Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Δικαιώθηκαν αλλά δεν επαναπροσλαμβάνονται οι συμβασιούχοι του δήμου

Το Πρωτοδικείο Αθηνών δικαίωσε τους 600 συμβασιούχους, ωστόσο η απόφαση δεν είναι προσωρινά εκτελεστή. Σε 1-2 χρόνια η απόφαση του Εφετείου.
Δεκτή έκανε το Πρωτοδικείο Αθηνών την αγωγή 600 συμβασιούχων του δήμου Θεσσαλονίκης, ωστόσο οι εργαζόμενοι πρέπει να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους, καθώς η απόφαση δεν είναι προσωρινά εκτελεστή.
Ειδικότερα, το δικαστήριο δεν όρισε να γίνει άμεσα εκτελεστή η απόφασή του, γεγονός που σημαίνει ότι αν και αναγνωρίζεται το δίκιο των συμβασιούχων, δεν υποχρεώνεται ο εργοδότης τους να τους επαναπροσλάβει.
Οι 600 απολυμένοι εργαζόμενοι στον τομέα καθαριότητας του δήμου, που, κατά παρέκταση αρμοδιότητας - κατόπιν συμφωνίας των δύο πλευρών - προσέφυγαν στο Πρωτοδικείο Αθήνας, διεκδικώντας την επαναπρόσληψή τους, με βασικό επιχείρημα ότι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, είχαν, ήδη, δικαιωθεί όταν προσέφυγαν με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων.
Ενώ και με την παρούσα απόφαση, δικαιώνονται, γιατί αναγνωρίζεται από το δικαστήριο, ότι πράγματι οι αλλεπάλληλες ανανεώσεις συμβάσεών τους, καταδεικνύουν ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του δήμου.
Πλέον οι εργαζόμενοι αναμένουν την απόφαση του Εφετείου, η οποία ωστόσο θα ανακοινωθεί σε 1-2 χρόνια.
Σχολιάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ενεργοί Πολίτες - Οικολογία στην Πράξη», Χρήστος Μάτης, τόνισε πως παίρνει τέλος η ομηρία εκατοντάδων ανθρώπων. «Είχα πει στο Δημοτικό Συμβούλιο και επαναλαμβάνω ότι αυτή ήταν η τελευταία γενιά συμβασιούχων στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Η διοίκηση του Δήμου πρέπει να φροντίσει να ενταχθούν δημιουργικά στο δυναμικό του δήμου και να είναι η δουλειά τους χρήσιμη για τους δημότες αλλά και να διαβεβαιώσει ότι δεν θα υπάρξει ούτε ένας συμβασιούχος μέχρι τη λήξη της θητείας της», επισημαίνει.

Πηγή: Voria.gr 

Για να δούμε τώρα την κυβέρνηση και τον εντεταλμένο της υπουργό κ. Αθανασίου, θα αντιμετωπίσουν με το ίδιο πάθος και την ίδια ζέση, την επίσπευση της εκδίκασης των εφέσεων και την ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης στους έλληνες πολίτες, όπως κόπτονταν κι έπραξαν πριν λίγους μήνες για την εκδίκαση των αγωγών ή η υποκρισία τους θα ξεγυμνωθεί για ακόμη μία φορά μπροστά στα μάτια του ελληνικού λαού. Δυστυχώς το δεύτερο συγκεντρώνει συντριπτικά περισσότερες πιθανότητες, λόγω του προτέρου «ατίμου βίου» της συγκυβέρνησης. Εντελώς ακατανόητο το σκέλος της απόφασης του Πρωτοδικείου, που θέλει να μην γίνεται άμεση επαναπρόσληψη των εργαζομένων, που χάνουν αδίκως και χωρίς αιτία τη δουλειά τους μέσα δύνη της οικονομικής κρίσης. Ο Δήμος τους χρειάζεται άμεσα, οι ίδιοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αποτελούν σημαντικό κομμάτι της λειτουργίας του Δήμου, κι όμως ο δικαστής αποφασίζει να περιμένουν την εκδίκαση και την απόφαση της έφεσης για να επιστρέψουν στην εργασία τους. Η δικαιοσύνη είναι τυφλή, όμως κάπου κάπου ρίχνει και καμιά κλεφτή ματιά όταν της «επιβάλλεται»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: