Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Και χαράτσι και φόρος!

ΔΥΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ΦΟΡΟΙ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ, ΚΑΘΩΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ Ο ΦΑΠ ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΑ.
-Τη «νύφη» θα πληρώσουν και πάλι οι οικογένειες που έχουν ένα διαμέρισμα.
Η μεσαία ιδιοκτησία θα κληθεί να σηκώσει ακόμα μία φορά το βάρος του νέου φόρου που ετοιμάζει η κυβέρνηση για το 2014, μετά τις αντιδράσεις των βουλευτών της περιφέρειας, που έφεραν μείωση της επιβάρυνσης στην αγροτική περιουσία. 
Ετσι μετά το χαράτσι, που για τρία χρόνια η μέση οικογένεια εκλήθη ακόμα μία φορά να βάλει πλάτη για να στηρίξει τη βυθιζμενη ελληνική οικονομία, η κυβέρνηση ετοίμασε ακόμα έναν άδικο φόρο.
Παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες εδώ και ενάμιση χρόνο ότι ο νέος φόρος θα είναι δίκαιος και ελαφρύτερος από το χαράτσι, ο φόρος γράφεται και ξαναγράφεται, χωρίς όμως να αλλάζει η βασική αδικία που είναι η επιβολή φόρου σε κάθε ακίνητο ξεχωριστά και όχι στο σύνολο της περιουσίας, με την ύπαρξη αφορολογήτου.
Το αφορολόγητο
Ταυτόχρονα, οι εξαγγελίες περί ενιαίου φόρου έμειναν και αυτές στα συρτάρια, καθώς και το 2014 η φορολόγηση των ακινήτων θα γίνει με δύο διαφορετικούς φόρους, με το χαράτσι να επεκτείνεται και στα αγροτεμάχια, ενώ ο ΦΑΠ θα διατηρηθεί κανονικά, με μόνη αλλαγή το αυξημένο αφορολόγητο και τους μειωμένους συντελεστές.
Ο νέος Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΦΙΑ) προβλέπει να συγκεντρώσει και πάλι τα χρήματα από τα αστικά ακίνητα των μικρομεσαίων ιδιοκτητών, επιβάλλοντας παράλληλα πολύ υψηλούς φόρους για τη μεγάλη ιδιοκτησία, καθώς για αυτές τις περιουσίες ενσωματώνει και χαράτσι και ΦΑΠ.
Μόνοι κερδισμένοι τελικά του νέου φόρου θα είναι και πάλι όσοι έχουν στην ιδιοκτησία τους μόνο ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, ενώ πλέον οι ελαφρύνσεις στα αγροτεμάχια θα είναι πολύ μικρές.
Οι κατηγορίες
Ωστόσο, τη νύφη θα την πληρώσουν και πάλι οι οικογένειες με ένα διαμέρισμα, ένα σπίτι στο χωριό και ένα αγροτεμάχιο, που το 2014 θα πληρώσουν μεγαλύτερο φόρο σε σχέση με ό,τι πλήρωσαν φέτος.
Η βασική φιλοσοφία του φόρου δεν έχει αλλάξει σε σχέση με το προηγούμενο σχέδιο που είχε παρουσιάσει το υπουργείο Οικονομικών για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΝΦΑ).
Η μόνη σημαντική αλλαγή είναι η προσθήκη του συμπληρωματικού φόρου, στη λογική του ΦΑΠ, για συνολική αξία αστικής περιουσίας άνω των 300.000ευρώ.
Αστικά ακίνητα: Οι συντελεστές από 20 που ήταν στο προηγούμενο σχέδιο πλέον μειώνονται στους 12, με το χαμηλότερο συντελεστή στα 2 ευρώ ανά τετραγωνικό και τον υψηλότερο στα 13 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, από 2,3 ευρώ που ήταν ο χαμηλότερος και 17 ευρώ που ήταν ο υψηλότερος. Οι συντελεστές παλαιότητας, ορόφου, μονοκατοικίας και πρόσοψης παραμένουν ως είχαν, ενώ για τους βοηθητικούς χώρους ο φόρος περιορίζεται στο 10% και στα κτήρια ειδικής χρήσης ο φόρος θα μειώνεται κατά 50%.
Στην ύπαιθρο
Αγροτικά κτίσματα: Αντίθετα, τα αγροτικά κτίσματα απαλλάσσονται από τη φορολογία (μαντριά, στάνες, πτηνοτροφεία, αποθήκες, κτηνοτροφεία, χοιροτροφεία, πρόχειρα καταλύματα, χώροι στέγασης μηχανημάτων, θερμοκήπια κ.λπ.).
Οικόπεδα: Στη νέα κλίμακα των οικοπέδων εντός σχεδίου τα κλιμάκια θα παραμείνουν 25 και θα ξεκινούν από 3 ευρώ το στρέμμα και θα φτάνουν τα 9 ευρώ το στρέμμα για τα ακριβά οικόπεδα.
Αγροτεμάχια: Ο βασικός φόρος μειώνεται πό το 1,5 ευρώ το στρέμμα στο 1 ευρώ το στρέμμα, ενώ αμετάβλητος μένει ο συντελεστής για αγροτεμάχια με κατοικία, ο οποίος πενταπλασιάζει το φόρο. Μόνη εξαίρεση εάν το σπίτι αφορά πρώτη κατοικία έως 150 τ.μ.
Οι συντελεστές
Παράλληλα, μείωση θα φέρουν και οι οι επιμέρους συντελεστές, όπως και οι μειωτικός συντελεστής για τα απαλλοτριωμένα. Το νέο σχέδιο προβλέπει ακόμα ένα συντελεστή για τα αρδευόμενα. Οι συντελεστές είναι οι εξής:
* θέσης από 1 έως και 3,
* άρδευσης 1,1,
* απαλλοτρίωσης 0,75,
* χρήσης:
1 δασικά 0,1, 2 βοσκότοποι 0,5, 3 καλλιέργειες 2, 4 λατομεία 5, 5, εκθέσεις 8.
Εξαιρέσεις: Στο νέο φόρο προβλέπεται αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων για τους οικονομικά ασθενέστερους, τρίτεκνους, πολύτεκνους, ΑΜΕΑ, μακροχρόνια ανέργους από 7.000 σε 9.000 ευρώ, με προσαύξηση 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και κάθε προστατευόμενο μέλος.
Ο ΦΑΠ: Ο φόρος θα επιβάλλεται για συνολική περιουσία άνω των 300.000 ευρώ (εξαιρουμένων των αγροτεμαχίων) και όχι 200.000 που ήταν ο ΦΑΠ. Για τα φυσικά πρόσωπα χαμηλός συντελεστής είναι το 2 τοις χιλίοις και θα αυξάνεται προοδευτικά έως το 1% για περιουσία άνω των 5.000.000 ευρώ.
Αντίστοιχα, τα νομικά πρόσωπα φορολογούνται όπως και τώρα με μειωμένους βασικούς συντελεστές από 0,6% και 0,3% σε 0,5% και 0,25%.

Πηγή: enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: