Tην άμεση κατάθεση στη Βουλή τροπολογίας που θα επιτρέπει επιπλέον μετεγγραφές φοιτητών με μοναδικό κριτήριο την εισοδηματική κατάσταση των οικογενειών τους ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Παιδείας, Ανδ. Λοβέρδος. Αυτές οι μετεγγραφές θα είναι επιπλέον των μετεγγραφών φοιτητών που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι κ.ά.). Ειδικότερα θα οριστεί το ποσό των 9.000 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας του επιτυχόντα.
Ο αριθμός των επιτυχόντων που θα δικαιούνται μετεγγραφής, με βάση αυτό το κριτήριο, δεν θα ξεπερνά το 10% επί των εισαχθέντων στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ υποδοχής. Στην περίπτωση που ο αριθμός των φοιτητών που ζητεί μετεγγραφή για οικονομικούς λόγους είναι μεγαλύτερος του ποσοστού του 10%, μοναδικό κριτήριο κατάταξης θα είναι ο βαθμός εισαγωγής.
Ιδιώτης αξιολογητής για τις διοικητικές ανάγκες
Ο υπουργός Παιδείας μίλησε για πολύ γενναιόδωρες διατάξεις και κάλεσε τα πανεπιστήμια που αντιδρούν στη ρύθμιση αυτή, δηλώνοντας ότι αδυνατούν να σπουδάσουν όλους αυτούς τους φοιτητές, «να μοιραστούν κομμάτι της κρίσης».
Ως αντιστάθμισμα στη δραματική περικοπή των δαπανών και την αποψίλωσή τους από διοικητικό και διδακτικό προσωπικό, ο Α. Λοβέρδος τους προσφέρει τον ιδιώτη αξιολογητή που θα αξιολογήσει τις διοικητικές τους ανάγκες. Παράλληλα ο υπουργός Παιδείας κάλεσε τους βουλευτές να μην πλειοδοτούν υπέρ των μετεγγραφών, διότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια και επειδή δεν πρέπει να ερημώσουν τα πανεπιστήμια της περιφέρειας.
Επιπλέον ο Ανδ. Λοβέρδος, σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ, μίλησε για αυτόματη διαδικασία μετεγγραφής, χωρίς, δηλαδή, να χρειαστεί να υποβάλουν αίτηση, των υποψήφιων φοιτητών που είναι παιδιά πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών. Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τη ρύθμιση Αρβανιτόπουλου, τον τελικό λόγο για τις μετεγγραφές τον έχουν τα τμήματα των ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Πηγή: avgi.gr