Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Μέρες Πολυτεχνείου στο ποδόσφαιρο...

Η ζωή στα ελληνικά γήπεδα πριν και μετά την εισβολή των τανκς
Τον Νοέμβριο του 1973 τα γήπεδα στην Ελλάδα αναστενάζουν κάθε Κυριακή. Γεμίζουν ασφυκτικά, οι μεν και οι δε κάθονται μαζί στις κερκίδες, νεκρές ζώνες δεν υπάρχουν ούτε απαγόρευση στη μετακίνηση οπαδών. 
Ενδεικτικά κάποια νούμερα στις 11 Νοεμβρίου, λίγες μέρες πριν από την εισβολή στο Πολυτεχνείο. Είναι η 8η αγωνιστική και ο Ολυμπιακός με τον Εθνικό κόβουν 28.175 εισιτήρια στο «Καραϊσκάκης», προσέλευση που κατά την «Απογευματινή» θεωρείται μικρή και ως εξήγηση προβάλλεται το γεγονός ότι «η ομάδα των εκατομμυρίων δεν προσφέρει ούτε το ένα δέκατο της αξίας της». Η ΑΕΚ στη Ν. Φιλαδέλφεια 24.575 εισιτήρια με τον Πανιώνιο, ο Παναθηναϊκός στη Λεωφόρο 23.579 με τον Απόλλωνα, ο Ηρακλής 16.024 με τον Αρη, η Λάρισα στο «Αλκαζάρ» 7.604 εισιτήρια με τον Πανσερραϊκό.  
Κυριαρχία
Στο ελληνικό ποδόσφαιρο, δύο χρόνια μετά το πράσινο έπος του Ουέμπλεϊ, έχει επιβληθεί πλήρως η κυριαρχία του Ολυμπιακού χάρη στα εκατομμύρια που σκορπά ο Νίκος Γουλανδρής. Το χουντικό καθεστώς μπορεί το καλοκαίρι του '73 να προωθεί Πουπάκη, Σταυρόπουλο στον Παναθηναϊκό, ο Γουλανδρής όμως με τα λεφτά του τούς φέρνει στον Πειραιά. Οπως και δεκάδες άλλους αστέρες.
Κι όμως, δεν λείπει η γκρίνια απ' το ερυθρόλευκο στρατόπεδο, μολονότι είναι η σεζόν που θα κλείσει με παραγωγικότητα 102 τερμάτων, το ιστορικό ρεκόρ που φιλοδοξεί να καταρρίψει φέτος η παρέα του Μήτρογλου. Ο κόσμος ήθελε (και) ευρωπαϊκή πορεία, αλλά ο «θρύλος» αποκλείστηκε (ξανά) νωρίς. Εξω από τον πρώτο γύρο του Πρωταθλητριών από την (ξεπεσμένη τότε) Μπενφίκα με δύο ήττες. Μοναδική παρηγοριά, ότι ο Παναθηναϊκός αποκλείστηκε από χειρότερη ομάδα στο UEFA, τη γιουγκοσλαβική Μπέογκραντ. Τη σημαία ψηλά κράτησε η θεαματική ομάδα που δούλευε εκείνη τη χρονιά στην Τούμπα ο Λες Σάνον. Ο ΠΑΟΚ απέκλεισε τη Λέγκια, με «τεσσάρα» τη Λιόν και τον Μάρτιο του '74 θα έπαιζε με τη Μίλαν στους «8» του Κυπελλούχων. Η ονειρεμένη εξάδα Αποστολίδη, Τερζανίδη, Σαράφη, Κούδα, Ασλανίδη, Παρίδη έδειχνε πως είχε πραγματικά τα φόντα να αμφισβητήσει τα πρωτεία του Ολυμπιακού.
Τα γεγονότα του Πολυτεχνείου βρήκαν τις ομάδες να προετοιμάζονται για τους αγώνες της 9ης αγωνιστικής. Λίγες ώρες μετά την εισβολή στο Πολυτεχνείο πάρθηκε απόφαση για αναβολή κάθε αθλητικής δραστηριότητας μέσα στο Σαββατοκύριακο και μέχρι νεωτέρας σε όλη την επικράτεια. Υπογραφή από τον τότε γενικό γραμματέα Αθλητισμού Γιώργο Βλαδίμηρο, που προήχθη από αναπληρωτής στη θέση του γενικού δερβέναγα στον ελληνικό αθλητισμό στα χρόνια της χούντας, του Κωνσταντίνου Ασλανίδη, ο οποίος μετακόμισε στο υπουργείο Παιδείας. Ο Βλαδίμηρος πάντως δεν έμεινε για πολύ στη θέση αυτή. Απομακρύνθηκε προς το τέλος του έτους και λίγο μετά τον αγώνα Ελλάδα-Γιουγκοσλαβία 2-4, στον οποίο η χούντα Ιωαννίδη ήθελε τουλάχιστον ισοπαλία της Εθνικής, έτσι ώστε να προκριθεί (από το δικό μας όμιλο) στο Μουντιάλ η Ισπανία του δικτάτορα Φράνκο.
Η ΑΕΚ, που μετά την κατάκτηση του τίτλου το 1971 βρισκόταν σε μεταβατικό στάδιο και πορευόταν με προπονητή τον Βρετανό Σταν Αντερσον, ταξίδεψε από την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη για το κυριακάτικο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ. Με τη διοίκηση Θεοδωρακόπουλου να ανακοινώνει πριμ 80.000 δρχ. για κάθε βασικό παίκτη (ήτοι ένα εκατομμύριο συνολικά) αν οι «κιτρινόμαυροι» κέρδιζαν τα τρία προσεχή παιχνίδια. Και τον πρόεδρο να ανακοινώνει πως την Κυριακή στην Τούμπα θα βρίσκονται τουλάχιστον 10.000 οπαδοί της ΑΕΚ! Στον Παναθηναϊκό του Πούσκας κι εν όψει του αγώνα με τη Λάρισα, περίμεναν πώς και πώς την επανεμφάνιση του Δομάζου, αλλά παράλληλα έχαναν για δύο μήνες με τραυματισμό τον Καψή.
Στον Ολυμπιακό, αναχωρώντας στις 16 Νοεμβρίου ο Νίκος Γουλανδρής για τη Ν. Υόρκη, φρόντιζε προηγουμένως να ανεβάσει το ύψος τού εκτός έδρας πριμ από 15.000 σε 25.000 δρχ. για κάθε παίκτη. Πάντως στον αφρό της ερυθρόλευκης επικαιρότητας εκείνες τις μέρες είχε αναδυθεί το εγχείρημα κατασκευής γηπέδου στον Ρέντη. Σε έκταση 60 στρεμμάτων που είχε αγοράσει με 7,5 εκατ. δρχ. το 1962 ο Γιώργος Ανδριανόπουλος. Κι ενώ με εγγύηση της ΓΓΑ ενεκρίθη δάνειο 120 εκατ. δρχ. από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ο Ολυμπιακός δεν μπορούσε να δεσμευτεί ότι θα αποπλήρωνε το δάνειο από τα έσοδά του. Αργότερα πάντως εγγυήθηκε την αποπληρωμή η ΓΓΑ, αλλά γήπεδο στον Ρέντη δεν έφτιαξε ποτέ ο Ολυμπιακός.
Ο Δεληκάρης
Με την αναβολή όλων των αγώνων, οι πολιτικές εφημερίδες τη Δευτέρα κυκλοφόρησαν έχοντας με το ζόρι μια αθλητική σελίδα. Ο πρόεδρος της ΕΠΟ Γιώργος Δέδες δεν ήταν σε θέση να πει με σιγουριά πότε θα έληγε ο «συναγερμός» της χούντας και θα επιτρεπόταν η αθρόα σύναξη στα γήπεδα και η διεξαγωγή των αγώνων. Λόγω Πολυτεχνείου αναβλήθηκε και το φιλικό Ελλάδας-Ελβετίας που επρόκειτο να διεξαχθεί την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου στο «Καραϊσκάκης». Ο Παναθηναϊκός ήθελε τότε να παίξει δύο φιλικά με την Μπαρτσελόνα, αλλά προσέκρουε στην άρνηση της ΓΓΑ, ενώ ελλείψει αθλητικών γεγονότων ο Τύπος έδινε έμφαση στην άρνηση των Σοβιετικών να παίξουν στο Σαντιάγο της Χιλής -μόλις δύο μήνες μετά το πραξικόπημα του Πινοσέτ- αγώνα μπαράζ για το Μουντιάλ της Δ. Γερμανίας.
Τελικώς στις 26 Νοεμβρίου (μια μέρα μετά την ανατροπή Παπαδόπουλου και της κυβέρνησης Μαρκεζίνη από τον Δημήτρη Ιωαννίδη) πάρθηκε η απόφαση να συνεχιστεί στην Ελλάδα η αθλητική δραστηριότητα το Σαββατοκύριακο 1-2 Δεκεμβρίου. Είναι οι μέρες που δεσπόζει το «θέμα Δεληκάρη» στα αθλητικά πρωτοσέλιδα. Ο μεγάλος άσος υπηρετούσε τότε τη στρατιωτική του θητεία και λόγω των γεγονότων του Πολυτεχνείου, τέθηκαν σε καθεστώς επιφυλακής όλες οι μονάδες.
Ετσι για 10 μέρες δεν έβγαινε από το στρατόπεδο. Οταν έληξε η επιφυλακή, ο Δεληκάρης δεν παρουσιάστηκε στις προπονήσεις, δίνοντας τροφή στα ρεπορτάζ για οικονομικές απαιτήσεις που είχε από τη διοίκηση. Οι εφημερίδες έγραφαν για το τέταρτο κρούσμα απειθαρχίας στον Ολυμπιακό, καθώς μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα είχαν προηγηθεί του Συνετόπουλου (αρνήθηκε να παίξει με την Μπενφίκα), του Τριαντάφυλλου (αρνήθηκε να πάει στον Βόλο στην πρεμιέρα πρωταθλήματος) και του Γιούτσου (δεν δέχτηκε να κάτσει στον πάγκο με τον Ηρακλή). Στην επανέναρξη του πρωταθλήματος προστέθηκε και πέμπτο κρούσμα: ο Κελεσίδης αρνήθηκε να γίνει παγκίτης για να παίξει ο Πουπάκης με την Καλαμαριά. Με 4 γκολ του Τριαντάφυλλου ο Ολυμπιακός κέρδισε 5-1 και στις εφημερίδες ο κόσμος διάβαζε ότι «ανεστήθη η κραυγή Υβ-Υβ-Υβ-Υβ». Εισιτήρια στο Φάληρο; Μόλις 9.635, πρώτο ματς μετά το Πολυτεχνείο. Στη Λεωφόρο; Μόλις 16.601. Οχι, δεν έφταιγε μονάχα το κρύο του Δεκέμβρη... 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: