Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

ΑΔΕΔΥ Πώς οι απολύσεις διαλύουν τις κοινωνικές υπηρεσίες

24ωρη απεργία την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου
Τις επιπτώσεις στο υπηρεσιακό έργο της δημόσιας διοίκησης, στο δικαίωμα των πολιτών για βασικά κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες, καθώς και στην αύξηση του συνολικού ποσοστού ανεργίας, από τις βίαιες συρρικνώσεις των δομών των υπουργείων και τις απολύσεις προσωπικού επισημαίνει η ΑΔΕΔΥ, ενόψει της πανεργατικής απεργίας την Τετάρτη.  
Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε τη Δευτέρα, χαρακτήρισε “τραγική” την κατάσταση στα ασφαλιστικά ταμεία, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως στο ΙΚΑ οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 3.759 την τριετία 2010-2013, αφού οι 9.229 υπηρετούντες υπάλληλοι το 2010, μειώθηκαν στους 5.930.
Αντίστοιχη, όπως επισημαίνει η ΑΔΕΔΥ, είναι η μείωση του προσωπικού στα Πανεπιστήμια και στα Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (κατά 50% το τελευταίο διάστημα, από 14.000 σε 7.000, ενώ υπάρχουν και επιπλέον διαθεσιμότητες 1.400 από τα 7.000 άτομα που υπηρετούν σήμερα).
Στον χώρο της Παιδείας τα στελέχη της ΑΔΕΔΥ αναφέρθηκαν και στην κατάργηση τομέων και κλάδων, καθώς και στις 2.000 διαθεσιμότητες εκπαιδευτικών της τεχνικής- επαγγελματικής εκπαίδευσης. Χαρακτήρισαν επίσης την κατάσταση στον χώρο της Υγείας “δραματική” και ανέφεραν ότι έχουν ήδη κλείσει οκτώ νοσοκομεία και στον δεύτερο κύκλο θα κλείσουν περί τα 40 νοσοκομεία στην Περιφέρεια εφόσον από το μνημόνιο προβλέπεται ότι από τα 132 νοσοκομεία, θα μείνουν μόνον.
Αντίστοιχη, επισημαίνουν, είναι και η μείωση των δαπανών στον κλάδο της Υγείας. Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ στην τριετία υπήρξε μείωση 1,1 δισ. των κονδυλίων για την υγεία και για το 2014 σχεδιάζεται περαιτέρω μείωση κατά 300 εκατ. ευρώ, η οποία μεταφέρεται στις πλάτες των πολιτών, είτε άμεσα είτε μέσω των ασφαλιστικών ταμείων σε μια εποχή μάλιστα που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας.
Έκαναν επίσης λόγο για δυσχερή προσβασιμότητα των πολιτών στα νοσοκομεία, λόγω του εισιτηρίου των 25 ευρώ και χαρακτήρισαν «επικοινωνιακό τρικ» το μέτρο του «καταναλωτικού πακέτου» με τις μέχρι 3 επισκέψεις έως τα τέλη του χρόνου. Υποστήριξαν επίσης ότι «με το πρόσχημα της κινητικότητας επιδιώκεται η πλήρης αποδυνάμωση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων (ΓΓΔΕ) «με στόχο να ανοίξει εντελώς ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση των δημοσίων έργων», ενώ αναφερόμενοι στον χώρο του Πολιτισμού είπαν ότι «τίθενται σε διαθεσιμότητα σε πρώτη φάση 200 υπάλληλοι ενώ οι ανάγκες του Υπουργείου Πολιτισμού είναι τεράστιες».
Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, "στους 19.000 αρχαιολογικούς χώρους και στα 210 μουσεία της χώρας εργάζονται 6.900 υπάλληλοι αρχαιολόγοι, συντηρητές, μηχανικοί, διοικητικοί, αρχαιοφύλακες, μαρμαροτεχνίτες, τεχνίτες ανασκαφών" κλπ. "Σε μια χώρα όπου η πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί το μεγαλύτερο πλεονέκτημά της", πρόσθεσαν, "όχι μόνο δεν εξασφαλίζονται τα απαραίτητα κονδύλια και το αναγκαίο προσωπικό για την προστασία και ανάδειξη των μνημείων, καθώς και για τη λειτουργία των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων, αλλά το έργο αυτό συνεχώς υποβαθμίζεται και συρρικνώνεται, με συνέπεια να οδηγείται σε μορφές βίαιης ιδιωτικοποίησης". 

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: