Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Μαζική η συμμετοχή στην Ημερίδα με θέμα «Άνοια και Τρίτη Ηλικία»

ΕΓΙΝΕ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΠΕΛΛΑΣ
- Με πρωτοβουλία του δήμου Πέλλας και της ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Π.

«Άνοια και Τρίτη Ηλικία» ήταν το θέμα της Ημερίδας που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του δήμου Πέλλας και της ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Π., την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου, στις 9.30 το πρωί, στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα εκδηλώσεων και συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Πέλλας, στα Γιαννιτσά.
Την Ημερίδα συνδιοργάνωσαν οι: ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α..Π., ΚΕ.Κ.Α.Π.Α., Ελληνική Εταιρεία Νόσου ALZHEIMER και συγγενών διαταραχών, Γενικό Νοσοκομείο Πέλλας – Φορέας Γιαννιτσών, Σωματείο νόσου ALZHEIMER και συναφών διαταραχών Καρυώτισσας.
Η Ημερίδα ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον Δήμαρχο Πέλλας κ. Γρηγόρη Στάμκο, ο οποίος,, μεταξύ άλλων, επισήμανε: «Αναλάβαμε την πρωτοβουλία για την διοργάνωση της ημερίδας αυτής, προκειμένου, με εξειδικευμένους επιστήμονες, να ενημερωθούν οι συνδημότες μας για τα αίτια που προκαλούν το δυσάρεστο αυτό φαινόμενο της άνοιας που παρατηρείται στην τρίτη ηλικία κυρίως, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις ξεκινάει και από μικρές ηλικίες».
Ακολούθησε χαιρετισμός του Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Πέλλας κ. Παύλου Μάρκου, ο οποίος υπογράμμισε ότι «στα άτομα της τρίτης ηλικίας, δηλαδή στα άτομα που άνω των 60 ετών παρατηρείται άνοδος του ποσοστού πασχόντων της άνοιας, προσθέτοντας ότι σήμερα στη χώρα μας υπολογίζονται περίπου 160.000 ανοιακοί ασθενείς».
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της Ημερίδας πραγματοποιήθηκαν δωρεάν τεστ μνήμης σε άτομα άνω των 55 ετών.
Στην Ημερίδα μίλησαν και ανέπτυξαν τις εξελίξεις που υπάρχουν γύρω από την διάγνωση, την θεραπεία και την φροντίδα που πρέπει να παρέχουμε στα άτομα που πάσχουν από τη νόσο, οι:
• Κωνσταντίνος Λυσίτσας, νευρολόγος, μέλος της Ελληνικής εταιρίας νόσου ALZHEIMER και συγγενών διαταραχών. Ο συντοπίτης μας ιατρός που δραστηριοποιείται στην Θεσσαλονίκη, ανέπτυξε το θέμα: «Άνοια και τρίτη ηλι­κία – Διάγνωση και θεραπεία».
• Αικατερίνη – Μαρία Βασιλείου, Ιατρός Παθολόγος του Γενικού Νοσοκομείου Πέλλας – Φορέας Γιαννιτσών, που παρουσίασε το θέμα: «Άνοια –Μονόδρομος;».
• Κάλφας Δημήτριος, Ψυχίατρος, Επιστημονικός υπεύθυνος Σωματείου Νόσου ALZHEIMER Καρυώτισσας με θέμα: «Νόσος ALZHEIMER: Δεδομένα και προβληματισμοί υπό το πρίσμα της οικονομικής κρίσης».
• Αλεξιάδου Σοφία, Κοινωνική Λειτουργός της ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Π. στο πρόγραμ­μα «Βοήθεια στο Σπίτι», μέλος του Σωματείου Νόσου ALZHEIMER Καρυώ­τισσας. Η κ. Αλεξιάδου εισηγήθηκε το θέμα: «Οι δυσκολίες των περιθαλπόντων ασθενών με άνοια και η αντιμετώπιση τους».



Δεν υπάρχουν σχόλια: