Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Κατανάλωση αλκοόλ χωρίς τις συνέπειες του hangover

Η επιστήμη προτείνει έναν πιο ασφαλή τρόπο κατανάλωσης αλκοόλ.
Φανταστείτε ότι βγαίνετε ή πηγαίνετε σε ένα πάρτι, πίνετε και δεν κινδυνεύετε με hangover την επόμενη μέρα. Ακόμα καλύτερα, φανταστείτε ότι παίρνετε ένα αντίδοτο που θα σας επιτρέψει να οδηγήσετε με ασφάλεια μέχρι το σπίτι. Παρόλο που μπορεί να ακούγεται ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας, η ιδέα αποτελεί φιλοδοξία της σύγχρονης νευροεπιστήμης. 
Το αλκοόλ είναι ταυτόχρονα το παλαιότερο και πιο επικίνδυνο φάρμακο και ευθύνεται για περίπου 2.5 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως, αριθμός μεγαλύτερος από τα θύματα της ελονοσίας και του AIDS.
Το αλκοόλ είναι εξαιρετικά τοξικό για όλα τα συστήματα του οργανισμού και ειδικά για το συκώτι, την καρδιά και τον εγκέφαλο. Με την κατανάλωσή του, ο χρήστης γίνεται ασυγκράτητος, πολλές φορές εκδηλώνει βίαιη συμπεριφορά, ενώ περίπου ένα 10% των χρηστών αποκτούν εθισμό.
Αν το αλκοόλ ανακαλύπτονταν σήμερα, δεν θα πωλούνταν ποτέ στα καταστήματα λόγω της τεράστιας τοξικότητάς του, που απαγορεύεται από τους ισχύοντες κανονισμούς τροφίμων, πόσο μάλλον από τα φαρμακευτικά όρια ασφαλείας.
Ο μόνος αποδεδειγμένος τρόπος να μειωθούν οι βλαβερές συνέπειες του αλκοόλ είναι να περιοριστεί η κατανάλωσή του μέσω της αύξησης των τιμών και της μείωσης της διαθεσιμότητάς του. Όμως, οι περισσότερες κυβερνήσεις κρατούν απόσταση υπό το φόβο σημαντικής απώλειας φορολογικών εσόδων.
Εναλλακτική στρατηγική όμως, με μεγαλύτερα οφέλη για την υγεία θα ήταν και η δημιουργία μίας ασφαλέστερης έκδοσης αλκοόλ.
Είναι γνωστό πως κύριος στόχος του αλκοόλ στον εγκέφαλο είναι το γ-αμινοβουτυρικό οξύ του συστήματος των νευροδιαβιβαστών (Gaba), που διατηρεί τον εγκέφαλο ήρεμο. Το αλκοόλ χαλαρώνει συνεπώς τον χρήστη, μιμούμενο και αυξάνοντας τη λειτουργία του Gaba. Είναι όμως επίσης γνωστό πως υπάρχουν διάφορα υποσυστήματα Gaba, που μπορούν να αποτελέσουν στόχο συγκεκριμένων φαρμάκων. Συνεπώς, θεωρητικά θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα υποκατάστατο αλκοόλ, που θα χαλαρώνει τους ανθρώπους και θα τους κάνει πιο κοινωνικούς, χωρίς τις ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως η επιθετικότητα και ο εθισμός.
Όπως αναφέρει ο David Nutt, καθηγητής νευροψυχοφαρμακολογίας στο Imperial College του Λονδίνου, κατάφερε να βρει πέντε τέτοιες ενώσεις, τις οποίες θα πρέπει τώρα να ελέγξει για να δει αν προκαλούν την ίδια «ευχάριστη» αίσθηση με το αλκοόλ.
Ένα ακόμα πλεονέκτημα αυτής της προσέγγισης είναι πως αν οι επιστήμονες καταφέρουν να στοχεύσουν τις ενώσεις που επηρεάζουν το σύστημα Gaba, τότε θα μπορούν να παράγουν και φάρμακα που θα πωλούνται μαζί με το υποκατάστατο αλκοόλ ως αντίδοτο.
Πλέον, αυτό που χρειάζεται είναι να βρεθεί η απαραίτητη χρηματοδότηση για να γίνουν οι απαραίτητες δοκιμές, πριν το υποκατάστατο αλκοόλ κυκλοφορήσει στην αγορά.

Της Κατερίνας Κανόνη
Πηγή: enet.gr από The Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια: