Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Πρωτογενές πλεόνασμα... μονταζιέρας

Τη μέθοδο της μονταζιέρας μετέρχονται ακόμη και στην παρουσίαση των δημόσιων οικονομικών το οικονομικό επιτελείο και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ. Με πομπώδεις ανακοινώσεις και πηχαίους τίτλους αντίστοιχα, αποπειράθηκαν να παρουσιάσουν πρωτογενές πλεόνασμα υπερδιπλάσιο εκείνου που αποδέχεται η Eurostat! Παρ' ότι οι Βρυξέλλες αποδέχονται πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,5 δισ. ευρώ ή 0,8% του ΑΕΠ (και μάλιστα χωρίς καν να αναγράφεται αυτό στην επίσημη ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας της Ε.Ε.), το επικοινωνιακό τρυκ του εντυπωσιασμού κυβέρνησης και ΜΜΕ έκανε λόγο για ύψος... 3,4 δισ. ευρώ!
Το επικοινωνιακό αυτό τέχνασμα είναι απλό στη σύλληψή του και περιλαμβάνει δύο σκέλη:
Πρώτον, υπολογίζει στο πρωτογενές αποτέλεσμα τα κέρδη από ελληνικά ομόλογα τα οποία επέστρεψαν οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης στην Ελλάδα. Ουσιαστικά δηλαδή, προσμετράται ένα ποσό το οποίο δεν αναγνωρίζεται από το πλαίσιο του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Και βέβαια δεν αναγνωρίζεται όχι απλώς από κάποια τεχνοκρατικού ή γραφειοκρατικού τύπου ιδιοτροπία των Βρυξελλών, αλλά και για έναν ακόμη πολύ ουσιαστικό λόγο: εάν λαμβανόταν υπόψη μια εφάπαξ και έκτακτης μορφής ενίσχυση των κρατικών εσόδων, όπως ήταν αυτή της επιστροφής των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, τότε αυτομάτως αφενός "κρύβεται" η πραγματική δημοσιονομική διαχείριση της χώρας πίσω από μια "μαγική εικόνα", αφετέρου ανεβαίνει σε παράλογα υψηλά επίπεδα ο πήχυς της επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων για τα επόμενα χρόνια. Επιπλέον, η κυβέρνηση επιχειρεί με τον εντυπωσιασμό των 3,4 δισ. ευρώ να κρύψει από την κοινή γνώμη τα αδιέξοδα της μνημονιακής οικονομικής πολιτικής, ότι δηλαδή παρ' όλες τις τεράστιες θυσίες των ελληνικών νοικοκυριών και τη διάρρηξη του κοινωνικού ιστού της χώρας, τα αποτελέσματα αποδεικνύονται πενιχρά (πρωτογενές πλεόνασμα μόλις στο 0,8% του ΑΕΠ) συγκριτικά με τις απαιτήσεις για ακόμη υψηλότερα ποσά πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια. Για του λόγου το ασφαλές δε, για το 2016 θα απαιτηθεί ούτε λίγο ούτε πολύ, ένα εξαπλάσιο ποσό πρωτογενούς πλεονάσματος έναντι εκείνου του 2013 (9 δισ. ευρώ έναντι 1,5 δισ. ευρώ).
Δεύτερον, έχουν εξαιρεθεί από τον υπολογισμό του δημοσίου ελλείμματος (από το οποίο αν αφαιρεθούν οι δαπάνες για τόκους, προκύπτει το πρωτογενές πλεόνασμα) τα μέτρα ενίσχυσης των τραπεζών (10,8% του ΑΕΠ).
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έστειλε στις 14 Απριλίου η ΕΛΣΤΑΤ και δημοσίευσε χθες η Eurostat, τα δημοσιονομικά μεγέθη της Ελλάδας για το 2013 είχαν ως εξής:

* Το ΑΕΠ σε αγοραίες τιμές συρρικνώθηκε πέρυσι στα 182.054 εκατ. ευρώ, χάθηκαν δηλαδή από το 2010 (222.151 εκατ. ευρώ) περί τα 40 δισ. ευρώ.
* Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε στα 23.109 εκατ. ευρώ ή 12,7% του ΑΕΠ, υψηλότερο εθνικολογιστικά κατά 1,8 μονάδες του ΑΕΠ έναντι του πρώτου χρόνου του Μνημονίου (10,9% του ΑΕΠ).
* Το χρέος της γενικής κυβέρνησης ήταν ύψους 318.703 εκατ. ευρώ ή 175,1% του ΑΕΠ έναντι 329.514 εκατ. ευρώ ή 148,3% του ΑΕΠ το 2010.

Την εξέλιξη αυτή γύρω από το ελληνικό χρέος επεσήμανε σε νέο δημοσίευμά του και πρακτορείο Bloomberg, τονίζοντας ότι αυτό συνεχίζει να αυξάνεται, προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, στρέφει το βλέμμα στους δανειστές για να ξεκινήσει επισήμως η συζήτηση για τον νέο γύρο ελάφρυνσης του χρέους.
Η Eurostat στην επίσημη ανακοίνωσή της δεν αναφέρει επιμέρους τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα, τα οποία όμως προκύπτουν από το ύψος του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης στο οποίο περιλαμβάνονται και οι δαπάνες για τη στήριξη των τραπεζών (19.272 εκατ. ευρώ). Αν αφαιρεθούν αυτές, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, το έλλειμμα γενικής κυβέρνησης είναι 3,8 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον Χρ. Σταϊκούρα, από το 1,5 δισ. ευρώ του πρωτογενούς πλεονάσματος, το 30% θα διατεθεί για αποπληρωμή χρέους και το 70% για κοινωνικό μέρισμα και χρηματοδότηση της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους. Ο ίδιος σημείωσε ότι την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2015 - 2018.

Πηγή: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: