Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Προεκλογικό τρικ κυβέρνησης - τρόικας με το πρωτογενές πλεόνασμα

Επικοινωνιακό πυροτέχνημα αποδεικνύεται το πρωτογενές πλεόνασμα των 3,9 δισ. ευρώ ή 2,1% του ΑΕΠ που είχε αναγγείλει για το 2013 η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα στοιχεία που έστειλε η Αθήνα στην Eurostat και που θα ανακοινώσει σήμερα η τελευταία περιλαμβάνονται το δημόσιο έλλειμμα και τα κυριότερα δημοσιονομικά μεγέθη, αλλά όχι το πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό, όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές, θα ανακοινωθεί προφορικώς!
 Η επιλογή αυτή αφήνει πολλά ερωτηματικά αφενός για τη διαφάνεια στα δημόσια οικονομικά της χώρας, αφετέρου για προεκλογικά "παιχνίδια" της κυβέρνησης με την οικονομία.
Τελευταίες πληροφορίες ήθελαν την Eurostat να ενημερώνεται ατύπως για πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο να κινείται γύρω στο 1,4 δισ. ευρώ, δηλαδή μικρότερο του 1,6 δισ. ευρώ που υπολογιζόταν ανεπισήμως με βάση τις μεθόδους υπολογισμού της Eurostat και πάντως αρκετά κάτω των 3,9 δισ. ευρώ που είχε ανακοινώσει στις 10 Φεβρουαρίου στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.
Κύκλοι στην κυβέρνηση έλεγαν πάντως πως, ανεξαρτήτως τού πόσο θα διαμορφωθεί το πλεόνασμα, η διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος των 525 εκατομμυρίων ευρώ "δεν κινδυνεύει".
Με την παρουσίαση των δημοσιονομικών στοιχείων εκ μέρους της ελληνικής πλευράς στην Eurostat, ανοίγει ουσιαστικά η διαδικασία για να μπει και επίσημα στο τραπέζι των συνομιλιών η συζήτηση για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, ενώ τυπικώς η ημερομηνία - "κλειδί" είναι η 5η Μαΐου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί το Εurogroup στο οποίο ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας αναμένεται να θέσει το ζήτημα της έναρξης της συζήτησης για μια βιώσιμη λύση όσον αφορά στο χρέος. Η όποια λύση πάντως για το χρέος δεν αναμένεται πριν το φθινόπωρο.
Οι λύσεις που φέρονται να προκρίνονται είναι αφενός η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων στα υφιστάμενα δάνεια από την Ευρωζώνη, αφετέρου η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων αυτών σε διάστημα από 30 έως 50 χρόνια, που, όπως ευελπιστούν οι τεχνοκράτες στο υπουργείο Οικονομικών, θα οδηγήσουν σε μείωση του κόστους εξυπηρέτησης τους χρέους της τάξης των 5 δισ. ευρώ ετησίως.
Αύριο, στη συνεδρίαση του Εurogroup Working Group, αναμένεται να εγκριθεί και η εκταμίευση της δόσης 8,3 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο τμήμα της δόσης θα δοθεί μέσα στον Απρίλιο (6,3 δισ.), ενώ από ένα δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο με 6+6 προαπαιτούμενα για κάθε μία από τις δύο τελευταίες υπο-δόσεις. Στην ίδια συνεδρίαση ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Π. Τσακλόγλου θα παρουσιάσει τις κατευθύνσεις του αναπτυξιακού σχεδίου της κυβέρνησης, ενόψει της συζήτησής του στο Eurogroup της 5ης Μαΐου.
Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ότι η Ελλάδα δεν επείγεται να "ξαναβγεί" στις αγορές. Αναμένει όπως, είπε, τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να μειωθούν περαιτέρω και επεσήμανε ότι δεν έχει άμεσα σχέδια να εκδώσει και άλλα ομόλογα, καθώς η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας έχει ήδη ξεκινήσει.
«Αναμένουμε τα επιτόκια στα ομόλογα και έντοκα γραμμάτια να μειωθούν και επίσης περιμένουμε περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητας μέσω των επενδύσεων και των ιδιωτικοποιήσεων. Δεν θέλαμε να δανειστούμε περισσότερα από ό,τι χρειαζόμασταν», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Πρόσθεσε ότι «...δεν χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα. Δεν έχουμε κανένα δημοσιονομικό έλλειμμα, δεν έχουμε κενό χρηματοδότησης και επιπλέον έχουμε τη δυνατότητα να βγούμε στις αγορές, αν χρειαστεί... Στο μέλλον, θα ζητήσουμε τα χρήματα που θέλουμε με χαμηλότερα επιτόκια...".

Πηγή: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: