Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Κηρύχθηκε σε πτώχευση και η Αγαπητός Γαστρονομία Α.Ε.

Απορρίφθηκε το αίτημα για ανασυγκρότηση με το άρθρο 107 και πλέον μπαίνει λουκέτο στην Αγαπητός Γαστρονομία με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης.
Μετά από προσπάθειες δύο χρόνων, κατεβαίνουν ρολά στην «Αγαπητός Γαστρονομία» και με τη ...βούλα του Δικαστηρίου που την κήρυξε σε πτώχευση, κλείνοντας έτσι ένα από τα πιο γλυκά κομμάτια της εστίασης στην αγορά της Θεσσαλονίκης. Με την πτώχευση, η «Αγαπητός», έτσι όπως για δεκαετίες την ήξεραν οι Θεσσαλονικείς, χάνει τον πιο μεγάλο και δυναμικό βραχίονα της, αυτόν που ανέπτυξε από το 2005 και μετά ο ένας από τους γιούς του Αγαπητού Βαλογιώργη, ο Δημήτρης.

Πιο συγκεκριμένα, σε πτώχευση κήρυξε την «Αγαπητός Γαστρονομία Α.Ε» το Πολυμελές Πρωτοδικείο ( 24090/22-11-2013), απορρίπτοντας ως προς το ένα σκέλος της, αυτό της ανασυγκρότησης, την αίτηση της εταιρείας που ζητούσε την υπαγωγή της στο άρθρο 107 του Πτωχευτικού Κώδικα.

Το Δικαστήριο έχει διορίσει σύνδικο ο οποίος και θα αναλάβει να διαχειριστεί την πτωχευτική περιουσία. Μένει να διαπιστωθεί αν στο διάστημα που προβλέπει ο νόμος, η εταιρεία θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

Όπως πληροφορήθηκε η Voria. gr ( η απόφαση δεν έχει ακόμη καθαρογραφεί), το business plan που υπέβαλε η «Αγαπητός» δεν έπεισε το Δικαστήριο ως προς την προοπτική επιβίωσης και ανάκαμψης της επιχείρησης. Σημειώνεται ότι από τις 24/9/2012 η επιχείρηση έχει παύσει πληρωμές, ενώ στους μήνες που μεσολάβησαν από τη συζήτηση της αίτησής της, μέλη της οικογενείας Δημητρίου Βαλογιώργη, δηλαδή των μετόχων της, έχουν συνεχίσει να δραστηριοποιούνται στον ίδιο χώρο, μέσα από νέα σχήματα που είτε λειτουργούν από συγγενικά πρόσωπα της οικογένειας, είτε από παλιούς εργαζομένους της «Αγαπητός Γαστρονομία».

Τονίζεται ότι με την απόφαση του Δικαστηρίου, η εταιρεία είναι αυτή που κηρύσσεται πτωχή, ως ανώνυμη, ενώ οι μέτοχοι δεν απαλλάσσονται των υποχρεώσεών τους απέναντι στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Από την «Αγαπητός» οι πρώην εργαζόμενοι έχουν λαμβάνειν για δεδουλευμένα και αποζημιώσεις απολύσεων, περί τις 600.000 ευρώ, ενώ οι οφειλές της επιχείρησης προς το ΙΚΑ για ασφαλιστικές εισφορές, υπερβαίνουν τις 154.000 ευρώ. Βεβαίως, είναι και οι οφειλές προς το δημόσιο αλλά και τα δάνεια στις Τράπεζες όπως και οι οφειλές απέναντι σε προμηθευτές. Συνολικά οι οφειλές της εταιρείας είναι περί τα 10 εκατ. ευρώ, ενώ η αξία των περιουσιακών της στοιχείων, δηλαδή το οικόπεδο και οι παραγωγικές εγκαταστάσεις της Πυλαίας, έχουν υπολογιστεί στα 2 εκατ. ευρώ.

Η «Αγαπητός Γαστρονομία», που υλοποιούσε πρόγραμμα ταχείας και εκτεταμένης ανάπτυξης πριν το ξέσπασμα της κρίσης, βρέθηκε να έχει μεγάλα ανοίγματα δανειακά αλλά και πολλά λειτουργικά, όταν άρχισε η μεγάλη κάμψη των πωλήσεων.
Πέραν αυτού, στην αγορά της Θεσσαλονίκης, ο ανταγωνισμός είχε ήδη ενταθεί μεταξύ των παλιών επιχειρήσεων του κλάδου και των νέων επιχειρήσεων που μπήκαν πολύ επιθετικά στο χώρο των αρτο- ζαχαροπλαστείων και του catering.
Σήμερα, το όνομα «Αγαπητός» επισήμως διασώζεται στη Θεσσαλονίκη από την «Αγαπητός Άριστον», την εταιρεία που είχε δημιουργήσει ο Παύλος Αγαπητός το 2005, με το ζαχαροπλαστείο επί της Παύλου Μελά στη περιοχή του Λευκού Πύργου.

της Άννης Καρολίδου
Πηγή: Voria.gr

Δεν την αντέχεις εύκολα την «ανάπτυξη»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: