Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Σερβία: Στο ποσό του 1,5 δισ. ευρώ οι ζημιές από τις καταστροφικές πλημμύρες

Στο ποσό του 1,5 δισ. ευρώ διαμορφώνεται το ύψος των ζημιών που προκάλεσαν οι πρόσφατες πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα, δήλωσε η αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Ζοράνα Μιχαϊλοβιτς, παρουσιάζοντας τα πρώτα επίσημα στοιχεία.
Η σερβική κυβέρνηση υιοθέτησε μια έκθεση, για τη σύνταξη της οποίας συνεργάστηκε με διεθνείς οργανισμούς και ειδικές ομάδες. Η έκθεση καλύπτει τις ζημιές και τις απώλειες που υπέστησαν όλοι οι τομείς - τα κατεστραμμένα σπίτια, τις κατοικίες που έχουν ζημιές, τις καταστροφές σε εγκαταστάσεις, όπως αυτές της ενέργειας, τις ζημιές σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, σε υποδομές, σε οδικούς και σιδηροδρομικούς άξονες, καθώς και στον τομέα της γεωργίας.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκθεση, 485 κατοικίες καταστράφηκαν ολοσχερώς από τις πλημμύρες και μεγάλος αριθμός σπιτιών υπέστη ζημιές, επισήμανε η κ. Μιχαϊλοβιτς στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Τανγιούνγκ.
Σημείωσε δε, ότι, το αργότερο μέχρι το φθινόπωρο ή το χειμώνα όλοι οι πολίτες που έμειναν χωρίς σπίτι, θα αποκτήσουν στέγη και πρόσθεσε ότι σχεδόν όλοι οι δρόμοι στις πληγείσες περιοχές θα επισκευαστούν μέχρι τον Οκτώβριο.
Οι ιδιοκτήτες σπιτιών που έχουν ζημιές θα λάβουν κεφάλαια ή δομικά υλικά για την ανακατασκευή τους, τα κέντρα υγειονομικής περίθαλψης θα επισκευαστούν και τα παιδιά θα ξεκινήσουν τη σχολική χρονιά στο διάστημα που προβλέπεται και όχι αργότερα.

Ωστόσο, μεγάλο πρόβλημα για το κράτος είναι η επιδιόρθωση των ζημιών στον ενεργειακό τομέα, τη μεταλλευτική βιομηχανία και κυρίως, τη γεωργία.
Η κ. Μιχαϊλοβιτς υπογράμμισε ότι τα πλημμυρισμένα ορυχεία στο συγκρότημα εξόρυξης Kolubara (που είναι ζωτικής σημασίας για το ενεργειακό σύστημα της χώρας) δεν θα είναι ικανά να παράξουν την απαιτούμενη ποσότητα άνθρακα για την κάλυψη των αναγκών και εξέφρασε την ελπίδα οι εργασίες αποκατάστασης στον ενεργειακό τομέα να ολοκληρωθούν έως το τέλος του χειμώνα.

Η αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης υπογράμμισε ότι το σχετικό νομοσχέδιο για την αποκατάσταση των ζημιών θα «περάσει» σύντομα και θα δώσει ώθηση στην εκτέλεση των απαιτούμενων εργασιών.
Η ίδια δήλωσε ότι η έκθεση για τις ζημιές και τις απώλειες που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες θα παρουσιαστεί στη διάρκεια της διάσκεψης των δωρητών που θα γίνει στις 16 Ιουλίου στις Βρυξέλλες και ότι η Σερβία βασίζεται στη βοήθεια των δωρητών για την αποκατάσταση των ζημιών, καθώς επίσης και στα δάνεια, πρωτίστως δε, όσον αφορά στην αποκατάσταση οδικών και σιδηροδρομικών υποδομών.

Πηγή: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: