών δωρεάν και ισότιμα προς όλους χωρίς διακρίσεις που προκύπτουν από το εισόδημα και την ασφαλιστική τους κατάσταση.

Για τους πολίτες η κατάργηση κάθε δυνατότητας δωρεάν πρόσβασης σε δημόσιο δίκτυο πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ο περιορισμός των ιατροφαρμακευτικών παροχών στη λογική του «βασικού»  ή «στοιχειώδους» πακέτου που σχεδιάζει το Υπουργείο Υγείας και η παραπέρα επιβάρυνση των ασθενών για κάθε επαφή με το σύστημα υγείας είναι το ζοφερό μέλλον που τους ετοιμάζουν.

Η ενημέρωση της ελληνικής κοινωνίας και η ανάπτυξη ενός κινήματος αντίστασης και υπεράσπισης των δημόσιων δομών υγείας με δωρεάν πρόσβασης σε όποιον έχει ανάγκη σε ένα ολοκληρωμένο δημόσιο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας είναι μονόδρομος.

Η διάλυση του δημόσιου συστήματος
Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
μας αφορά Όλες και Όλους!

Ενωμένοι όλοι μαζί να κερδίσουμε ξανά μια ζωή με αξιοπρέπεια!
Νοέμβριος 2013
Τμήμα Υγείας ΣΥΡΙΖΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: