Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Νυστέρι στα φάρμακα, σφαγή στην Υγεία

ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΤΡΕΙΣ ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ!
Ούτε με ένα, ούτε με δύο, αλλά με 371 εκατ. ευρώ λιγότερα θα πρέπει να τη... βγάλουν το 2014 οι Ελληνες ασθενείς σε ό,τι αφορά τα φάρμακά τους καθώς η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη θα πρέπει να ψαλιδιστεί από τα 2,371 δισ. ευρώ το 2013, στα 2 δισ. ευρώ το 2014.  
Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Οτι το κράτος με την πίεση της τρόικας θα πρέπει να διαθέσει λιγότερα χρήματα από τον κρατικό κορβανά για τη φαρμακευτική θεραπεία των αρρώστων, άρα αυτά τα χρήματα που θα λείψουν θα πρέπει πιθανώς να πληρωθούν από τις τσέπες των ασθενών.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο Αδωνις Γεωργιάδης το τελευταίο διάστημα όπου σταθεί και όπου βρεθεί τονίζει ότι οι Ελληνες έχουμε τη μικρότερη συμμετοχή στα φάρμακα από ό,τι η υπόλοιπη Ευρώπη.
Ομως ταυτόχρονα τα μειωμένα κονδύλια σημαίνουν και μεγαλύτερη επιβάρυνση για το «πορτοφόλι» των φαρμακευτικών εταιρειών, οι οποίες αν δούνε να τσεκουρώνονται περαιτέρω τα κέρδη τους (όντας και απλήρωτοι από τον ΕΟΠΥΥ), πιθανώς κάποιες να αποσύρουν τα σκευάσματά τους από την ελληνική αγορά.
Επιπτώσεις
Γι' αυτό και φαρμακευτικές εταιρείες, ξένες και ελληνικές (ΣΦΕΕ-ΠΕΦ), ασθενείς, φαρμακοποιοί (ΠΦΣ), γιατροί (ΠΙΣ) αλλά και όλοι οι παράγοντες της αγοράς φαρμάκου έκαναν χθες έκκληση στην κυβέρνηση και την τρόικα να μην περικοπούν κι άλλο οι δαπάνες και να συγκρατηθούν στα 2,25 δισ. ευρώ, διαφορετικά μπορεί στα ράφια να μη βρίσκουμε ούτε... ασπιρίνη.
Και οι επιπτώσεις από τα συνεχή τσεκουρώματα στον τομέα της Υγείας γίνονται σιγά σιγά εμφανείς καθώς μειώνεται ξεκάθαρα πια το προσδόκιμο επιβίωσης. «Κανείς Ελληνας δεν μπορεί να το δεχθεί. Οταν μάλιστα το προσδόκιμο επιβίωσης σταδιακά μειώνεται στη χώρα μας, από τα 81 έτη που ήμασταν, πέσαμε στα 78 έτη», επισήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρησιακών Ελλάδος, Κώστας Φρουζής.
«Θα είναι ντροπή να έχουμε την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να μην μπορούμε να βρούμε φάρμακα», σημείωσε εμφατικά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Δημήτρης Δέμος.
Αλλωστε τα στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρα πια τις επιπτώσεις από τις συνεχείς περικοπές στον τομέα της Υγείας. Ερευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας έδειξε ότι:
* Ενας στους τρεις Ελληνες ασθενείς αναγκάζεται να διαφοροποιήσει τη θεραπεία του, αραιώνοντας τη συχνότητα λήψης φαρμάκου, ώστε να διαρκέσει περισσότερο, λόγω οικονομικής αδυναμίας να αγοράζει φάρμακα.
* Το 60% των χρονίως πασχόντων αντιμετωπίζουν οικονομικούς περιορισμούς ή λίστες αναμονής στην πρόσβασή τους σε υπηρεσίες Υγείας.
* Οι χρονίως πάσχοντες έχουν μειώσει κατά 30% τις επισκέψεις τους σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, κατά την τριετία 2011-2013.
* Οι χρονίως πάσχοντες έχουν μειώσει κατά 50% τις δαπάνες τους για πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, κατά την τριετία 2011-2013.
* Το επίπεδο της αυτοεκτίμησης της υγείας των χρονίως πασχόντων έχει μειωθεί κατά 60% από το 2012.
Ωστόσο ο υπουργός Υγείας περί άλλα τυρβάζει και κάνει τη δική του έκκληση να... βοηθήσουμε όλοι την κυβέρνηση: «Αντιλαμβάνομαι τις ανησυχίες των παραγόντων της φαρμακευτικής αγοράς για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Ομως, ο στόχος της χώρας είναι να φτάσουμε στο 1% του ΑΕΠ. Αρα πρέπει να βάλουμε όλοι τα δυνατά μας με τη συμπαράστασή μας στην κυβέρνηση για να πετύχει τις μεταρρυθμίσεις, να αυξηθεί το ΑΕΠ της χώρας και έτσι να αυξηθεί και η φαρμακευτική δαπάνη. Το βέβαιο είναι ότι δεν θα υπάρξουν ελλείψεις στην αγορά και θα ρυθμίσουμε την πληρότητα της αγοράς», απεφάνθη ο Αδωνις Γεωργιάδης κλέβοντας για άλλη μία φορά τη... δόξα από την τρόικα! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: