Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Το επίδομα πετρελαίου και η επιλογή-παγίδα στην ηλεκτρονική αίτηση για τους οικονομικά ασθενέστερους

Μετά τα αρχικά διαδικτυακά προβλήματα, η εφαρμογή για την αίτηση και προκαταβολή του επιδόματος πετρελαίου(και όχι θέρμανσης) λειτουργεί κανονικά. Όμως μάλλον για τους οικονομικά ασθενέστερους που θα μετρήσουν και φέτος το πετρέλαιο λίτρο-λίτρο, δεν αποτελεί σημαντική βοήθεια και δεν φαίνεται να τους διευκολύνει καθόλου σε σχέση με πέρσι, ενώ αντίθετα μπορεί να τους «δεσμεύσει» κιόλας. Παραταύτα όποιος αποφασίσει τελικά να κάνει την αίτηση και μπαίνει στην εφαρμογή, αρχίζει το τσεκάρισμα στα απαραίτητα τετραγωνάκια και συμπληρώνει όλα προαπαιτούμενα προσωπικά του στοιχεία. Η αίτηση συμπληρώνεται γρήγορα και η απάντηση θετική ή αρνητική όσον αφορά το δικαίωμα επιδόματος άμεση. Υπάρχει διαθέσιμο σε μορφή pdf και αποδεικτικό της αίτησης για κάθε ενδεχόμενο. Όμως αν κάποια στιγμή μετανοιώσει ο καταναλωτής για οποιονδήποτε λόγο και θέλει να κάνει ανάκληση της αίτησης, τότε αρχίζουν τα προβληματάκια...
Ακόμη κι αν κάνετε λοιπόν ανάκληση της αίτησης, η επιλογή για το αν "Επιθυμείτε την προβλεπόμενη προκαταβολή επιδόματος" παραμένει και δεν μπορεί να αλλάξει, ακόμη κι αν κάνετε διορθωτική ή νέα αίτηση! Όλα τα υπόλοιπα μπορούν να αλλάξουν...
Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι όποιος επιλέξει το ΝΑΙ θα λάβει μεν το 25% του επιδόματος που του αναλογεί σε χρονικό διάστημα που προβλέπεται, αλλά είναι αναγκασμένος να βάλει το 1/4 της ποσότητας πετρελαίου που δικαιούται, προκειμένουν να μην του ζητηθεί να επιστρέψει μέρος του ποσού ή το συνολικό ποσό του επιδόματος πετρελαίου.
Αυτό σημαίνει ότι ακόμη κι αν μετανοιώσετε, δεν μπορείτε να το ακυρώσετε ηλεκτρονικά και θα πρέπει να επιστρέψετε στις ΔΟΥ το ποσό που θα λάβετε. Το ίδιο ισχύει εάν αδυνατείτε να βάλετε ολόκληρη την ποσότητα πετρελαίου που αναλογεί στο επίδομα, οπότε αναγκαστικά επιστρέφετε τη διαφορά. Και το λέω αυτό, γιατί πέρυσι πχ προσωπικά λόγω αδυναμίας(όπως και αρκετοί άλλοι φαντάζομαι) έβαλα μόλις 300 λίτρα και έλαβα το ανάλογο επίδομα. Ποσότητα που δεν κάλυπτε σε καμία περίπτωση, ούτε το 25% της ποσότητας που αναλογούσε στην κλιματική μας ζώνη, ποσοστό όπως προδιαγράφτηκε με την απόφαση στη φετινή προκαταβολή επιδόματος πετραλαίου... Φέτος αποδεχόμενος την προκαταβολή κατά την αίτηση, θα πρέπει να βάλω με την πρώτη υποχρεωτικά 440 λίτρα, προκειμένου να μην χρειαστεί να επιστρέψω μέρος του επιδόματος στη ΔΟΥ, ή η οποιαδήποτε διαφορά να βεβαιωθεί στην χειρότερη περίπτωση, ως οφειλή στο Δημόσιο Ταμείο!
Η συμβουλή μου είναι για όσους έχετε πραγματική οικονομική αδυναμία, ΜΗΝ ΤΣΕΚΑΡΕΤΕ την επιλογή ΝΑΙ κατά την αίτηση δεν χάνετε απολύτως τίποτα. Δεν χάνεται το δικαίωμα της αίτησης για το επίδομα, απλά σας αφαιρείτε μόνο η δυνατότητα προκαταβολής. Κάντε όμως την αίτηση και σήμερα αν το επιθυμείτε και εάν και εφόσον αποφασίσετε να βάλετε πετρέλαιο, τότε θα σας χορηγηθεί στις προθεσμίες που προβλέπεται το ανάλογο επίδομα χωρίς καμία άλλη απολύτως δέσμευση ή υποχρέωση.
Πιστεύω ότι ελάχιστοι θα μπουν στην διαδικασία να διαβάσουν ολόκληρη την απόφαση για το επίδομα, αλλά ακόμα κι αν τη διαβάσουν δεν θα βρουν πουθενά να διαβάσουν ότι η επιλογή ΝΑΙ στο ερώτημα "Επιθυμείτε την προβλεπόμενη προκαταβολή επιδόματος" δεν μπορεί να ακυρωθεί. Ακόμα και η προειδοποίηση "Μπορείτε να συμπληρώσετε την επιλογή σας μόνο στην πρώτη αίτηση της περιόδου" που υπάρχει στην ηλεκτρονική αίτηση, δεν είναι σαφής και δεν είναι εύκολο να κατανοηθεί αν δεν έχεις δοκιμάσει πριν την εφαρμογή. Δεν υπάρχει καλή πρόθεση από την κυβέρνηση(εσείς αν βλέπεται κάτι άλλο, σας παρακαλώ πείτε το και σε μένα για την υιοθέτηση αυτής της επιλογής), που προέβει σ' αυτη την επιλογή-παγίδα ΝΑΙ ή ΟΧΙ της προκαταβολής στην αίτηση, προκειμένου να «δεσμεύσει» περισσότερους καταναλωτές και προφανώς μεγαλύτερη κατανάλωση λίτρων πετρελαίου με το καλημέρα. Θυμηθείτε ότι ανάλογο επίδομα υπήρχε και πέρυσι, όμως αυτό έμεινε σχεδόν αδιάθετο, λόγω οικονομικής αδυναμίας των πολιτών να παραγγείλουν έστω μικρές ποσότητες και όχι ολόκληρη την ποσότητα στο ποσό επιδόματος που τους αναλογούσε. Επίσης σημαντικό ρόλο έπαιξε σ' αυτό και ότι πολλοί καταναλωτές επέλεξαν άλλες μορφές θέρμανσης. Και η φετινή απορρόφηση του επιδόματος αναμένεται σε χαμηλά επίπεδα, αφού και λόγω της μεγάλης αργοπορίας στην λήψη αποφάσεων, πολλοί προετοιμάστηκαν και προμηθεύτηκαν, προτιμώντας άλλες εναλλακτικές μορφές θέρμανσης τζάκια, ξυλόσομπες, ξυλολέβητες κτλ και καύσιμης ύλης όπως ξύλα, πέλετς κτλ κτλ.
Να σημειώσω κλείνοντας, ότι το συγκεκριμένο ζήτημα με την προκαταβολή της αίτησης, δεν αφορά όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα αγοράς ολόκληρης της ποσότητας πετρελαίου που αναλογεί στην κλιματική τους ζώνη ή ακόμη και μεγαλύτερης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: