Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Τρόικα προς Στουρνάρα: «Δώστε μας» ΔΕΚΟ!

Η τρόικα ζητά από την κυβέρνηση να κλείσει έναν σημαντικό αριθμό δημόσιων φορέων
Κίνηση-σοκ ζητά η τρόικα από την κυβέρνηση, καλώντας τη να κλείσει σημαντικό αριθμό δημόσιων φορέων και να δείξει έτσι την αποφασιστικότητά της να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η τρόικα έχει διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι αν φανεί τολμηρή σε αυτό το θέμα, τότε κι εκείνη θα υποχωρήσει σε άλλες απαιτήσεις της και θα μπορέσει να κλείσει η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.
Το κλείσιμο των ΔΕΚΟ είναι ένα μέτρο στο οποίο η τρόικα επανήλθε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ενώ το είχε υποδείξει στην κυβέρνηση και πριν από την επιστροφή της στις αρχές Νοεμβρίου.
Η τρόικα θεωρεί ότι το εν λόγω μέτρο είναι διαρθρωτικό και όχι οριζόντιο, επομένως η κυβέρνηση μπορεί να το λάβει χωρίς να παραβιάσει τις εξαγγελίες της. Πράγματι, υπάρχει μεγάλος αριθμός φορέων που έχουν μπει στο στόχαστρο με βάση διάφορες μελέτες, καθώς δεν έχουν πλέον αντικείμενο ή μπορεί να υποκατασταθούν από άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μελετητών.
«Γίνεται προσπάθεια εξυγίανσης και μείωσης του μεγέθους του Δημοσίου», περιορίσθηκε να πει πηγή που ρωτήθηκε σχετικά καθώς η κυβέρνηση κρατά τα χαρτιά της κλειστά στο θέμα αυτό.
Παράλληλα, η τρόικα πιέζει για κλείσιμο των αμυντικών βιομηχανιών καθώς θεωρεί ότι δεν είναι βιώσιμες χωρίς κρατικές ενισχύσεις, ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να διασώσει τουλάχιστον δύο εργοστάσια των ΕΑΣ.
Η αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών είναι ένα από τα προαπαιτούμενα για τη δόση του 1 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από τον Οκτώβριο. Πληροφορίες από πηγές της τρόικας χθες ανέφεραν ότι οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει στο θέμα των ΕΑΣ, ενώ πηγές από το οικονομικό επιτελείο διέψευδαν ότι η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί να βάλει λουκέτο στην επιχείρηση.
 Κυβέρνηση και τρόικα έχουν σήμερα την τελευταία ευκαιρία για να καταλήξουν σε συμφωνία τουλάχιστον για κάποια από τα ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης πριν από την κατάθεση, αύριο, του προϋπολογισμού και πριν από το Eurogroup της Παρασκευής.
Τα τεχνικά κλιμάκια δούλευαν χθες εντατικά σε μια προσπάθεια να κλείσει το χάσμα που χωρίζει τις δύο πλευρές σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό κενό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η διαφορά τους βρισκόταν προχθές στο 1 δισ. ευρώ, ενώ υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Οικονομικών δήλωνε ότι «λεπτό - λεπτό το μειώνουμε».
Η ίδια πηγή έδινε 50-50 τις πιθανότητες να κλείσει η οριστική συμφωνία πριν από το Eurogroup της 9ης Δεκεμβρίου.
Το θέμα του προϋπολογισμού του 2014 και του δημοσιονομικού κενού δεν είχε προγραμματισθεί να συζητηθεί σήμερα. «Ο προϋπολογισμός θα κλείσει με τα τεχνικά κλιμάκια», ανέφερε πηγή του οικονομικού επιτελείου. Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων γίνεται προσπάθεια, «τα μέτρα που προτείναμε να είναι πιο πειστικά». Ετσι, ελπίζει η κυβέρνηση να μειώσει τις πιέσεις για νέα μέτρα.

Νέα πρόταση για τους πλειστηριασμούς
Στη σημερινή συνάντηση στις 12 το μεσημέρι μεταξύ του οικονομικού επιτελείου υπό τον Γιάννη Στουρνάρα και των δανειστών, θα τεθεί το θέμα των πλειστηριασμών, το ένα από τα μεγάλα αγκάθια –όπως εξελίχθηκε – αυτής της διαπραγμάτευσης. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να υποβάλει νέα πρόταση, ενώ η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης έχει διαβεβαιώσει ότι η όποια λύση δεν πρέπει να θίγει τα οικονομικώς ασθενέστερα νοικοκυριά.

Πηγή: tanea.gr

Τι το ταλαιπωρεί η τρόικα δεν μπορώ να καταλάβω... Ας ζητήσει μια και καλή τα «κλειδιά» της χώρας, να βάλει ένα μεγάλο λουκέτο, να τελειώνουμε! Έτσι κι αλλιώς σοβαρές αντιστάσεις από την κυβέρνηση δεν θα υπάρξουν ως είθισται...

Δεν υπάρχουν σχόλια: