Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Με τις καλύτερες εντυπώσεις επέστρεψε Η  ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ  την προηγούμενη Κυριακή 3-11-2013 από την συμμετοχή της με άλλες χορωδίες στο 1ο Διεθνές Φεστιβάλ "ΝΙΚΟΣ ΑΣΤΡΙΝΙΔΗΣ"   στο  ΒΑΦΟΠΟΥΛΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ  στη Θεσσαλονίκη . 
Η ερμηνεία των μουσικών κομματιών του ρεπερτορίου της χορωδίας και ειδικά το «ΕΙΡΗΝΗ», από το «ΟΡΑΤΟΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΟΡΤΙΑΤΗ» σε μουσική διασκευή του Καμπάνη ΣΑΜΑΡΑ και ποίηση της Ευαγ. ΠΙΤΣΟΥΛΗ με σολίστ και αφηγητή τον κ. ΣΤΑΘΟΥΛΗ Γιώργο,προσαρμοσμένο ιστορικά  για το  ολοκαύτωμα των Γιαννιτσών της  14-9-1944, με τη θυσία των 114 συμπολιτών μας, που με επικεφαλής τον  Δήμαρχο Γιαννιτσών Θωμά ΜΑΚΡΙΩΤΗ, εκτελέθηκαν και παραχώθηκαν σε λάκκο, ο οποίος έμελε να γίνει ο ομαδικός τους τάφος, όπως και το «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΞΑΚΟΥΣΤΗ» σε διασκευή Ν. ΑΣΤΡΙΝΙΔΗ, συγκίνησαν και κατάφεραν να κερδίσουν τις εντυπώσεις των παρευρισκομένων στην εκδήλωση.
Είναι γεγονός ότι το χορωδιακό τραγούδι και τα χορωδιακά σύνολα της πατρίδας μας, είναι από τα πιο ζωντανά κύτταρα του πολιτισμού μας.Σε μια εποχή των μνημονίων, δύσκολη και σκληρή, με κρίση ηθικών και θεσμικών αξιών, όπου καθημερινά μας κατακλύζουν τα πρόχειρα και ευτελή ακούσματα, το χορωδιακό κίνημα της πατρίδας μας, αναμφισβήτητα, αποτελεί ελπιδοφόρο εγγύηση.
   Ο ρόλος τους βαθύτατα κοινωνικός, αφού δημιουργούν ανά την επικράτεια "μουσικές οικογένειες" με πολιτισμική αφενός δράση αλλά και με αισθήματα αλληλεγγύης και αγάπης μεταξύ τους, κόντρα στη σημερινή αποξένωση και στην εσωτερική μας μοναξιά.
 Και όπως τονίζει ένας φιλόμουσος φιλόσοφος: «Άν τα λουλούδια είναι το χαμόγελο της γης, τότε τα τραγούδια είναι το χαμόγελο του ουρανού»».
Τα μουσικά σύνολα που συμμετείχαν στο Διεθνές Φεστιβάλ ήταν:
ΦΩΝΗΤΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
SVETA PARASKEVA ACADEMIC SHOIR, SOFIA
ΑΡΜΟΝΙΑ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
PETKO STAYNOV, KAZANLAK
ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΩΔΕΙΩΝ "ΣΑΜΑΡΑ" & "ΑΣΤΡΙΝΙΔΕΙΟ"
ΝΕΑ ΧΟΡΩΔΙΑ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ
ΜΙΚΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΜΙΚΡΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΗΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ
ΧΟΡΩΔΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΟΤΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΜΙΚΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
ΧΟΡΩΔΙΑ ΔΩΜΑΤΙΟΥ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ
ΜΙΚΤΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΝΙΚΟΣ ΑΣΤΡΙΝΙΔΗΣ.

ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: