Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Είναι επίσημο και με τη βούλα της Eurostat: Στα 3,4 δισ. ευρώ το πλεόνασμα της Ελλάδος για το 2013

Στο 1,5 δισ. ευρώ (0,8% του ΑΕΠ) εκτιμά η τρόικα το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας για το 2013, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Σάιμον Ο' Κόνορ.
Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,4 δισ. ευρώ για το 2013 ανακοίνωσε επισήμως την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) ακριβώς τέσσερα χρόνια μετά την προσφυγή της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

Με βάση τα στοιχεία που απέστειλε στις 14 Απριλίου η ΕΛΣΤΑΤ, και επιβεβαίωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, το πρωτογενές έλλειμμα πέρυσι (συμπεριλαμβανομένης της επίπτωσης από τη στήριξη των τραπεζών) ανήλθε σε 15,887 δισ. ευρώ. Αν από αυτά αφαιρεθούν τα 19,272 δισ. των πιστωτικών ιδρυμάτων, τότε προκύπτει το πρωτογενές πλεόνασμα των 3,4 δισ. ευρώ περίπου.
Σύμφωνα με τη Eurostat το δημοσιονομιικό έλλειμμα της Ελλάδας, κατά το 2013, διαμορφώθηκε στο 12,7% του ΑΕΠ, ενώ το δημόσιο χρέος ανήλθε στο 175,1% του ΑΕΠ.
Στο δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδος (-12,7% του ΑΕΠ) η Eurostat συμπεριλαμβάνει στις εκτιμήσεις της το ποσό για τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών.
Το πρωτογενές αυτό πλεόνασμα είναι με βάση τη μεθοδολογία της Eurostat, ενώ σύμφωνα με την τρόικα ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ.
Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος (σύμφωνα με την τρόικα) είναι απολύτως συμβατό με τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος, την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους.
«Η Ελλάδα υπερκαλύπτει τους δημοσιονομικούς της στόχους, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Επιτυγχάνει, πρωτογενή πλεονάσματα, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Πρωτογενή πλεονάσματα που ξεκίνησαν το 2013, νωρίτερα από τις εκτιμήσεις, υψηλότερα από τις προβλέψεις, σύμφωνα με τους Ευρωπαϊκούς Στατιστικούς Κανόνες και το Πρόγραμμα» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εκφράζοντας την ικανοποίησή του.
Η σημερινή ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) που επικυρώνει το περυσινό πρωτογενές πλεόνασμα αποτελεί το διαβατήριο για να ξεκινήσει η συζήτηση για την περαιτέρω ελάφρυνση του δημόσιου χρέους.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τη Εurostat το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης ανήλθε το 2013 σε 12,7% του ΑΕΠ, ενώ αφαιρούμενης της ενίσχυσης των τραπεζών περιορίζεται στο 2,1% του ΑΕΠ.

Στο 1,5 δισ. ευρώ εκτιμά η τρόικα το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013
Στο 1,5 δισ. ευρώ (0,8% του ΑΕΠ) εκτιμά η τρόικα το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας για το 2013, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Σάιμον Ο' Κόνορ.
Ο Σάιμον Ο' Κόνορ υπογράμμισε την αξιοσημείωτη πρόοδο της Ελλάδας στην εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών της από το 2010, σημειώνοντας ότι οι επιδόσεις αυτές έχουν ήδη ληφθεί υπόψη στους δημοσιονομικούς στόχους της Ελλάδας για το 2014.
Όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, η τρόικα υπολόγισε το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδος, βάσει των στοιχείων που εξέδωσε σήμερα η Eurostat για το δημοσιονομικό έλλειμμα (-12,7% του ΑΕΠ) και το δημόσιο χρέος (175,1% του ΑΕΠ) το 2013.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος της Ελλάδος εξαιρούνται οι δαπάνες για την εξυπηρέτηση των τόκων που αντιστοιχούν στο 4% του ΑΕΠ. Επιπλέον έχουν εξαιρεθεί ορισμένες προσαρμογές του 2013 που αντιστοιχούν στο 9,5% του ΑΕΠ, ώστε να αντανακλάται καλύτερα η πραγματική δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδος και ειδικότερα έχουν εξαιρεθεί τα εφάπαξ μέτρα στήριξης προς τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες έφτασαν το 10,8% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τα όσα έχουν συμφωνηθεί στο ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής. Εξαιρούνται, επίσης, τα κέρδη επί των ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες των κρατών-μελών, τα οποία αντιστοιχούν στο 1,5% του ΑΕΠ.
Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα, ο Σάιμον Ο' Κόνορ παρέπεμψε στην πρόσφατη δήλωση του προέδρου του Eurogroup στην Αθήνα, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με την οποία η συζήτηση για την περαιτέρω στήριξη της Ελλάδος θα διεξαχθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2014.
Περαιτέρω λεπτομέρειες για την επίτευξη των οικονομικών στόχων του 2013 αναμένεται να ανακοινωθούν στις 25 Απριλίου, όταν η Επιτροπή θα δώσει στη δημοσιότητα την έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, επί της οποίας ελήφθη η καταρχήν απόφαση για τη χορήγηση δανείων ύψους 8,3 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.
Εξάλλου, απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με το κατά πόσο το δημόσιο χρέος (175,1% του ΑΕΠ) είναι βιώσιμο, ο Σ. Ο Κόνορ απάντησε ότι με βάση τους υπολογισμούς που έχουν γίνει για τα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια, αναμένεται αισθητή μείωσή του. Το γεγονός αυτό, για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πιστοποιεί ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστεί η πιστή εφαρμογή του προγράμματος και ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για την πλήρη εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, δήλωσε ο Σ. Ο' Κόνορ λέγοντας χαρακτηριστικά: "Ναι, το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο".
Τέλος, ερωτηθείς σχετικά με το κοινωνικό μέρισμα ο Σ. Ο' Κόνορ είπε ότι η καταβολή του έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος, σε συνεργασία με τις Ελληνικές Αρχές.

Φώτης Νάκος
Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: