Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Η πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ στην Κεντρική Μακεδονία


«Η υπερδέσμευση αποτελεί πρακτική όλων των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων και γίνεται προκειμένου να μην υπάρξει ο κίνδυνος να χαθούν ευρωπαϊκά κονδύλια από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ. Γι’ αυτό και η εγκύκλιος του Υπουργείου Ανάπτυξης απευθύνεται σε όλες τις Διαχειριστικές Αρχές, όλων των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, Τομεακών και Περιφερειακών. Μάλλον για κάποιους, όσοι ασχολούνται με τη διαχείριση του ΕΣΠΑ στην Ελλάδα έχουν οδηγηθεί σε φιάσκο….
Ο σχεδιασμός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας  για την ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ 2007-2014 περιλαμβάνει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες που θα διασφαλίσουν αφενός την απορρόφηση όλων των πόρων που προβλέπονται για το Επιχειρησιακό μας Πρόγραμμα και αφετέρου την ύπαρξη εμπροσθοβαρών έργων τα οποία θα ενταχθούν στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης.
Ως διοίκηση της Περιφέρειας, εδώ και πολύ καιρό έχουμε σταματήσει τις εντάξεις νέων έργων προκειμένου να μη δημιουργηθεί ούτε ουσιαστικό, ούτε διαχειριστικό πρόβλημα στην ολοκλήρωση της τρέχουσας Προγραμματικής Περιόδου. Αντίθετα δίνουμε καθημερινά έναν αγώνα μαζί με  όλους τους φορείς της Περιφέρειας για την ολοκλήρωση των συμβάσεων και την πραγματοποίηση των δαπανών.
Κανένα έργο δεν πρόκειται να απενταχθεί, εφόσον οι φορείς υλοποίησης τηρήσουν τα χρονοδιαγράμματα σύμφωνα με τα οποία εντάχθηκαν τα έργα και τα ολοκληρώσουν εντός της προβλεπόμενης ημερομηνίας ολοκλήρωσης, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2015.
Κάποιοι νεόκοποι ‘’τεχνοκράτες’’ εκτίθενται για μία ακόμη φορά και πρέπει επιτέλους να αντιληφθούν ότι η διαχείριση των Ευρωπαϊκών πόρων είναι πολύ σοβαρό ζήτημα για να αποτελεί αντικείμενο μικροπολιτικών, προεκλογικών σκοπιμοτήτων.
Επαναλαμβάνουμε : η ημιμάθεια είναι χειρότερη της αμάθειας, ειδικά όταν πρόκειται για τόσο σοβαρά θέματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: