Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Σε 10 δήμους τον Σεπτέμβριο

Σε περίπου 10 δήμους της χώρας θα εφαρμοστεί τελικά το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα από τις αρχές του Σεπτεμβρίου. Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού κονδύλι έως 1δισ. ευρώ για το 2015.
Οι τελικές πινελιές στην υπουργική απόφαση μπήκαν σήμερα, κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εργασίας, μεταξύ του υφυπουργού Βασίλη Κεγκέρογλου και τεχνικού κλιμακίου της τρόικας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι τελικές διατάξεις για την πιλοτική εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, ενώ το ευρύτερο θέμα της αναδιάρθρωσης των προνοιακών επιδομάτων θα αντιμετωπιστεί και αυτό, τον Σεπτέμβριο.
Οι τελικές ανακοινώσεις θα γίνουν στα τέλη του μήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό θα φθάνει έως τα 400 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια, με την τρόικα να πιέζει ώστε η καταβολή του να μην συνδυάζεται με οποιοδήποτε άλλο προνοιακό επίδομα.
Αναλυτικά, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα θα ανέρχεται σε 400 ευρώ το μήνα για τετραμελή οικογένεια, ήτοι 200 ευρώ για τον πρώτο ενήλικα, 100 για τον δεύτερο, και από 50 ευρώ για το κάθε ανήλικο παιδί. Στην περίπτωση των μονογονεϊκών οικογενειών, το ποσό για κάθε παιδί αυξάνεται σε 100 ευρώ.
Όσο για τα εισοδηματικά κριτήρια, αυτά είναι 2.400 ευρώ το χρόνο για μεμονωμένα άτομα, 4.800 ευρώ για τετραμελή οικογένεια με δύο ανήλικα παιδιά, και 6.000 ευρώ το χρόνο για 4μελή οικογένεια με ενήλικα τέκνα. Σε αυτό το ποσό, το 20% από μισθωτή εργασία δεν θα λαμβάνεται υπ' όψιν.
Στην περίπτωση που η οικογένεια έχει ιδιόκτητο σπίτι, η αντικειμενική του αξία δεν πρέπει να ξεπερνά τις 80.000 ή 100.000 ευρώ.
Για την καταβολή του επιδόματος τον Σεπτέμβριο, θα προσμετρηθεί το εισόδημα του 9μηνου του 2014, όπως αυτό προκύπτει από την Εργάνη και τα πληροφοριακά συστήματος του υπουργείου Εργασίας.
Όσο για την καθολική εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, αυτή σύμφωνα με πληροφορίες θα ξεκινήσει στο πρώτο εξάμηνο του 2015. Ήδη όμως από τον Οκτώβριο, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού θα εγγραφεί το σχετικό κονδύλι, το οποίο θα ανέρχεται σε 850 εκατ. με 1 δισ. ευρώ.

Πηγή: euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: