Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: Στο Δήμο Πέλλας ζούμε πολύ χειρότερα…

- Ο πολίτης βιώνει καθημερινά την αδιαφορία και την εγκατάλειψη
- Η αλήθεια για το πάρκο του Αγίου Γεωργίου

Μόνο ως κακόγουστο αστείο μπορεί να εκλάβει ο πολίτης του δήμου Πέλλας τον ισχυρισμό (που αποτελεί και βασικό προεκλογικό σύνθημα)  του απερχόμενου δημάρχου ότι στον δήμο Πέλλας… «ζούμε καλύτερα»!!!
Ε, λοιπόν, όχι κύριε Στάμκο.
Ζούμε πολύ χειρότερα τα τελευταία 3,5 χρόνια.
Ζούμε πολύ χειρότερα επί των ημερών σας.
Ζούμε πολύ χειρότερα γιατί η έλλειψη ενδιαφέροντος της σημερινής δημοτικής αρχής για την καθημερινότητα του δήμου Πέλλας είναι εμφανής σε όλα τα σημεία, σε όλες τις περιοχές των Γιαννιτσών, σε όλα τα χωριά, σε όλες τις τοπικές και δημοτικές κοινότητες του δήμου.
3,5 χρόνια τώρα γινόμαστε δέκτες παραπόνων συνεχώς, γινόμαστε μάρτυρες εμείς οι ίδιοι διαπιστώνοντας και ζώντας καθημερινά την κατάσταση που βρίσκονται οι κοινόχρηστοι χώροι, τα πάρκα και τα σημεία όπου παίζουν παιδιά, εκεί που ψυχαγωγούνται μικροί και μεγάλοι.
Διαπιστώνουμε και βιώνουμε δηλαδή ακριβώς το αντίθετο από αυτό που ο απερχόμενος δήμαρχος αποκαλεί «ζούμε καλύτερα».
Με τρανό εκ των παραδειγμάτων το πάρκο του Αγίου Γεωργίου (έργο δικό μας με προϋπολογισμό 1.000.000 ευρώ, μετά την έκπτωση 480.000 ευρώ, από αυτά τα 200. 000 από εκπτώσεις του προγράμματος ΘΗΣΕΑ). Εκεί σήμερα μπορεί κανείς να γράψει… βιβλίο για την ΑΠΑΞΙΩΣΗ και ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ που παρατηρείται από την διοίκησή σας.
Σκουπίδια μέσα στο χώρο του πάρκου, κατεστραμμένες πολλές κατασκευές του και γενικά είναι κάτι περισσότερο από εμφανή τα σημάδια εγκατάλειψής του αλλά και η αδιαφορία των υπευθύνων για περιποίησή του.    
Παράλληλα, είναι εμφανής και η εγκατάλειψη της ιδέας του πάρκινγκ του Αγ. Γεωργίου που με τόση υπερηφάνεια έφερε ο απερχόμενος δήμαρχος στο δημοτικό συμβούλιο.
Άραγε, τι θα πείτε τώρα κύριε Στάμκο στους κατοίκους της περιοχής του Αγ. Γεωργίου, που ξαφνικά ένα απόγευμα πριν από λίγους μήνες, τους συγκεντρώσατε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου για να αποφασίσουν εάν θέλουν το πάρκινγκ ή όχι;
Θα τους πείτε έστω και τώρα- την αλήθεια;
Θα τους πείτε ότι επρόκειτο για ακόμη ένα «πυροτέχνημα» της σημερινής δημοτικής αρχής; Για μια ακόμη «άσκηση επί χάρτου» για το θεαθήναι;
Θα τους πείτε ότι εξαγγείλατε δήθεν την κατασκευή υπόγειου παρκινγκ και μάλιστα με απόφαση δημοτικού συμβουλίου, για να καταστρέψετε το νέο πάρκο;
Θα τους πείτε ότι θυσιάσατε το πάρκο στο πλαίσιο φθηνών πολιτικάντικων επιδιώξεων, αδιαφορώντας για τους κατοίκους, τις μητέρες με τα παιδιά, τους ηλικιωμένους; Αδιαφορώντας για το μοναδικό χώρο που προσφέρεται για αναψυχή στο κέντρο της πόλης των Γιαννιτσών;
Παρόμοια είναι η εικόνα αδιαφορίας και εγκατάλειψης και σε άλλες περιοχές του δήμου Πέλλας. Χαρακτηριστικό είναι το «έρημο τοπίο» που δημιουργήθηκε στην Κρύα Βρύση. Καμία περιποίηση, καμία μέριμνα, καμία δουλειά με προγραμματισμό, με την προχειρότητα κυρίαρχο σημείο. Ακούρευτα χόρτα, απουσία συντήρησης ή ύπαρξης παιδικών χαρών, βουλωμένα φρεάτια σε πάρκα και κοινόχρηστους χώρους.
Η προσβολή του περιβάλλοντος δεν εξαντλείται σε πάρκα και πλατείες, αποτελούν ολόκληρο κατάλογο.

Αδιαφορία και εγκατάλειψη
Τα βασικά χαρακτηριστικά της απερχόμενης δημοτικής αρχής είναι λοιπόν η  αδιαφορία, η εγκατάλειψη, η ανυπαρξία έργου, η μηδενική προσπάθεια, η ένδεια στελεχών. Ότι έγινε αυτά τα 3,5 χρόνια αποτελούν έργα των προηγούμενων δημοτικών αρχών. Στα Γιαννιτσά, το έργο των αστικών αναπλάσεων στην συνοικία Αγ. Κωνσταντίνου μέχρι τα Σφαγεία και τον Πλατανότοπο, ενταγμένο από εμάς, την πρώην δημοτική αρχή Γιαννιτσών, στο ΕΣΠΑ το 2010, την τοποθέτηση των υπόγειων κάδων 2 χρόνια μετά την προμήθειά τους από την δική μας δημοτική αρχή, τον Αύγουστο του 2010 κ.α
Επίσης, παραδώσαμε πλήθος μελετών στη σημερινή δημοτική αρχή και 3-4 δημοπρατημένα (με εργολάβο δηλαδή έτοιμο να ξεκινήσει εργασίες.) Ενδεικτικά αναφέρω: Οδός Εθνικής Αντίστασης, πάρκο μπροστά στο Πολύκεντρο, στον πεζόδρομο, περιφερειακή οδός Ανατολικής Ρωμυλίας κτλ. Τα έργα αυτά δεν κατασκευάσθηκαν ποτέ.
Ποιο λοιπόν σημαντικό έργο ανάπλασης σχεδιάσθηκε, μελετήθηκε, δημοπρατήθηκε και κατασκευάσθηκε σε όλο τον Δήμο, εκτός από τα έργα της ΔΕΥΑΠ που κληρονομήθηκαν από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές αυτά τα 3,5 χρόνια;
Γιατί λοιπόν δεν έγιναν έργα; Υπάρχει κρίση λένε χαρακτηριστικά. Κρίση δεν έχει η Βέροια, η Κοζάνη, η Πτολεμαΐδα, η Κατερίνη; Μόνο που η κρίση αγγίζει τους συνδημότες μας κύρια και όχι το Δήμο. Γιατί κανένα έργο σε σοβαρούς δήμους δεν γίνεται από τα υπόλοιπα των επιχορηγήσεων (μισθοδοσία, πάγιες δαπάνες, άλλες ανελαστικές δαπάνες). Γίνεται από τα προγράμματα στα οποία εντάσσεσαι, τομεακά ανά υπουργείο και ευρωπαϊκά, αν φυσικά προνοήσεις να έχεις έτοιμες μελέτες, μηχανισμό υποστήριξης της ένταξής τους και μια οργανωμένη Τ.Υ.
Που κρίνεται λοιπόν μια δημοτική αρχή διαχρονικά; Στην παραγωγή έργου που φανερά βοηθά τους δημότες στην καθημερινότητά τους και στις συμπεριφορές, στο ήθος και ύφος με το οποίο ασκείται η τοπική εξουσία. Οι σημερινοί διοικούντες στο Δήμο Πέλλας απέτυχαν παταγωδώς και στα δύο.
Η «Δημοτική Ενότητα», μέσα από τις θέσεις και τις αρχές της, μέσα από το πρόγραμμα της, στοχεύει στην φροντίδα της καθημερινότητας του πολίτη. Με ανάπτυξη δράσεων και πρωτοβουλιών, με υλοποίηση ιδεών, που πρωτίστως θα φροντίζουν την ποιότητα ζωής του πολίτη, ο οποίος βιώνει καθημερινά την απουσία της δημοτικής αρχής του δήμου Πέλλας σε όλα τα επίπεδα.

***Ενδεικτικά αποστέλλουμε κάποιες φωτογραφίες από το πάρκο του Αγίου Γεωργίου στα Γιαννιτσά και την περιοχή της Κρύας Βρύσης







1 σχόλιο:

ΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ είπε...

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η "ΠΕΛΛΑ 2020" ΤΟΥ ΣΤΑΜΚΟΥ. ΑΠΟΡΩ ΜΕ ΤΟ ΘΡΑΣΣΟΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΙΧΩΣ ΝΤΡΟΠΗ. ΑΝ ΕΙΧΑΝ ΦΙΛΟΤΙΜΟ ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΑΝ ΑΠΟ ΜΟΝΟΙ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ. ΕΠΕΙΔΗ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΛΛΑΣ ΝΩΡΙΣ ΓΙΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ...ΚΑΛΟ ΤΑΞΙΔΙ ΚΥΡΙΕ "2020"